Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Θάσο – Μεταβαίνει κλιμάκιο ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Θάσο – Μεταβαίνει κλιμάκιο ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής
Φωτογραφία: Go Thassos Live Cam

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στη θέση Λεύκη της Σκάλας Ποταμιάς Θάσου, που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης σε δυσπρόσιτη δασική περιοχή.

Με ανάρτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ανάφερε πως «η φωτιά έσβησε αλλά η επιφυλακή συνεχίζεται». Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης θα κάνουν ρίψεις νερού μέχρι τη δύση του ηλίου και μετά θα συνεχίσουν το έργο της πυρόσβεσης οι επίγειες δυνάμεις ενώ για την κατάσβεση της επιχειρούν 185 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική για την αεροπυρόσβεση συνολικά έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά, 10 αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν, δύο ελικόπτερα και τρία μηχανήματα έργου του Γ.Ε.ΕΘ.Α., εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το δασαρχείο Θάσου, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Κλιμάκιο (ΚΑΕΕ) από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος έχει ενεργοποιηθεί στη Θάσο, ενώ μεταβαίνει και έτερο Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Μάχη με τις φλόγες από το βράδυ της Τετάρτης

Νωρίτερα, μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα Κοίνυρα προς Λιμεναριά, μέσω μηνύματος από το 112. Από το βράδυ της Τετάρτης τα επιβατικά πλοία λειτουργούσαν για την μεταφορά εξοπλισμού για την κατάσβεση της φωτιάς.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο νησί συνολικά 185 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων των πυροσβεστικών δυνάμεων που με έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια μετέβησαν στο νησί από το λιμάνι της Κεραμωτής.

Στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς, συμβάλει και ο στρατός με δύο ελικόπτερα και τρία μηχανήματα έργου, όπως επίσης η συνδρομή πολλών εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες, μηχανήματα έργου του δήμου Θάσου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο νησί, από το πρωί και μέχρι αυτή την ώρα δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, οπότε διευκολύνεται το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αλέξη Πολίτη, το μήνυμα έχει καθαρά και μόνο προληπτικό χαρακτήρα προκειμένου να προστατευτούν κάτοικοι και τουρίστες από τους πυκνούς καπνούς που επικρατούν στην περιοχή και όχι γιατί κινδυνεύει ο οικισμός από τη φωτιά.

Ο ίδιος ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο εμπρησμού. Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ενισχύσεις, φτάνουν στην περιοχή, από διάφορα σημεία της χώρας. Στόχος -πρόσθεσε- είναι να ελεγχθεί σήμερα η φωτιά, καθώς ευνοούν οι καιρικές συνθήκες.

Στο μεταξύ οχήματα του στρατού, ειδικές δυνάμεις και μηχανήματα διάνοιξης δρόμων βοηθούν στη δύσβατη περιοχή όπου έχει ξεσπάσει η φωτιά και είναι δύσκολο να προσεγγιστεί από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Τραυματίες δύο εθελοντές πυροσβέστες

Νωρίτερα, δύο εθελοντές πυροσβέστες, 26 και 44 ετών, τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

 

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στη Θάσο: Μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση των Κοινύρων – Ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων (Videos)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter