Σεισμοί Τουρκία – Συρία: «Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000», τονίζει ο Λέκκας (Video)

Σεισμοί Τουρκία – Συρία: «Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000», τονίζει ο Λέκκας (Video)

Συγκλονίζουν οι εικόνες και το ανθρώπινο δράμα από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Επί τόπου έχει σπεύσει για βοήθεια και η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα. Υπενθυμίζεται πως τούρκος σεισμολόγος εκτίμησε πως υπάρχουν 184.000 εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Δείτε επίσης: «Μαύρη» εκτίμηση Τούρκου σεισμολόγου: 184.000 εγκλωβισμένοι στα ερείπια

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας εξέφρασε την πεποίθησή του πως: «Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000» ενώ αντίστοιχες εικόνες ισοπέδωσης θυμάται μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999.

«Πρόκειται για μία από τις μεγάλες καταστροφές, δεν την έχουμε αποτιμήσει ακόμα. Δεν θα με εκπλήσσει το γεγονός αν αναφερθούν περίπου 50.000 νεκροί πολύ πιο πάνω από ό, τι ανακοινώνεται και αυτό με βάση συνδυασμένες παρατηρήσεις που κάναμε και σε κτίρια αλλά και με βάση πληροφορίες που πήραμε από Τούρκους συναδέλφους. Επαναλαμβάνω, δεν θα με εκπλήσσει καθόλου αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000. Είναι μια τεράστια περιοχή όσο περίπου η ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη».

«Ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί»

Ακόμα είπε: «Είναι μια τεράστια ζημιά την οποία θα η οποία θα δρομολογήσει τεράστιες αλλαγές στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα και εντός και εκτός Τουρκίας. Και αυτό είναι βέβαιο βλέποντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν εδώ στην Τουρκία. Βεβαίως, τολμώ να πω ότι ο κόσμος εδώ είναι ακόμα μουδιασμένος, δεν έχει συνειδητοποιήσει ακριβώς τι του έχει συμβεί, αλλά και το τι θα γίνει από τώρα και πέρα. Η πόλη της Αντιόχειας είναι μία πόλη περίπου 300.000 κατοίκων, η οποία έχει καταστραφεί τουλάχιστον κατά τα 2/5πέμπτα, για να μην πω τα 3/5».

Ο κ. Λέκκας είπε ακόμα ότι αν λάβει υπόψιν τη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, όπου οι Ιάπωνες ήθελαν 8 χρόνια για να κάνουν την πλήρη ανάκαμψη στο μετά καταστροφικό στάδιο, στην Τουρκία θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να πούμε ότι επανέρχεται η περιοχή στην προ του σεισμού κατάσταση.

«Θεωρώ ότι οι εγκλωβισμένοι είναι πάνω από 50.000»

Μιλώντας στο Action24 ο κ. Λέκκας τονίζοντας πως: «Κάνουμε τις τελευταίες προσπάθειες, δυστυχώς, είναι η τελευταία ημέρα σήμερα με αρκετές πιθανότητες να απεγκλωβίσουμε κόσμο από τα ερείπια. Θεωρώ ότι οι εγκλωβισμένοι -πιστεύω να διαψευστώ- μπορεί να είναι πάνω από 50.000. Με βάση στοιχεία που συζητούσαμε με συναδέλφους από την Τουρκία αλλά και με δικά μας μέσα από ειδικά προγράμματα που έχουμε αναπτύξει για τις καταρρεύσεις, τον τύπο των κατασκευών, την ώρα κατάρρευσης που έπαιξε σημαντικό ρόλο».

«Μαύρη» εκτίμηση τούρκου σεισμολόγου

Αδύνατη να τη χωρέσει ο ανθρώπινος νους φαντάζει η εκτίμηση τούρκου σεισμολόγου για τον αριθμό των εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια στην Τουρκία και τη Συρία. Το νόημα της ανάρτησης του τούρκου σεισμολόγου Οβγκούν Αχμέτ Ερκάν συνοψίζεται στην τελευταία του λεξη: «Φοβάμαι».

Δείτε επίσης: Σεισμοί Τουρκία – Συρία: Ξεπέρασαν τους 16.000 οι νεκροί – Οδύνη και αγωνία πάνω από τα συντρίμμια (Photos)

Ειδικότερα, όπως τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο σεισμολόγος – γεωφυσικός Δρ Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν, εκτιμά πως κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται 184.000 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter