Σε υψηλό 40ετιας ο πληθωρισμός στη Βρετανία – 10,1% τον Ιούλιο

Σε υψηλό 40ετιας ο πληθωρισμός στη Βρετανία – 10,1% τον Ιούλιο

Ρεκόρ 40ετίας σημείωσε ο πληθωρισμός στη Βρετανία, αναβαίνοντας στο 10,1% τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1982.

Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων (10,1% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, μετά από αύξηση 9,4% τον προηγούμενο μήνα), εντείνοντας έτσι τις πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την θέση της Τράπεζας της Αγγλίας που πρόσφατα αύξησε τα επιτόκια κατά 0,5% στο 1,75%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι οικονομολόγοι παρουσιάζονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον κίνδυνο ύφεσης να θεωρείται πλέον πολύ πιο πιθανός από το να μην υπάρξει, λόγω των αυξανόμενων  πιέσεων κόστους. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι η ύφεση θα ξεκινήσει το δ’ τρίμηνο και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2024.

Υπενθυμίζεται πως η τιμή των εβδομαδιαίων προμηθειών αυξήθηκε 11,6% τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 7 Αυγούστου, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Kantar που έγιναν γνωστά την Τρίτη. Αυτό αντιπροσωπεύει το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τότε που η συγκεκριμένη εταιρία ερευνών άρχισε να παρακολουθεί τον κλάδο πριν από 14 χρόνια.

Πηγή: The Guardian, BBC

Διαβάστε επίσης: Ρεκόρ πληθωρισμού από το 2008 στη Βρετανία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter