Σε αναζήτηση ηγεσίας το CDU στη Γερμανία

Σε αναζήτηση ηγεσίας το CDU στη Γερμανία

Μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα στις γερμανικές εκλογές, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση αναζητά για άλλη μια φορά ηγεσία. Μέσα σε δύο χρόνια, ο τρίτος στη σειρά επικεφαλής της, Άρμιν Λάσετ, αναμένεται να αποσυρθεί από την αρχηγία.

Το CDU θα κάνει κομματικό συνέδριο τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, στο οποίο ολόκληρη η κομματική ηγεσία θα πρέπει να περάσει τη βάσανο της κάλπης, είπε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Πάουλ Τσίμιακ σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα. Μένει να αποφασιστεί, στις 2 Νοεμβρίου, αν τα 400.000 μέλη του κόμματος θα προσέλθουν να εκλέξουν το νέο πρόεδρο.

Ο Τσίμιακ είπε ότι θα λάβει χώρα μια συνάντηση των επικεφαλής στις περιφέρειες του κόμματος στις 30 Οκτωβρίου στην οποία θα ξεκαθαριστεί αν θα καταφύγουν στην κομματική βάση για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος. Στις 2 Νοεμβρίου, το προεδρείο και η ομοσπονδιακή εκτελεστική επιτροπή θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα ενσωματωθούν τα μέλη στη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας. Είναι αντικείμενο διαφωνίας ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος ο βαθμός στον οποίον πρέπει να εμπλακεί η βάση στην εκλογή του νέου προέδρου. Μπορεί να ερωτηθεί η γνώμη των μελών, το αποτέλεσμα όμως δεν θα είναι δεσμευτικό για το συνέδριο.

Αλλαγή φρουράς

Οι εκκλήσεις για αλλαγή στην ηγεσία υπήρχαν και πριν τις εκλογές, όμως μετά την ιστορική ήττα της 26ης Σεπτεμβρίου, πρωτοκλασάτα στελέχη του CDU, όπως ο πρώην υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, μίλησαν ανοιχτά για την ανάγκη ανανέωσης του κόμματος, ώστε η γενιά των σαραντάρηδων να βγει στο προσκήνιο.

Η μοίρα του Λάσετ σφραγίστηκε αφού οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες σνόμπαραν τους συντηρητικούς για να ξεκινήσουν συζητήσεις συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, εξανεμίζοντας τις πιθανότητες του κόμματος να παραμείνει στην εξουσία μετά από 16 χρόνια υπό τη Μέρκελ.

Ο Λάσετ αναδείχθηκε πρόεδρος του κόμματος τον Ιανουάριο του 2021. Εξελέγη επικεφαλής μετά την αποχώρηση της πρώην προστατευόμενης της Μέρκελ, Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, μετά από μια σειρά γκάφες. Οι επίδοξοι διάδοχοι στην ηγεσία του κόμματος είναι ο φιλόδοξος επιχειρηματίας Φρίντριχ Μερτς, ο Γενς Σπαν, ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής Νόρμπερτ Ρέντγκεν, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ραλφ Μπρίνκχαους και ο φιλελεύθερος βουλευτής Κάρστεν Λίνεμαν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter