Σε βέρτιγκο η κυβέρνηση, επιστρατεύει απειλές και συκοφαντίες για να μην απαντήσει στις αποκαλύψεις του Documento

Σε βέρτιγκο η κυβέρνηση, επιστρατεύει απειλές και συκοφαντίες για να μην απαντήσει στις αποκαλύψεις του Documento

Σε πρωτοφανές βέρτιγκο βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις του Documento για την παρακολούθηση τουλάχιστον 33 προσώπων, ανάμεσα στους οποίους είναι υπουργοί και μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες. Αντί απαντήσεων ή ορθότερα ελλείψει επιχειρημάτων, η κυβέρνηση και πρωτίστως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν επιλέξει την τακτική των ύβρεων, των απειλών και των συκοφαντιών έναντι του Documento και του εκδότη του. Τίποτα απ’ αυτά δεν προκαλεί βέβαια εντύπωση. Αντιθέτως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι από τα πρόσωπα που εμφανίζονται στη λίστα των παρακολουθούμενων, ο μοναδικός που έχει πάρει μέχρι τώρα σαφή θέση απέναντι στην εφημερίδα, είναι ο Άδωνης Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, κατά την προσφιλή τακτική του, έφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλήσει τον Κώστα Βαξεβάνη ακόμη και με φυλάκιση, υπονοώντας ότι εκείνος που παρακολουθεί δεν είναι ο πρωθυπουργός και το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας. Ο Γεωργιάδης, δήλωσε μάλιστα ότι οι αποδείξεις των παρακολουθήσεων είναι προϊόντα παράνομης παρακολούθησης  και ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία είναι κακούργημα που τιμωρείται με κάθειρξη είκοσι χρόνων. Ο υπουργός όμως δεν έμεινε εκεί, αφού έστειλε μήνυμα σε όποιον ενδεχομένως κατέχει δικά του μηνύματα ότι θα του κάνει μήνυση καθώς αυτά είναι σύμφωνα με τον ίδιο προσωπικά δεδομένα.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αντιλαμβάνεται φυσικά ότι η παρακολούθηση υπουργών και τα στοιχεία που την πιστοποιούν, όχι απλώς δεν μπορούν να θεωρούνται προσωπικά δεδομένα, αλλά αποτελούν πειστήρια κατάλυσης του ίδιου του πολιτεύματος, δεδομένου ότι η ασφάλεια των επικοινωνιών κατοχυρώνεται με απόλυτο τρόπο από το Σύνταγμα. Το μοναδικό δεδομένο, είναι ότι ο Άδωνης Γεωργιάδης, δεν θέλει, για λόγους που εκείνος γνωρίζει, να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν την παρακολούθησή του. Το γιατί συμβαίνει αυτό, μπορεί βέβαια να το απαντήσει μόνο ο ίδιος, ή η Δικαιοσύνη, αν επιτέλους αποφασίσει να προχωρήσει με ουσιαστικό τρόπο την έρευνα πριν να είναι αργά. Η συμπεριφορά του πάντως, δείχνει αν μη τι άλλο ότι οι παρακολουθήσεις έχουν πράγματι γίνει και απλώς ορισμένοι δεν επιθυμούν να δημοσιοποιηθούν περισσότερα στοιχεία.

Η περίπτωση Γεωργιάδη, και όσα ξεστομίζει από τα διάφορα τηλεπαράθυρα στα οποία εμφανίζεται, δεν προκαλεί δα και καμία έκπληξη. Ο εν λόγω υπουργός άλλωστε, αν για κάτι είναι γνωστός είναι για τις απειλές σε βάρος όσων τον ερευνούν. Το ίδιο ακριβώς εξάλλου είχε πράξει και πριν από σχεδόν έναν χρόνο, όταν είχε υπονοήσει από τον αέρα του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ, ότι κάποιοι -δηλαδή ο εκδότης του Documento- πιθανώς θα καταλήξουν στη φυλακή εξαιτίας της σχέσης τους με τη δημοσκοπική εταιρεία Voxpop. Φυσικά η σχέση αυτή υπήρχε μόνο στο μυαλό του αντιπροέδρου της ΝΔ, πράγμα που ο ίδιος γνώριζε.

Σχέδιο συκοφάντησης του Documento

Σε κάθε περίπτωση, ο Γεωργιάδης, όπως έπραττε και στο παρελθόν, συμμετέχει σ’ ένα ευρύτερο σχέδιο συκοφάντησης του Documento και των δημοσιογράφων που εργάζονται σε αυτό. Στην πραγματικότητα, όπως έχει αποδειχθεί τις τελευταίες ημέρες, ο σχεδιασμός αυτός υλοποιείται από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που γνωστοποιήθηκαν στο ευρύ κοινό τα ονόματα των παρακολουθούμενων από το κακόβουλο λογισμικό Predator, η κυβέρνηση επέλεξε να μην απαντήσει, αλλά να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, διαδίδοντας εξόφθαλμα ψεύδη.

Τη λάσπη στον ανεμιστήρα, πέταξε πρώτος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Οικονόμου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, λίγες ώρες πριν η εφημερίδα κυκλοφορήσει στα περίπτερα, αντί οποιασδήποτε επί της ουσίας απάντησης, μίλησε για τη δήθεν σχέση του Κώστα Βαξεβάνη με διακίνηση ρωσικών κεφαλαίων στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία τεχνηέντως η κυβέρνηση εμπλέκει τον εκδότη του Documento. Δεν το κάνει όμως για πρώτη φορά. Αντιθέτως, το συγκεκριμένο ψέμα επανέρχεται από κυβερνητικά χείλη στον δημόσιο διάλογο, κάθε φορά που μια αποκάλυψη του Documento τους φέρνει σε δύσκολη θέση.

Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, το σύστημα Μαξίμου, δεν άφησε μόνο του στη μάχη τον κ. Οικονόμου, σε βάρος του οποίου ο Κώστας Βαξεβάνης προτίθεται να κινηθεί νομικά. Μάλιστα, σαν άλλα διαδικτυακά τρολς, την ψευδή πληροφορία άρχισαν να διαδίδουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση όχι απλώς στελέχη της ΝΔ ή ανώνυμοι λογαριασμοί, αλλά ακόμη και δύο ευρωβουλεύτριές της. Η κυρία Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και η κυρία Μαρία Σπυράκη, η οποία δεν δίστασε να αναπαράξει τη συκοφαντία ακόμη και από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης. Ασφαλώς και οι δύο κυρίες, γνώριζαν ότι δεν λένε την αλήθεια. Στην πραγματικότητα βέβαια, ακόμη κι αν πράγματι δεν είχαν εικόνα του ψεύδους, θα μπορούσαν απλώς να αναζητήσουν στοιχεία για την υπόθεση στο διαδίκτυο. Εξάλλου, ο Κώστας Βαξεβάνης, είχε απαντήσει και στο παρελθόν, στη συγκεκριμένη συκοφαντία, με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Μητσοτάκης, ο εγκέφαλος της συκοφαντίας

Εγκέφαλος της συγκεκριμένης συκοφαντίας πάντως δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος, με το γνωστό ύφος Λουδοβίκου, φρόντισε να διασώσει ακόμη περισσότερο το ψέμα που έχει εμπνευστεί, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο πρωθυπουργός όμως, πήγε ένα βήμα παρακάτω. Αντί να ισχυριστεί απλώς, όπως ο πορτ παρόλ του, ότι ο Κώστας Βαξεβάνης, εμπλέκεται σε διακίνηση ρωσικών κεφαλαίων, πρόσθεσε ότι αυτό πιστοποιείται από δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ τo 2016, στην οποία αναφέρεται και το όνομα του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento. Η τόση χυδαιότητα, σόκαρε, ακόμη και τους εργαζόμενους στην εφημερίδα, οι οποίοι δύσκολα πέφτουν από τα σύννεφα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους καθυβρίζει, αντί να απαντά στα ρεπορτάζ τους. Είναι εξάλλου οι ίδιοι που τον έχουν ακούσει να τους αποκαλεί από το βήμα της Βουλής «υπόκοσμο» και «συμμορία».

Το ψέμα που συνειδητά είπε ο πρωθυπουργός, φαίνεται όμως πώς δεν έγινε ανεκτό ούτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος σε επικοινωνία που είχε μαζί του τo Documento, «άδειασε» τον πολιτικό του προϊστάμενο. Ούτε ο Γιάννης Οικονόμου δεν άντεξε τόση αμετροέπεια και αναξιοπρέπεια. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, διευκρίνισε συγκεκριμένα ότι η απόφαση για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός, δεν είναι του 2016 αλλά μεταγενέστερη. Φυσικά στη συγκεκριμένη απόφαση, δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη ή σε οποιονδήποτε άλλο μπορεί να σχετίζεται με την εφημερίδα. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να το αγνοούσε; Ασφαλώς και όχι, αφού είναι δεδομένο ότι πριν παραχωρήσει τη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου, φρόντισε να ενημερωθεί. Εκτός αν υποθέσουμε ότι τον ενημέρωσαν αλλά δεν αντιλήφθηκε τι του λένε, δεν θέλουμε όμως να πιστέψουμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει έλλειμμα αντίληψης.  Όπως πληροφορούμαστε άλλωστε, προκειμένου να εμφανιστεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 καθυστέρησε ακόμη και την αναχώρησή του για το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου όπου πραγματοποιείται η διεθνής διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζει καλά, ότι ο Βαξεβάνης ήταν απλώς εργαζόμενος στο τηλεοπτικό δίκτυο του εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη, ο οποίος συνδεόταν πράγματι με τον ρώσο ολιγάρχη. Ο πρωθυπουργός όχι απλώς δεν έκανε αναφορά στον εφοπλιστή, αλλά απέκρυψε και ότι δύο προβεβλημένα στελέχη του, εργάζονταν επίσης για λογαριασμό του. Πρόκειται για την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ για ΜΜΕ της περιφέρειας, Έλενα Σώκου και για τον βουλευτή Γιάννη Καλλιάνο ο οποίος με την ιδιότητα του μετεωρολόγου, έλεγε στο δίκτυο του Καραγεώργη τον καιρό. Αν επομένως, ο Κώστας Βαξεβάνης εμπλέκεται σε διακίνηση μαύρων ρωσικών κεφαλαίων, τότε θα πρέπει να εμπλέκονται και οι υπόλοιποι εργαζόμενου του τηλεοπτικού δικτύου. Μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Όχι φυσικά και αυτό ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ, το γνωρίζουν καλά. Κανείς τους δεν είναι ανόητος. Είναι απλώς συκοφάντες. Εξάλλου, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, σχέσεις με τον εφοπλιστή Καραγεώργη, στον οποίο αποφεύγουν επιμελώς να αναφερθούν τα διάφορα λαλίστατα «γαλάζια» στελέχη, έχει η ίδια η οικογένεια Μητσοτάκη. Μήπως κι εκείνη λοιπόν εμπλέκεται σε διακίνηση ρωσικών κεφαλαίων; Κατηγορηματικά όχι, είναι επίσης η απάντηση.

Στο εδώλιο για τις συκοφαντίες

Σε βάρος του πρωθυπουργού, για όσα τραγελαφικά είπε στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, πρόκειται σύντομα να κατατεθεί από τον Κώστα Βαξεβάνη αγωγή. Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρότι διαψεύστηκε από τον ίδιο τον εκπρόσωπο δεν τόλμησε να ζητήσει έστω μια συγγνώμη, θα κληθεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Μέχρι τότε όμως, είναι υποχρεωμένος να απαντήσει επί της ουσίας σε κάτι άλλο, απείρως σημαντικότερο: ποιος και γιατί παρακολουθούσε το μισό υπουργικό συμβούλιο και τόσους επιχειρηματίες. Αν δεν είναι ο ίδιος, όπως ισχυρίζεται, τότε γιατί μέχρι σήμερα, ενώ η υπόθεση των υποκλοπών είναι γνωστή εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, δεν έχει διασφαλίσει ότι θα πάψουν να βάλλονται κατ’ αυτόν τον τρόπο τα θεμέλια της ίδιας της Δημοκρατίας;

Και τέλος, γιατί η Δικαιοσύνη, ο βασικός αυτός πυλώνας της Δημοκρατίας, καθυστερεί δραματικά την έρευνά της, επιτρέποντας στους ενορχηστρωτές ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης να εξαφανίσουν ενοχοποιητικά στοιχεία; Αναμένουμε τις απαντήσεις του. Τόσο εμείς στο Documento, όσο κυρίως οι πολίτες οι οποίοι βλέπουν τον πρωθυπουργό να τους αντιμετωπίζει ως υπηκόους, χωρίς να αισθάνεται την παραμικρή ανάγκη να απολογηθεί ή να απαντήσει για όσα πράττει.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μητσοτάκης απειλεί διά του Άδωνη τον Βαξεβάνη με φυλακή για να μην δημοσιοποιήσει τις αποδείξεις για τις υποκλοπές (Video)

Τεκμήριο ενοχής Μητσοτάκη

Έκθεση Pega: Το χρονικό του ελληνικού Watergate, ο Μητσοτάκης και οι αποκαλύψεις του Documento

Πανικός στο Μαξίμου από τις αποκαλύψεις του Documento – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με τη λίστα της υποκλοπής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter