Σελήνη: «Πληγωμένος» αλλά λειτουργεί ακόμα ο «Οδυσσέας»

Σελήνη: «Πληγωμένος» αλλά λειτουργεί ακόμα ο «Οδυσσέας»
Αυτές οι φωτογραφίες που παρέχονται από τη NASA δείχνουν εικόνες από την ομάδα της κάμερας Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA, η οποία επιβεβαίωσε ότι ο Οδυσσέας ολοκλήρωσε την προσελήνωσή του. Αφού διένυσε περισσότερα από 600.000 μίλια, ο Οδυσσέας προσγειώθηκε σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την προβλεπόμενη τοποθεσία προσγείωσης Malapert A, χρησιμοποιώντας ένα ενδεχόμενο σύστημα εντοπισμού απόστασης με λέιζερ που επιδιορθώθηκε λίγες ώρες πριν από την προσγείωση. (NASA/Goddard/Arizona State University via AP)

Αφού ανακοίνωσε χθες ότι επίκειται το τέλος της αποστολής του, η αμερικανική εταιρεία Intuitive Machines διαβεβαίωσε σήμερα ότι το διαστημικό σκάφος «Οδυσσέας», το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο που έφτασε στη Σελήνη, την περασμένη εβδομάδα, λειτουργεί ακόμη – προς το παρόν.

Η σεληνιακή προσεδάφιση του «Οδυσσέας»  ξεπέρασε πολλά εμπόδια κατά την επική προσγείωσή της την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και ένα ή περισσότερα σπασμένα πόδια.

Οδυσσέας
Αυτή η εικόνα που παραχωρήθηκε από την Intuitive Machines και τραβήχτηκε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, δείχνει τους ελεγκτές πτήσης να δίνουν εντολή στη σεληνιακή προσεδάφιση Odysseus να τραβήξει μια νέα εικόνα χρησιμοποιώντας την κάμερα στενού πεδίου θέασης. Μετά την επιτυχή μετάδοση της εικόνας στη Γη, οι ελεγκτές πτήσης έλαβαν πρόσθετες πληροφορίες για τη θέση του Odysseus στη σεληνιακή επιφάνεια. (Intuitive Machines μέσω AP)
Translated with DeepL.com (free version)

 

Ο «Οδυσσέας», ύψους 4,3 μέτρων, προσεληνώθηκε στο γκρίζο χώμα κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης την Πέμπτη (22 Φεβρουαρίου), πραγματοποιώντας την πρώτη αμερικανική σεληνιακή προσεδάφιση μετά την αποστολή Apollo 17 το 1972.

Όμως η προσγείωση του Οδυσσέα ήταν λίγο ανώμαλη. Χάρη σε ένα πρόβλημα με τον εξοπλισμό πλοήγησής του, το εξάποδο σκάφος κατέβηκε γρηγορότερα από το αναμενόμενο, σε ένα σημείο του σεληνιακού εδάφους που είχε μεγαλύτερο υψόμετρο από τη ζώνη προσγείωσης-στόχο.

«Οπότε χτυπήσαμε πιο δυνατά και κάπως γλιστρήσαμε στην πορεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Intuitive Machines, Steve Altemus, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα (28 Φεβρουαρίου).

«Το σύστημα προσγείωσης πήρε το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου και σπάσαμε ένα ή δύο, ενδεχομένως, πόδια του συστήματος προσγείωσης», πρόσθεσε.

Ο «Οδυσσέας»  ωστόσο «εξακολουθεί να συλλέγει ηλιακή ενέργεια στη Σελήνη, επιτρέποντας στους ελεγκτές πτήσης να λαμβάνουν δεδομένα από την περιοχή του νότιου πόλου» του δορυφόρου της Γης, ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

These photos provided by NASA show images from NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter Camera team which confirmed Odysseus completed its landing. After traveling more than 600,000 miles, Odysseus landed within 1.5 km of its intended Malapert A landing site, using a contingent laser range-finding system patched hours before landing. (NASA/Goddard/Arizona State University via AP)

 

Την Τρίτη η εταιρεία ανέφερε ότι, με βάση τις αναλύσεις της, οι μπαταρίες του σκάφους δεν θα διαρκούσαν παρά μόνο 10-20 ώρες ακόμη. Οι ομάδες της «αναλύουν τα νέα δεδομένα ηλιακής φόρτισης και χρησιμοποιούν τον πρόσθετο χρόνο για να μεγιστοποιήσουν τις ενέργειες που θα βοηθήσουν τη μελλοντική εξερεύνηση» της Σελήνης, διευκρίνισε σήμερα.

Το σκάφος τροφοδοτείται με ενέργεια χάρη στα ηλιακά πάνελ του. Όμως, επειδή δεν προσγειώθηκε κάθετα, όπως προβλεπόταν, αλλά έγειρε στο πλάι, τα πάνελ δεν εκτίθενται απευθείας στο φως του ήλιου. Παρ’ όλα αυτά, η αποστολή θεωρείται επιτυχημένη, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Μπιλ Νέλσον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA.

Μολονότι ιδιωτική, η αποστολή χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη NASA, η οποία ανέθεσε στην Intuitive Machines να μεταφέρει στη Σελήνη έξι επιστημονικά όργανα. Η σύμβαση αυτή ήταν ύψους 118 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Βρισκόμαστε στην έκτη ημέρα μιας αποστολής που επρόκειτο να κρατήσει οκτώ. Και λαμβάνουμε δεδομένα από τα έξι όργανά μας», εξήγησε ο Νέλσον.

Η NASA θέλει να εξερευνήσει αυτήν την περιοχή της Σελήνης προτού να στείλει εκεί αστροναύτες, στο πλαίσιο των επανδρωμένων αποστολών «Άρτεμις». Η περιοχή αυτή προσελκύει το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων επειδή θα μπορούσε να κρύβει μεγάλες ποσότητες νερού, σε μορφή πάγου. Με το νερό αυτό θα μπορούσαν να παραχθούν καύσιμα για διαστημόπλοια ή να καλυφθούν οι ανάγκες των αστροναυτών επί τόπου.

Αυτή η εικόνα που δόθηκε από την Intuitive Machines την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 δείχνει τη σεληνιακή προσεδάφιση Odysseus πάνω από την περιοχή του νότιου πόλου της Σελήνης. Η αναποδογυρισμένη σεληνιακή προσεδάφιση εξακολουθεί να στέλνει εικόνες από το φεγγάρι, καθώς πλησιάζουν οι τελευταίες ώρες της ζωής της. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν λίγο πριν από την προσγείωση την περασμένη Πέμπτη. (Intuitive Machines μέσω AP)

 

Διαβάστε επίσης:

Μόσχα προς Μακρόν: Όσα στρατεύματα κι αν στείλετε θα έχουν την τύχη της Στρατιάς του Ναπολέοντα!

Ο λιμός απειλεί τη Γάζα – Ξεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις

«Μπλόκο» από το Ιλινόι στον Ντόναλντ Τραμπ

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η προστασία δημοσιογράφων από καταχρηστικές αγωγές (SLAPPs)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter