Σε ελεύθερη πτώση τα ποσοστά της ΝΔ

Σε ελεύθερη πτώση τα ποσοστά της ΝΔ

Εντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για οικονομία, εγκληματικότητα, υγεία και διαφθορά δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις

Απογοητευμένη εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία από την κυβέρνηση της ΝΔ λόγω των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην πρόθεση ψήφου που καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με το περίφημο 41% να φαντάζει πλέον ως άπιαστο «γαλάζιο» όνειρο.

Στη μέτρηση της Pulse για τον Σκάι η ΝΔ συγκεντρώνει 30,5%, διατηρώντας όμως διακριτό προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ (12,5%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (11,5%). Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,5%, η Ελληνική Λύση με 6,5%, η Νίκη με 3% και από εκεί και πέρα Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν 2,5%, ενώ ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά μετρώνται στο 2%. Στο 12,5% είναι οι αναποφάσιστοι.

Εκπλήξεις επιφύλασσε η δημοσκόπηση της MRB για το Open σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Η ΝΔ βρίσκεται μόλις στο 27,1% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με 9,1%. Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται στην τέταρτη θέση με 7,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 7%. Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται στο 3%, η Νίκη στο 2,8%, οι Σπαρτιάτες και το ΜέΡΑ25 στο 2,1% και η Νέα Αριστερά στο 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 25%! Δηλαδή ένας στους τέσσερις δεν ξέρει τι θα ψηφίσει…

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega η ΝΔ συγκεντρώνει 30,9%. Ακολουθoύν το ΠΑΣΟΚ (11%), ο ΣΥΡΙΖΑ (9,7%), το ΚΚΕ (8,2%), η Ελληνική Λύση (6,6%), η Πλεύση Ελευθερίας (3,2%), οι Σπαρτιάτες (2,6%), η Νέα Αριστερά (2,4%), η Νίκη (2,3%) και το ΜέΡΑ25 (2%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 9,2% ενώ αποχή επιλέγει το 6,9%.

Στην πρόθεση ψήφου της MARC για τον Αnt1 η ΝΔ συγκεντρώνει 33,7%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%, το ΚΚΕ με 8%, η Ελληνική Λύση με 5,8%, η Νίκη με 2,8%, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,7% και η Νέα Αριστερά με 2%. Στο 10,1% είναι οι αναποφάσιστοι.

Συμπερασματικά, η ΝΔ μέσα σε ένα εξάμηνο έχει χάσει μεγάλο μέρος της εκλογικής της δύναμης, κάτι που έχει αποτέλεσμα να ενισχύεται η ακροδεξιά του Κυριάκου Βελόπουλου, κυρίως λόγω της δυσαρέσκειας στο δεξιό «γαλάζιο» ακροατήριο.

Σημαντικότατο εύρημα των παραπάνω μετρήσεων είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στις κάλπες του Ιουνίου. Φαίνεται πως πάρα πολλοί πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβερνητική πολιτική και περιμένουν από κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης να τους πείσει ότι έχει εναλλακτική πρόταση.

Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ φάνηκε ότι έχει ταβάνι (από τις 25 μονάδες που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι σε σχέση με το 2019 επωφελήθηκε ελάχιστα), είναι στο χέρι της Κουμουνδούρου να πείσει τους αναποφάσιστους ότι μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Δεξιάς. Από εκεί και πέρα, αναμένεται να δούμε πώς θα επηρεάσει το ΚΚΕ η στάση του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την ώρα που η Νέα Αριστερά απογοητεύει (και προφανώς απογοητεύεται) με τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει.

Δυσαρέσκεια για ακρίβεια και ασφάλεια

Υπέρ των αγροτών, οι οποίοι έχουν έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση, εμφανίζεται η κοινωνία σε ποσοστό 68%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 93% των πολιτών θεωρεί σημαντικότατο πρόβλημα την ακρίβεια, αποδεικνύοντας πως τα περίφημα «καλάθια» και τα επιδόματα που μοιράζει η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν αρκούν.

Απογοήτευση σε μεγάλο βαθμό εκφράζουν οι πολίτες για το επίπεδο ασφάλειας στη χώρα. Με βάση τη μέτρηση της ΜRB το 77,1% των ερωτηθέντων νιώθει ανασφάλεια, σε αντίθεση με το 20,1% που δηλώνει ικανοποιημένο. Η βία ανηλίκων/εφήβων προβληματίζει σε ποσοστό 41%.

Φαίνεται ότι η εγκληματικότητα και η βία από προνομιακό θέμα συζήτησης για τη δεξιά παράταξη έχουν μετατραπεί σε μείζον πρόβλημα. Οι αλλαγές στο αρμόδιο υπουργείο και τα βαρύγδουπα λόγια του πρωθυπουργού και των υπουργών δεν ικανοποιούν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι εκδηλώνουν έντονα το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν.

Προς τη λάθος κατεύθυνση

Ενδεικτική για τη δυσαρέσκεια είναι και η δημοσκόπηση της Metron Analysis στην οποία οι ερωτώμενοι αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για ζητήματα της καθημερινότητας. Σύμφωνα με την έρευνα, αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση (60%), σε αντίθεση με ένα ποσοστό της τάξης του 34%. Η κυβέρνηση έχει τις χειρότερες επιδόσεις στο θέμα της εγκληματικότητας, όπου το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών γνωμών είναι ιδιαίτερα αρνητικό (-66%), στη δημόσια υγεία (-59%), την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (-59%) και την αντιμετώπιση της διαφθοράς (-54%).

Στην ίδια έρευνα το 48% των ερωτώμενων έχει αρνητική γνώμη για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα ατομικά δικαιώματα (σε αντίθεση με ένα 30%).

Με επιφύλαξη βλέπουν οι πολίτες ιδιωτικά πανεπιστήμια και γάμο ομοφύλων

Επιφυλακτικοί είναι οι πολίτες για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με βάση την MRB, το 52,8% θεωρεί ότι στην Ελλάδα θα ανοίξουν τμήματα από άγνωστα ή μέτρια πανεπιστήμια, ενώ μόλις ένα 5,6% πιστεύει ότι θα ενδιαφερθούν να έρθουν στην Ελλάδα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Σε ό,τι αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το 57,8% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση της MARC δηλώνει «συμφωνώ» και «μάλλον συμφωνώ», ενώ το 39,8% δηλώνει «διαφωνώ» και «μάλλον διαφωνώ». Στη ΝΔ το 53,1% των ψηφοφόρων του κόμματος δηλώνει πως «συμφωνεί» και «μάλλον συμφωνεί», ενώ το 44,2% διαφωνεί, γεγονός που πονοκεφαλιάζει τους ενοίκους του Μαξίμου. Σχετικά με την τεκνοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, το 55,2% των συμμετεχόντων τάσσεται κατά, κάτι που αναμένεται να ωθήσει συντηρητικούς ψηφοφόρους σε κόμματα δεξιότερα της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «βυθίζει» το κράτος δικαίου στη χώρα μας – Ζοφερή η εικόνα του Δείκτη Πρόσληψης Διαφθοράς

Ελευθερία του Τύπου: Νέα έκθεση-κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Εκτενείς αναφορές για το Documento

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβαθμίζει το Δημόσιο, πριμοδοτεί το Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Σύστημα

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter