Σωκράτης Φάµελλος: Σε λίγο θα μας πουν ότι παρέλαβαν καμένη γη

Σωκράτης Φάµελλος: Σε λίγο θα μας πουν ότι παρέλαβαν καμένη γη

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μας μιλάει για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τις αλλαγές που απαιτούνται στο κόμμα του

Ο µεταβατικός πρόεδρος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάµελλος αποδίδει «µεγάλες πολιτικές ευθύνες» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιάννη Οικονόµου για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη. Παραθέτει τα συµπεράσµατα από την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου, ενώ τονίζει πως «θα καλέσουµε ξανά τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή» προκειµένου να λογοδοτήσει για την επιτελική ανεπάρκεια αντιµετώπισης των πυρκαγιών. Σε σχέση µε το ενδεχόµενο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόµµατος δηλώνει πως δεν έχει προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες, επισηµαίνοντας παράλληλα ότι θα συµµετέχει στις διαδικασίες για τις αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο Γιάννης Οικονόµου δεν παραιτείται διότι κρίνει πως δεν έχει επιχειρησιακές ευθύνες. Κατά την άποψή σας σε ποιες περιπτώσεις ο υπουργός ΠΡΟΠΟ οφείλει να αναλαµβάνει το πολιτικό κόστος;

Ο κ. Οικονόµου αλλά και ο κ. Μητσοτάκης έχουν µεγάλες πολιτικές ευθύνες για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή. Είναι θέµα πολιτικής ευθύνης η προστασία και η ασφάλεια της ζωής ως καθολικό δικαίωµα των πολιτών και υποχρέωση της πολιτείας. Και είναι ξεκάθαρα θέµα πολιτικών επιλογών εάν η αστυνοµία και τα ΜΑΤ χτυπούν τους ένστολους εποχικούς δασοπυροσβέστες που διεκδικούν στελεχωµένη πυροσβεστική ή αποτρέπουν την προσχεδιασµένη δολοφονική επιδροµή περισσότερων από 150 νεοναζί Κροατών χούλιγκαν.

Η επιλογή της ηγεσίας της αστυνοµίας είναι επίσης πολιτική ευθύνη. Και η αποµάκρυνση ορισµένων –και πιθανόν όχι των πραγµατικά υπεύθυνων– αστυνοµικών είναι προπέτασµα καπνού. Φυσικά υπάρχουν και επιχειρησιακές ευθύνες, καθώς προκύπτει ότι παρά την έγκαιρη ενηµέρωση της αστυνοµίας δεν υπήρξαν πρόληψη, σχέδιο και προετοιµασία. Είναι βέβαια αστεία η δικαιολογία ότι ο κ. Οικονόµου είναι µόνο δέκα ηµέρες στο υπουργείο, εφόσον είναι ήδη τέσσερα χρόνια κυβέρνηση η Ν∆ και πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης. Σε λίγο θα µας πουν ότι παρέλαβαν και καµένη γη!

Θεωρείτε πως οι φασιστικές αναφορές των Κροατών χούλιγκαν έπαιξαν ρόλο για την αδράνεια της ΕΛΑΣ;

Μου φαίνεται αδιανόητο και δεν θέλω ούτε να το σκεφτώ. ∆ιαπιστώνουµε όµως ότι στις αντιδράσεις της αστυνοµίας υπάρχουν δύο µέτρα και δύο σταθµά και υπάρχει ξεκάθαρη κυβερνητική ευθύνη γι’ αυτό. Αλλού βλέπουµε υπερβολικό αυταρχισµό και επικοινωνιακή επίδειξη ισχύος και αλλού αδράνεια και υποτίµηση των πραγµατικών προβληµάτων ασφάλειας. Αυτό όµως υποτιµά και την αστυνοµία και την αξιοπιστία της. Το ίδιο πρόβληµα βλέπουµε και σε όλες τις εκφράσεις του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη: επικοινωνιακή υποκρισία, µεγάλα λόγια αλλά επιχειρησιακή αδυναµία, κοµµατισµός και αναξιοκρατία, µε αποτέλεσµα ο πολίτης να είναι µόνος και αβοήθητος.

Ποιος ο απολογισµός από την επίσκεψή σας στη Ρόδο και τη συνάντησή σας µε τους δασοπυροσβέστες;

Από τις πρωτοβουλίες µας το τελευταίο διάστηµα προκύπτει ένα συµπέρασµα. Χρειαζόµαστε µια ισχυρή πολιτεία που θα στηρίζει και θα παρέχει ασφάλεια στην κοινωνία, την οικονοµία και στο περιβάλλον, σε αντίθεση µε το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Η ενδεκαήµερη πυρκαγιά στη Ρόδο, η έκρηξη στην αποθήκη πυροµαχικών στη Νέα Αγχίαλο και η τραγική δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ από ακροδεξιούς Κροάτες χούλιγκαν απέδειξαν ότι η «ετοιµότητα» του κ. Μητσοτάκη είναι µόνο για τα µάτια του κόσµου.

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η δηµιουργία υπουργείου Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας µετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 έγινε µόνο για επικοινωνιακούς λόγους. ∆ύο χρόνια µετά το υπουργείο αυτό δεν έχει καν οργανόγραµµα – δηλαδή δεν ξέρουµε ποιος κάνει τι (!), ενώ στην πυροσβεστική έχουµε 3.600 κενές οργανικές θέσεις! Επιπλέον, πάνω από 2.500 αδικηµένοι συµβασιούχοι δασοπυροσβέστες, εκπαιδευµένοι, αξιολογηµένοι, που προσλήφθηκαν αξιοκρατικά, απολύονται κάθε Οκτώβριο!

Στη Ρόδο ακούσαµε πολλές διαµαρτυρίες για ελλείµµατα στην πρόληψη, την πυρόσβεση και στον συντονισµό της πολιτικής προστασίας. Οπως και για τον κεντρικό ρόλο των εθελοντών που έδωσαν τη µάχη, ακόµη και µόνοι, στα µέτωπα για τη σωτηρία του τόπου τους και της περιουσίας τους.

Με τους παραγωγικούς φορείς θέσαµε ως προτεραιότητα τις αποζηµιώσεις, την αναπλήρωση του εισοδήµατος, µε ρήτρα µη απολύσεων. Καταθέσαµε προτάσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ασφάλειας, πάνω στα οποία στηρίζονται η κοινωνική και οικονοµική λειτουργία και ο τουρισµός, αλλά και τα δύο έχουν θιγεί σε µεγάλο βαθµό από τις πολυήµερες πυρκαγιές. Είναι θέµα επιβίωσης του νησιού να αποκατασταθούν ταχύτατα κι αυτό να µεταφερθεί και στην τουριστική προβολή της χώρας. Στη Ρόδο διαπιστώσαµε όµως και εκτεταµένη παραβατικότητα και αδιαφάνεια στα θέµατα καταπάτησης δηµόσιων χώρων, αιγιαλού, αυθαίρετων κατασκευών, παραβάσεις πολεοδοµικής και αρχαιολογικής νοµοθεσίας και λειτουργίας µη αδειοδοτηµένων επιχειρήσεων. Ολα αυτά είναι εικόνα µιας αδύναµης πολιτείας και λειτουργούν εις βάρος του υγιούς ανταγωνισµού.

Τα φαινόµενα αυτά, για τα οποία ευθύνεται και η κυβέρνηση, καταστρέφουν το αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και τουριστικό δυναµικό της Ρόδου και είναι σε πλήρη αντίθεση µε το θεσµικό πλαίσιο και το ευρωπαϊκό κεκτηµένο.

Ποια θεσµικά εργαλεία θα ενεργοποιήσετε για να αναγκάσετε τον πρωθυπουργό να λογοδοτήσει στη Βουλή αναφορικά µε την επιτελική ανεπάρκεια αντιµετώπισης των πυρκαγιών;

Τις ηµέρες των µεγάλων πυρκαγιών του Ιουλίου ζητήσαµε να γίνει συζήτηση στη Βουλή για την κλιµατική κρίση και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της οικονοµίας, µε ιδιαίτερη έµφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, την πολιτική προστασία, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αγνόησαν επιδεικτικά την πρότασή µας.

Για τον λόγο αυτό κατέθεσα ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για όλα αυτά τα θέµατα. Τονίζω ότι κίνητρο δεν είναι µόνο η επικαιρότητα που δηµιουργούν οι πυρκαγιές και οι ανεπάρκειες της κυβέρνησης, αλλά ότι η κλιµατική κρίση και οι φυσικές καταστροφές θέτουν υπό αµφισβήτηση την επιβίωση της κοινωνίας και της οικονοµίας και µας οδηγούν σε µεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Μεγάλες κοινωνικές οµάδες αλλά και ολόκληρες χώρες κινδυνεύουν να µπουν στο περιθώριο.

Εχουµε ανάγκη από ριζική µεταρρύθµιση έναντι της κλιµατικής κρίσης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αυτή η µεταρρύθµιση είναι σε πλήρη αντίθεση µε την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, που πίσω από ένα… πράσινο προσωπείο αδυνατίζει την πολιτεία και την επάρκειά της, ιδιωτικοποιεί ενεργειακές υποδοµές, στηρίζει την αισχροκέρδεια και αξιοποιεί τις χρηµατοδοτήσεις του Ταµείου Ανάκαµψης και του ΕΣΠΑ προς όφελος λίγων.

Εµείς θεωρούµε ότι οφείλουµε να διαχειριστούµε τα διαθέσιµα εργαλεία για την ανθεκτικότητα όλης της κοινωνίας και για µια κλιµατική και ψηφιακή µετάβαση που θα αφορά όλους τους πολίτες, όλη την επιχειρηµατικότητα και ιδιαίτερα τη µικροµεσαία. Επειδή το θέµα είναι πολύ σοβαρό, άµεσα, µε το άνοιγµα της Βουλής, θα καλέσουµε ξανά τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή, γιατί πιστεύουµε ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει και να είναι ουσιαστική. Είτε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είτε µε επίκαιρη ερώτηση στην ώρα του πρωθυπουργού.

Το «κίνηµα της πετσέτας» αποτυπώνει την ύπαρξη κοινωνικών αντανακλαστικών σε περιπτώσεις επιχειρηµατικής ασυδοσίας. Σκέφτεστε το ενδεχόµενο πολιτικής ενίσχυσης ανάλογων πρωτοβουλιών ενάντια στην αισχροκέρδεια στα τρόφιµα, τα καύσιµα και στο ρεύµα;

Οι πρωτοβουλίες των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για ελεύθερες παραλίες υπερασπίζονται τον δηµόσιο χώρο και το περιβάλλον απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια που εξυπηρετούν µόνο την επιχειρηµατική ασυδοσία και την εµπορευµατοποίηση των παραλιών µας. Είναι οι ίδιες πολιτικές Μητσοτάκη που ανέστειλαν για δύο χρόνια την κατεδάφιση τελεσίδικα κριθέντων αυθαιρέτων και επιτρέπουν ακόµη και ξαπλώστρες και σερβιτόρους µες στη θάλασσα. Και δυστυχώς διαπιστώσαµε στη Ρόδο ότι επιχειρήσεις µε παρόµοιες παραβάσεις λειτουργούν κανονικά! Η επιτυχής διεκδίκηση ελεύθερων ακτών δείχνει ότι µπορούν να αλλάξουν πολλά αν τα διεκδικήσουµε µε συλλογικότητα. Τα κινήµατα για ελεύθερες παραλίες, όπως και το κίνηµα για τον δηµόσιο χαρακτήρα του νερού, αποτελούν ήττες του κ. Μητσοτάκη και ταυτόχρονα νίκες της κοινωνίας των πολιτών. Ξεκαθαρίζω ότι ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σεβόµαστε την αυτονοµία των κινηµάτων, στηρίζουµε τις πρωτοβουλίες τους, µεταφέρουµε τα αιτήµατά τους στη Βουλή, όπως άλλωστε και µε το καταναλωτικό κίνηµα που κινητοποιείται ενάντια στην αισχροκέρδεια.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουµε θέσει επίµονα το ζήτηµα της ακρίβειας που γιγαντώνεται µε τις πλάτες της κυβέρνησης. Και θα εξακολουθήσουµε να το κάνουµε. Γιατί και στο ρεύµα και στα καύσιµα εξακολουθούµε να έχουµε υψηλότατες τιµές, µε πρωτιές στην Ευρώπη, ενώ και η ακρίβεια στα τρόφιµα εξακολουθεί να καλπάζει µε αύξηση της τάξης του 12% τον Ιούλιο. Η κοινωνία δεν τα βγάζει εύκολα πέρα και τα διάφορα market pass απλώς επιδοτούν την ακρίβεια. Για τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ η αντιµετώπιση της ακρίβειας και των άδικων κερδών που παράγουν φτώχεια πρέπει να είναι κεντρική πολιτική προτεραιότητα και να το πάρουν στα χέρια τους οι οργανώσεις µελών!

Να πάµε και στα εσωκοµµατικά. Αποκλείετε το ενδεχόµενο να είστε υποψήφιος για την προεδρία του κόµµατος;

Συµµετέχω στην Αριστερά και την οργανωµένη πολιτική/κοµµατική ζωή πάνω από 40 χρόνια. Γιατί πιστεύω ότι τις λύσεις πάντα τις δίνουν οι συλλογικότητες και όχι οι προσωπικές διαδροµές. Για τον λόγο αυτό δεν έχω προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες. Πιστεύω όµως ότι η επόµενη ηµέρα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν είναι µόνο θέµα προσώπου αλλά και µεγάλων αλλαγών στο κόµµα και στην πολιτική µας. Σε αυτήν τη συζήτηση προφανώς και συµµετέχω. Από την άλλη, η κοινοβουλευτική οµάδα (ΚΟ) και η Πολιτική Γραµµατεία µε τίµησαν οµόφωνα µε τη θέση του προέδρου της ΚΟ µετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Η ευθύνη είναι πολύ µεγάλη. Οφείλω να προστατεύω και να εκφράζω την ενότητα και τη συνέχεια του κόµµατός µας. Με κατάθεση τεκµηριωµένων προτάσεων για τα προβλήµατα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.

Να το θέσω αλλιώς. Θεωρείτε πως υπάρχει υποψηφιότητα που µπορεί να ανακόψει την καθοδική πορεία του κόµµατος;

Η «επανεκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οφείλει να ανακόψει την καθοδική πορεία του κόµµατος. Γιατί έχουµε ανάγκη στη χώρα µας ένα ευρωπαϊκό, αριστερό, οικολογικό και βαθιά µεταρρυθµιστικό κόµµα που θα καταθέσει κυβερνητική λύση για τις ανάγκες της κοινωνίας. Οµως καµία υποψηφιότητα δεν θα το πετύχει αν δεν λύσει τα πραγµατικά προβλήµατα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Το πρόβληµά µας δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά το κόµµα µας και η πολιτική του πρόταση. Και πώς αυτή η πρόταση άκουσε την κοινωνία και έφτασε στην κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τη δική του τοµή. Το θέµα είναι εµείς τι θα κάνουµε. Απαιτείται η επιλογή ηγεσίας να συνδεθεί µε έναν ουσιαστικό διάλογο και αποφάσεις για νέο κόµµα µε µια νέα πολιτική πρόταση. Ο Αύγουστος και η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα δεν µας βοηθούν. Οφείλουµε, όµως, απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας να κάνουµε την επανεκκίνηση. Η κοινωνία δεν θα µας περιµένει για πολύ. Σ’ αυτό το πεδίο θα κριθούν οι υποψηφιότητες. Πρέπει πράγµατι να υπερβούµε τον εαυτό µας και την εσωκοµµατική συζήτηση των τελευταίων ετών στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Από τη µεριά µου συµβάλλω ώστε αυτός ο πολιτικός διάλογος να γίνεται και στα όργανα και δηµόσια. Και να αποκτούµε πολιτική παρακαταθήκη για την επόµενη ηµέρα, για ένα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ µε συνέπεια και τεκµηριωµένο λόγο που θα θεµελιώσει την ανατροπή της σηµερινής άδικης, νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter