Σε πανικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Τώρα αμφισβητεί και τις δορυφορικές εικόνες για τις καμένες εκτάσεις

Σε πανικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Τώρα αμφισβητεί και τις δορυφορικές εικόνες για τις καμένες εκτάσεις

Πλήρης προσπάθεια κάλυψης των πολιτικών ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται επί ημέρες στην επικράτεια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μετά την κήρυξη «ανένδοτου» αγώνα κατά των εμπρηστών από τον Βασίλη Κικίλια, αλλά και της μόνιμης επωδού που ακολουθείται σχετικά με αποκλειστική ευθύνη της κλιματικής αλλαγής, σειρά πήρε η αμφισβήτηση των στοιχείων για τις καμένες εκτάσεις που παρέχονται μέσω δορυφορικών εικόνων.

Ουσιαστικά, η νέα επιχείρηση υποβάθμισης των κυβερνητικών ευθυνών στρέφεται κατά των ευρωπαϊκών και εγχώριων επιστημονικών ιδρυμάτων, που αναλύουν τα δεδομένα και προχωρούν σε εκτιμήσεις για την τεράστια οικολογική καταστροφή. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ότι «η πραγματική αποτίμηση της έκτασης θα γίνει μετά την οριστική καταστολή των πυρκαγιών».

Μάλιστα, επικαλούνται τον «καπνό» και κάνουν λόγο για «χαμηλή ευκρίνεια» στις δορυφορικές εικόνες, σημειώνοντας ότι υπάρχει «σημαντικό περιθώριο λάθους». Φυσικά, στην ανακοίνωση δεν παραλείπεται να χαρακτηριστεί ως «διεθνές φαινόμενο» αυτό των πυρκαγιών, προκειμένου να στραφεί εντέχνως η προσοχή μακριά από τα εγχώρια γεγονότα.

Όλα αυτά ενώ η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus χαρακτήρισε το πύρινο μέτωπο του Έβρου ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι από τις τελευταίες 22 φορές που ενεργοποιήθηκε για μεγάλες πυρκαγιές, οι 13 αφορούσαν την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, το Αστεροσκοπείο Αθηνών καταγράφει το μέγεθος της καταστροφής στην Πάρνηθα, όπου εκτιμάται ότι περισσότερα από 60.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιές: Νέο «μαύρο ρεκόρ» 15ετίας – Πάνω από 1,3 εκατομμύρια καμένα στρέμματα

Πυρκαγιές: Ξεπέρασαν τα 1,2 εκατομμύρια τα καμένα στρέμματα – Προς νέο αρνητικό ρεκόρ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ’ ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνο μετά την οριστική καταστολή τους.

Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης.

Σε κάθε περίπτωση, η έκταση των καμένων εκτάσεων, φέτος, θα είναι σημαντική, αλλά απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους

Σε ό,τι αφορά στο φαινόμενο, διεθνώς, είναι σαφές, ότι υπάρχει έξαρση των δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, στην Πορτογαλία ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων, από 864.219 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2007-2016, ανήλθε σε 1.391.475 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2017-2022. Αντιστοίχως, στην Ισπανία από 767.890 στρέμματα, ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων έφτασε τα 1.261.445 στρέμματα, στην Γαλλία τα καμένα στρέμματα από 96.849 διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, σε 147.660, στην Ιταλία από 771.409 σε 822.720 κ.ο.κ.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν -σε σημαντικό βαθμό- το μέγεθος των επιπτώσεων, με ακραίο παράδειγμα αυτό της Πορτογαλίας, η οποία είχε μέσο όρο (2007-2016) καμένων εκτάσεων 864.219 στρέμματα και μόνον το 2017 έφτασαν τα 5.406.300 στρέμματα. Επίσης, η Ισπανία το 2022 ξεπέρασε τα 3.000.000 στρέμματα, ενώ η Ιταλία το 2021 ξεπέρασε τα 1.500.000 στρέμματα.

Για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτό που προέχει, τώρα, είναι η πλήρης καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, όμως, εργάζεται τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την άμεση αντίδραση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία, αναφορικά με την υλοποίηση των μέτρων και των έργων προστασίας και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter