Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών – Η πΓΔΜ μετονομάζεται και επισήμως σε «Βόρεια Μακεδονία»

Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών – Η πΓΔΜ μετονομάζεται και επισήμως σε «Βόρεια Μακεδονία»

Μετά την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας προς τα Σκόπια, η κυβέρνηση της πΓΔΜ, ανακοίνωσε ότι από σήμερα 12 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι σε ισχύ τίθενται και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου.

Οι δύο παραπάνω αποφάσεις δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Πρακτικά, με τις αποφάσεις αυτές, επισημοποιείται η μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (www.vlada.mk) η οποία έχει αλλάξει το λογότυπο της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Ντιμιτρόφ: Ας είναι σήμερα η αρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας 

«Έχουμε μόλις ανταλλάξει την τελική ρηματική διακοίνωση. Η Συμφωνία Πρεσπών τίθεται σε ισχύ!» αναφέρει σε ανάρτησή του, στα αγγλικά, στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Στέλνει μάλιστα το μήνυμα: «Ας είναι σήμερα η απαρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας, αλλά μπορούμε και θα διαμορφώσουμε το μέλλον της φιλίας, της εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας μας».

Ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίζεται πλέον, στο προφίλ του στο twitter, ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

_x000D_
_x000D_

Νωρίτερα, ο Ζόραν Ζάεφ με μια ανάρτησή του στο twitter ανέφερε: «Το μέλλον δεν είναι πλέον μοιραίο. Πετύχαμε η πατρίδα μας να βρίσκεται στον ορθό δρόμο. Γινόμαστε το 30ό πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε ασφαλής χώρα. Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Πάντως στα Σκόπια είχαν ήδη ξεκινήσει από χθες, Δευτέρα οι αλλαγές, στο πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αφού αφαιρέθηκε η επιγραφή «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η κυβέρνηση που θα αντικατασταθεί με τη νέο ονομασία της χώρας σήμερα έξω από το κτίριο έγινε και ανάρτηση της σημαίας του ΝΑΤΟ, σε ειδική τελετή παρουσία του Ζόραν Ζάεφ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter