Σερβία: Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σερβία μετά τις αιματηρές επιθέσεις

Σερβία: Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σερβία μετά τις αιματηρές επιθέσεις

Κορυφώνεται η λαϊκή οργή κατά της κυβέρνησης στην Σερβία, μετά τις δύο επιθέσεις με μαζικούς πυροβολισμούς που άφησαν νεκρούς 17 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου, κατευθύνθηκαν προς τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης και σε μια γέφυρα αυτοκινητόδρομου που εκτείνεται στον ποταμό Σάβα. Στην κορυφή της πορείας υπήρχε ένα μαύρο πανό που έγραφε «Η Σερβία ενάντια στη βία».

Καθώς οι διαδηλωτές περνούσαν από τα κυβερνητικά κτίρια, πολλοί φώναξαν συνθήματα αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον οποίο κατηγορούν ότι δημιούργησε μια ατμόσφαιρα απελπισίας και διχασμού που λένε ότι οδήγησε έμμεσα στους μαζικούς πυροβολισμούς.

Στις 3 Μαΐου, ένα 13χρονο αγόρι χρησιμοποίησε το όπλο του πατέρα του για να ανοίξει πυρ στο σχολείο του στο κέντρο του Βελιγραδίου. Την επόμενη μέρα, ένας 20χρονος πυροβόλησε  εναντίον ανθρώπων σε αγροτική περιοχή νότια της πρωτεύουσας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη λαϊκίστικη κυβέρνηση του Βούτσιτς ότι τροφοδοτεί τη μισαλλοδοξία και τη ρητορική μίσους, ενώ παράλληλα κατέχει όλους τους θεσμούς. Ο Βούτσιτς το αρνήθηκε αυτό. Έχει συγκαλέσει τη δική του συγκέντρωση για τις 26 Μαΐου στο Βελιγράδι, η οποία, όπως είπε, θα είναι η «μεγαλύτερη ποτέ».

Πηγή: AFP, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter