ΣΔΟΕ: Πειθαρχική έρευνα αλλά όχι εισαγγελική για την παράνομη καταστροφή υπηρεσιακών εγγράφων

ΣΔΟΕ: Πειθαρχική έρευνα αλλά όχι εισαγγελική για την παράνομη καταστροφή υπηρεσιακών εγγράφων

Εντολή για πειθαρχική έρευνα έχει δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά και τις αποκαλύψεις του Documento σχετικά με την παράνομη καταστροφή εκατοντάδων πορισμάτων του ΣΔΟΕ, σχετικά με μεγάλες υποθέσεις απάτης και φοροδιαφυγής των τελευταίων ετών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη. Ούτε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου που είναι ενήμερο μέσω επιστολής  αλλά ούτε και από τις εισαγγελικές αρχές.

Διαβάστε σχετικά: Κατέστρεψαν παράνομα εκατοντάδες πορίσματα του ΣΔΟΕ

Κύριε Μητσοτάκη πόσο καιρό γνωρίζετε για την παράνομη καταστροφή εγγράφων στο ΣΔΟΕ;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η πειθαρχική έρευνα αφορά στο κατά πόσο έχουν διαπραχθεί τυχόν παραπτώματα από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που ενεπλάκησαν στην καταστροφή των εγγράφων. Όπως είχε αποκαλύψει το documentontews.gr, η καταστροφή των εγγράφων είχε πραγματοποιηθεί με προφορική εντολή του διευθυντή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Ηλία Κωνσταντέα δίχως να έχει συνταχθεί καν το απαραίτητο υπηρεσιακό πρωτόκολλο καταστροφής και να έχει τηρηθεί η τυπική διαδικασία που ορίζει η σχετική νομοθεσία. Πρόκειται για πορίσματα σχετικά με υποθέσεις απάτης και φοροδιαφυγής της περιόδου 2019 – 2023 που δεν έχουν παραγραφεί και έχουν απασχολήσει ή συνεχίζουν να απασχολούν ελληνικές και ευρωπαϊκές εισαγγελικές αρχές, αλλά και τις αρμόδιες ΔΟΥ. Όπως είναι για παράδειγμα υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν πολιτικά πρόσωπα ή αφορούν σε επιχορηγήσεις σε ξενοδοχεία αλλά και περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων, καπνικών προϊόντων κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, οι υπάλληλοι που ανέλαβαν το έργο της καταστροφής φέρονται να κράτησαν ελάχιστα από τα δεκάδες πορίσματα που τηρούνταν στο αρχείο της υπηρεσίας, όπως για υποθέσεις ελέγχων σε βενζινάδικα και σε γνωστή επιχείρηση υποδημάτων.

Η καταστροφή υπηρεσιακών εγγράφων δεν είναι μια πράξη που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε κρατικός υπάλληλος. Απαιτείται συγκεκριμένη διαδικασία η οποία ορίζεται με σαφήνεια από τη σχετική νομοθεσία. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που χρίζει διερεύνησης είναι εάν οι εμπλεκόμενοι στην καταστροφή εγγράφων υπάλληλοι έχουν διαπράξει τυχόν ποινικά αδικήματα. Κάτι που μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να διερευνήσει, αλλά μέχρι στιγμής τίποτε δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκκαθάριση δικογραφιών αρχείου Εισαγγελίας

Άλλωστε στην Εισαγγελία γνωρίζουν ότι προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες από τη νομοθεσία όταν πρόκειται να καταστραφούν υπηρεσιακά έγγραφα. Για παράδειγμα στις αρχές Αυγούστου, η Εισαγγελία Αεροδικείου Αθηνών απέστειλε προς τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε για την «εκκαθάριση δικογραφιών αρχείου Εισαγγελίας Αεροδικείου Αθηνών για το έτος 2002».

Στο έγγραφο η αρμόδια εισαγγελέας (Στρατιωτική Δικαστής Γ΄) ενημέρωνε  ότι η Εισαγγελία του Αεροδικείου Αθηνών πρόκειται να «προβεί στην εκκαθάριση του αρχείου της Εισαγγελίας και την καταστροφή των τηρούμενων σε αυτό δικογραφιών για τις οποίες έχουν εκδοθεί πράξεις αρχειοθέτησης έως και την 31/12/2002, ήτοι έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών».

Στο πλαίσιο αυτό η εισαγγελέας ενημέρωνε τους δικηγορικούς  συλλόγους πως  όσοι δικηγόροι επιθυμούν μπορούν να μεταβούν στο αρχείο της Υπηρεσίας μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη προκειμένου παραλάβουν έγγραφα ή στοιχεία που είχαν συμπεριληφθεί στις δικογραφίες. Δεν ξύπνησε μια ωραία ημέρα η εισαγγελέας και να δώσει εντολή προφορικά να καταστραφούν υπηρεσιακά έγγραφα αν είναι δυνατόν.

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter