Σεισμοί Τουρκία: Φωνές απόγνωσης και οργής για τον κρατικό μηχανισμό – «Δεν υπάρχει κανείς εδώ, είμαστε καταδικασμένοι» (Video)

Σεισμοί Τουρκία: Φωνές απόγνωσης και οργής για τον κρατικό μηχανισμό – «Δεν υπάρχει κανείς εδώ, είμαστε καταδικασμένοι» (Video)

Τη στιγμή που η αγωνία μεγαλώνει για την τύχη των εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια στην Τουρκία και τη Συρία, καταγράφονται και αντιδράσεις των πολιτών που καταγγέλλουν ότι είναι αφημένοι στη μοίρα τους, ενόσω οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Δείτε επίσης: Σεισμοί Τουρκία – Συρία: Δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων – Αγωνιώδεις έρευνες στα συντρίμμια (Photos)

Σύμφωνα με το Mega, στη Μαλάτια, μια οικογένεια ψάχνει τα παιδιά της που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια με τη θερμοκρασία υπό το μηδέν και μόνη παρηγοριά μια μικρή φωτιά.

«Τα εγγόνια των πεθερικών μου είναι εκεί. Είμαστε εδώ δύο μέρες. Είμαστε συντετριμμένοι. Βλέπετε πώς τα πάμε. Σε ό,τι αφορά το κράτος, λένε ότι το κράτος είναι εδώ. Πού είναι το κράτος; Πού είναι εδώ και δύο μέρες;», δηλώνει η σεισμόπληκτη, Σαμπίχα Αλινάκ.

Ο Αχμέτ Αλινάκ επιμένει πως μπορούν μόνοι τους να σώσουν τα παιδιά. «Έχω δύο ανίψια στα συντρίμμια πίσω μου. Γύρω στις δύο η ώρα χθες αυτό το κτίριο κατέρρευσε. Πιθανόν υπάρχουν εκατοντάδες κτίρια σαν αυτό. Χιλιάδες βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Οι Αρχές δεν μας αφήνουν να τους σώσουμε με τα δικά μας μέσα, ούτε στέλνουν κάποιον να μας βοηθήσει».

Οργή

Στο μεταξύ, οι σεισμόπληκτοι, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να συντονίσει την κατάσταση. «Δεν υπάρχει κανείς εδώ, είμαστε καταδικασμένοι. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε αφού ζούμε στην Τουρκία. Δεν είναι αυτό που περιμέναμε από το κράτος. Δεν παίζει ρόλο πόσο μεγάλος ήταν ο σεισμός, η κινητοποίηση όλων ήταν επιβεβλημένη».

«Αφήστε μας να τους βρούμε για να τους θάψουμε. Να αυτοκτονήσω; Τι να κάνω, πού να πάω; Θεέ μου, δικό σου έργο είναι, αλλά…», δήλωσε η Σαμπίχα.

Συλλήψεις για… διαμαρτυρία

Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη πως συνέλαβε τέσσερα άτομα έπειτα από «προκλητικά» μηνύματα που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο σεισμός, μετά τον οποίο σημειώθηκαν πολλοί μετασεισμοί, στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι.

Οι τέσσερις συνελήφθησαν αφού οι αστυνομικοί ανακάλυψαν λογαριασμούς με, όπως τις χαρακτήρισαν, «προκλητικές καταχωρίσεις με στόχο τη δημιουργία φόβου και πανικού», διευκρίνισε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στο περιεχόμενο των μηνυμάτων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ευρύτερες έρευνες διεξάγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί από μηνύματα προσώπων που παραπονούνται για απουσία προσπαθειών διάσωσης και ερευνών για θύματα στις περιοχές τους, ιδιαίτερα στο Χατάι.

«Η διεύθυνση και οι πληροφορίες εντοπισμού πολιτών που ζητούν βοήθεια επαληθεύονται αμέσως και γίνεται συντονισμός», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Η Τουρκία έχει από τον περασμένο Οκτώβριο ένα νόμο περί παραπληροφόρησης, ο οποίος τιμωρεί τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter