Σαρωτική νίκη Ανδρουλάκη, σαρωτικές αλλαγές στο ΚΙΝΑΛ

Η εποχή των μεγάλων προσδοκιών ξεκινά για το Κίνημα Αλλαγής, με την ανάδειξη του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη ως προέδρου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής μελών και φίλων της παράταξης στην εκλογική διαδικασία και η σαρωτική πρωτιά του 42χρονου νέου προέδρου διαμορφώνουν δυναμική αλλαγών που επίκεινται στη Χαριλάου Τρικούπη. Το Κίνημα Αλλαγής εισέρχεται σε περίοδο πολιτικών και οργανωτικών ανακατατάξεων, ώστε να στοχεύσει με αξιώσεις στην αλλαγή συσχετισμών στην κεντρική πολιτική σκηνή, κυνηγώντας διψήφια ποσοστά, και διεκδικώντας να αποτελέσει τον πόλο της σοσιαλδημοκρατίας που θα συσπειρώνει πολιτικά δυνάμεις γύρω από την κεντροαριστερά και το φιλελεύθερο κέντρο. Μάλιστα, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη θέτουν κατά προτεραιότητα τους άξονες της επόμενης μέρας. Τέσσερα είναι τα σημεία αιχμής :

-η διασφάλιση της ενότητας στο εσωκομματικό πεδίο

-η δημιουργία ενός δικτύου σε όλους τους κοινωνικής δραστηριότητας, για τη διαμόρφωση ενός κινήματος βάσης

-ανανέωση σε επίπεδο κομματικών στελεχών

-και επεξεργασία ενός συνοπτικού πολιτικού προγράμματος με σαφήνεια στόχων και προτεραιότητες.

Ηγεμονικός ρόλος ΚΙΝΑΛ στην κεντρική πολιτική σκηνή

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένες κινήσεις θα προσπαθήσει να επαναφέρει την επικοινωνία της πολιτικής με το κοινωνικό σώμα, να επανασυνδέσει το κόμμα του με τους χώρους δράσης των πολιτών, από την τοπική αυτοδιοίκηση έως τους εργασιακούς χώρους, και να αποκαταστήσει τη φερεγγυότητα λόγων και έργων. Ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η ανάκτηση του ηγεμονικού ρόλου του ΚΙΝΑΛ την κεντρική πολιτική σκηνή.

Οι κινήσεις για τη στελεχιακή ανανέωση αλλά και για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα αποτελέσουν τα πρώτα δείγματα γραφής. Κατά το διήμερο που ακολουθεί θα υπάρξουν συσκέψεις και θα ληφθούν επίσημα οι αποφάσεις για τον/την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, καθώς προσώρας ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται να μην παραιτείται από την έδρα του ευρωβουλευτή. Μεταξύ άλλων ακούγεται έντονα το όνομα του Μιχάλη Κατρίνη για επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Ευαγγελίας Λιακούλη για γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σε θέσεις κλειδιά στελέχη για κοινοβουλευτικά θέματα που έχουν συνδεθεί με την ιστορική πορεία της παράταξης, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης αλλά και στελέχη από το επιτελείο των συνυποψηφίων του, όπως η Χαρά Κεφαλίδου, η Νάντια Γιαννακοπούλου κ.ά. Αναμένεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει δίπλα του, σε καίρια πόστα, στελέχη που τον στήριξαν στη διαδρομή του αλλά και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προεκλογική περίοδο της εσωτερικής αναμέτρησης , όπως ο Ανδρέας Σπυρόπουλος , ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ο Βαγγέλης Τσόγκας, ο Βασίλης Πανάγου (διευθυντής του γραφείου Τύπου) αλλά και ο Πάνος Βλάχος, πρώην γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ.

Τόσο πριν, όσο και μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης προέβαλε ότι δεν υπάρχουν ηττημένοι και νικητές στο εσωτερικό της παράταξης, ενώ εξέπεμψε μήνυμα επιστροφής του ΠΑΣΟΚ ως δύναμης που διεκδικεί να έχει κεντρικό ρόλο στα τεκταινόμενα της χώρας. Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε όλα τα στελέχη να υπερασπιστούν από κοινού την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα και πολιτική αυτονομία. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε «παρών» για την επόμενη μέρα. Οπως είπε το βράδυ, συγχαίροντας για τη νίκη του τον Νίκο Ανδρουλάκη, θα συνεχίσει τον αγώνα «για τις προοδευτικές μας ιδέες, για να γίνει η Παράταξή μας κίνημα εξουσίας, με μια προοδευτική κυβερνητική πρόταση, που θα απαντά στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, την Ελλάδα».

Πάντως, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και επεσήμαιναν, όπως ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης , ότι η εντολή του κόσμου για να είναι ενωμένο και ισχυρότερο το ΚΙΝΑΛ στις μάχες που έρχονται «είναι στα χέρια του νέου Προέδρου. Όπως και η ευθύνη».

Μάλιστα, δεν λείπουν οι αιχμές ότι η ενότητα αποδεικνύεται στην πράξη.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με το θηριώδες ποσοστό του 68% στις εσωκομματικές εκλογές της Χαριλάου Τρικούπη. Η σαρωτική νίκη του, με διαφορά από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, διαπιστώθηκε από τα πρώτα κιόλας συγκεντρωτικά αποτελέσματα της επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας της 12ης Δεκεμβρίου 2021. Το καθαρό προβάδισμα φάνηκε άμεσα από τη ροή των ψήφων όπως έμπαιναν στο πληροφοριακό σύστημα. Η εικόνα της πρωτιάς αποτυπώθηκε με τη μετάδοση, γύρω στις 8.45 το βράδυ της Κυριακής, του αποτελέσματος με την ενσωμάτωση περίπου 60% των εκλογικών τμημάτων – για τα στελέχη του επιτελείου του ευρωβουλευτή η είδηση ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με ποσοστό γύρω στο 68% ήταν μια επιβεβαίωση ότι η Χαριλάου Τρικούπη αλλάζει σελίδα, με μήνυμα ανανέωσης και αίτημα τη διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου για το ΚΙΝΑΛ.

Γύρω στις 11 το βράδυ της Κυριακής η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής του Καταστατικού και Πιστοποίησης έδωσε τα αποτελέσματα του β’ γύρου των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στο 95,37% της ενσωμάτωσης των ψήφων: έλαβαν Νίκος Ανδρουλάκης 67,9% (132.706 ψήφοι) και Γιώργος Παπανδρέου 32,1% (62.748 ψήφοι).

Εικόνα εκλογικής αναμέτρησης “μεγάλου κόμματος” εξέπεμπε η ειδησεογραφία, ιδιαίτερα μετά τις 7.30 το βράδυ της Κυριακής, οπότε έκλεισαν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής. Σαν “σήματα καπνού” όχι μόνο για το δυνάμωμα του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αλλά και για την καταγραφή του ως καταλύτη αναφορικά με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού εξέλαβε η Χαριλάου Τρικούπη την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Μεγάλη υπόθεση και αισιόδοξο προμήνυμα για την προοπτική για το μέλλον χαρακτήρισαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τη συμμετοχή 207.000 μελών και φίλων του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στις επαναληπτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2021 και 270.000 στον πρώτο γύρο της 5ης Δεκεμβρίου 2021. Ποσοστό άνω του 77% των ψηφοφόρων του πρώτου γύρου ξαναψήφισε στις επαναληπτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2021, σπάζοντας το ρεκόρ εσωκομματικής συμμετοχής σε κάλπες της Χαριλάου Τρικούπη.

Είναι ενδεικτικό ότι τo 2017 στον α΄γύρο των εκλογών για την προεδρία του ενιαίου κόμματος-μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ)-που οδήγησε στην ίδρυση του ΚΙΝΑΛ , ψήφισε στο β΄γύρο το 73% των ψηφοφόρων του α΄γύρου. Τότε είχαν ψηφίσει την πρώτη Κυριακή 211.191 (Φώφη Γεννηματά 86.530 ψήφους /41,27%, Νίκος Ανδρουλάκης 51.736 /24,73%) ενώ στο β΄γύρο ψήφισαν 156.103 ψηφοφόροι (Φώφη Γεννηματά 87.230/56,75% και Νίκος Ανδρουλάκης 66.483 ψήφους/43,75%).

Σε όλη την προεκλογική περίοδο , μετά τις 25 Οκτωβρίου 2021, η Χαριλάου Τρικούπη πορεύεται σε μια ατμόσφαιρα φορτισμένη από την απώλεια της Φώφης Γενημματά. Το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου 2021, οι αναφορές στη Φώφη Γεννηματά ήταν συνεχείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στενός συνεργάτης της Νίκος Βοσδογάνης , που βρέθηκε επί μια εικοσαετία στο πλευρό της και ήταν για δεκαπέντε χρόνια διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ έστειλε το δικό του μήνυμα ενότητας και κίνησης προς τα εμπρός. Το βράδυ της νίκης Ανδρουλάκη θύμισε και εκείνος την πολιτική παρακαταθήκη της. Η Φώφη Γεννηματά είχε θέσει το τρίπτυχο «ενότητα, αυτόνομη πορεία, σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική ταυτότητα»… Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε στη επινίκια δήλωσή να αναφερθεί στην πολιτική παρακαταθήκη κρατώντας το δίπτυχο «ενότητα, πολιτική αυτονομία» και απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική ταυτότητα…