Σε πρωτοφανή ύψη η βενζίνη – 8η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο η Ελλάδα

Σε πρωτοφανή ύψη η βενζίνη – 8η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο η Ελλάδα

Η ανατίμηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, το νέο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, εκτοξεύει για ακόμη μία φορά την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, με παράγοντες της αγοράς να  εκτιμούν πως η μέση τιμή θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα πάνω από το όριο των 2 ευρώ ανά λίτρο.

Το «ράλι» της τιμής της βενζίνης έρχεται να προστεθεί στους διαρκώς αυξανόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και την ανατίμηση πολλών βασικών προϊόντων, γεγονός που δημιουργεί ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, παρά τις όποιες κυβερνητικές παροχές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), από την ερχόμενη Τρίτη 10 Μαΐου, αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στην χονδρική τιμή διυλιστηρίου για τις νέες παραγγελίες στις βενζίνες και στο υγραέριο κίνησης.

Έτσι, με την τιμή χονδρικής να εκτοξεύεται στα 1,666 ευρώ ανά λίτρο, η λιανική από αύριο, Τρίτη, θα αγγίξει τα 2,2 ευρώ το λίτρο (μέσο πανελλαδικό όριο), την ώρα που στα νησιά δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 2,5 ευρώ.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου σχολίασε επίσης ότι «σε αυτήν τη φάση που βρισκόμαστε πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και άλλες αυξήσεις αλλά κανείς δεν μπορεί να πει πόσο. Όλα έχουν να κάνουν με τη τιμή στα διυλιστήρια».

Και πρόσθεσε: «αυτή την στιγμή η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά είναι στα 2,20 ευρώ το λίτρο ενώ στα νησιά κυμαίνεται στα 2,50. Επαναλαμβάνω ότι η κατάσταση δεν επιδέχεται προβλέψεις. Μπορείς να δεις αύριο να γίνει ένα νέο μπαμ και να αυξηθεί περεταίρω σε επίπεδο που δεν περιμέναμε».

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση την πλατφόρμα globalpetrolprices.com, στις αρχές Μαΐου η Ελλάδα είχε την 8η πιο ακριβή βενζίνη στον πλανήτη και η τρίτη πιο ακριβή στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας στις 2 Μαΐου 2022, είχε διαμορφωθεί σε 2,107 ευρώ ανά λίτρο και ήταν λίγο χαμηλότερη από εκείνη που είχε στη Δανία (2,186 ευρώ/λίτρο) και την Φινλανδία (2,174 ευρώ/λίτρο). Επίσης ήταν ακριβότερη από την Ολλανδία,όπου η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν στα 2,095 ευρώ/λίτρο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter