Εύβοια: Κλειστά τα σχολεία στο Μαντούδι – «Μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός» (Photos – Videos)

Εύβοια: Κλειστά τα σχολεία στο Μαντούδι – «Μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός» (Photos – Videos)

Αναστάτωση προκάλεσε στην κεντρική Εύβοια ο σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8:26 το πρωί της Παρασκευής λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου.

Κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους, ενώ ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης έχει δώσει εντολή να κλείσουν για σήμερα τα σχολεία.

Διαβάστε επίσης: «Όλοι έχουν βγει στους δρόμους»: Μαρτυρία του αντιδημάρχου Μαντουδίου μετά τα 5,2 Ρίχτερ – Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι (Videos)

«Οι γονείς των σχολείων της πρωτοβάθμιας να παραλάβουν άμεσα τα παιδιά τους από τα σχολεία. Γίνεται συνεννόηση με το ΚΤΕΛ ώστε να γίνει επαναφορά των παιδιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός και κατάρρευση ακινήτων», δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας στο evima.gr.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, ανέφερε στην ίδια ιστοσελίδα ότι θα κλείσουν τα σχολεία σε τρεις δήμους της κεντρικής Εύβοιας. «Για την ώρα δεν έχουμε κάποια πληροφορία για σοβαρό τραυματισμό, ή μεγάλες ζημιές. Τα σχολεία θα κλείσουν. Τα παιδιά βρίσκονται στον προαύλιο χώρο κάθε σχολείου και αναμένουμε τη σχετική απόφαση για να πάνε στα σπίτια τους. Στους δήμους Μαντουδίου – Αγίας Άννας, όπου έγινε και ο σεισμός και Μεσσαπίων και Αγίας Άννας-Αιδηψού, το σχολεία θα κλείσουν».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Έχει υπάρξει αναστάτωση στους κατοίκους. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε σπασμένα τζάμια και πτώσεις ειδών από τα ράφια των καταστημάτων. Μέχρι στιγμής στις υποδομές δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη ενημέρωση. Μία μικρή κατολίσθηση στον δρόμο από Πήλι προς Βλαχιά προς την πλευρά της ακτής του Αιγαίου έχει εντοπιστεί και ήδη κινούνται τα μηχανήματα για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί με τους μετασεισμούς. Οι έλεγχοι όμως συνεχίζονται σε όλες τις υποδομές».

Στις πρώτες εικόνες που μεταδίδει το evima.gr από την περιοχή, φαίνεται έχουν προκληθεί σε σούπερ μάρκετ, με προϊόντα να έχουν πέσει από τα ράφια.

Τσελέντης: «Η περιοχή θα δώσει μετασεισμούς 4 – 4,5 Ρίχτερ»

Ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, τοποθετήθηκε μέσω ανάρτησής του στα social media για τον ισχυρό σεισμό στην κεντρική Εύβοια.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική, αλλά αναμένει μετασεισμούς της τάξης των 4-4,5 Ρίχτερ. Παράλληλα, εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, ενώ καλεί τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν από σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων.

Aναλυτικά η ανάρτηση Τσελέντη

Σχετικά με το σεισμό στην Εύβοια:
1. Η έως τώρα ακολουθία φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική αλλά θα μας δώσει μετασεισμούς της τάξης του 4-4,5 για αυτό απαιτείται προσοχή. Μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων.
2. Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό.
3. Εκτιμώ ότι ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ήταν ο κύριος.
4. Ακούτε ανακοινώσεις των ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ και όχι διαφόρων κινδυνολόγων.

Εγώ ευρίσκομαι μακριά για αυτό με χάσατε αύριο επιστρέφω Ελλάδα

Παπαδόπουλος: «Μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε επικοινωνία που είχε με το evima.gr, ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα και για μεγαλύτερο σεισμό.

«Η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στην Εύβοια, έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί ωστόσο αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είμαστε όμως βέβαιοι πως ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος σεισμός μπορεί να έχουμε και μεγαλύτερο. Η περιοχή έχει δώσει ξανά τέτοιο σεισμό, αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο», σημείωσε.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «έχουν ακολουθήσει και 3 μετασεισμοί (3,7,2,6 και ένας ακόμα μικρότερος κάτι που όπως είπε το οποίο είναι καλό σημάδι, να υπάρχουν οι μετασεισμοί για να κάνουμε τις αξιολογήσεις μας. Το 5,2 με 5,3 είναι το ανώτατο όριο που δίνει η περιοχή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία έκπληξη».

Λέκκας: «Πιθανότατα να ήταν η οροφή»

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας συνέστησε προσοχή στους κατοίκους, επισημαίνοντας με κάθε επιφύλαξη ότι ο εν λόγω σεισμός «πιθανότατα να είναι η οροφή».«Είναι νωρίς για να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Με βάση το ιστορικό δεδομένο δεν έχουμε μεγάλους σεισμούς στην περιοχή. Πιθανότατα αυτός ο σεισμός να είναι η οροφή, ανέφερε στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter