Service στους servicers από τη «Νέα Αριστερά»

Service στους servicers από τη «Νέα Αριστερά»

Ο νέος νόμος για τους servicers ή για τις εταιρείες διαχείρισης οφειλών ψηφίστηκε την Τρίτη στη Βουλή μόνο από τη ΝΔ, καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση πλην των 11 φευγάτων βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ που ονομάστηκαν ως Νέα Αριστερά και ψήφισαν οι 10 εκ των 11 «παρών».

Δείτε επίσης: Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέχει «σέρβις» στους servicers αντί να μεριμνά για την πρώτη κατοικία

Τι είναι όμως οι servicers; Οι τράπεζες στην προηγούμενη δεκαετία της μεγάλης οικονομικής κρίσης είχαν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες και απαιτητές απαιτήσεις από δάνεια ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ. Για να εκκαθαρίσουν τους αρνητικούς ισολογισμούς τους δημιούργησαν το εξής σχήμα: Πούλησαν τα λεγόμενα “κόκκινα” δάνεια αντί πινακίου φακής (περίπου στο 10% της αξίας τους) σε ξένα funds με έδρα συνήθως το Δουβλίνο και το Λουξεμβούργο (για να τύχουν φοροαπαλλαγής) και τα ξένα funds εν συνεχεία ανέθεσαν την είσπραξη του 100% της αξίας των δανείων σε ελληνικές εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ή servicers προκειμένου να πετύχουν το μέγιστο κέρδος από την διαφορά της αξίας των κόκκινων δανείων με πλειστηριασμούς και αναγκαστική εκτέλεση κατά των δανειοληπτών.

Έτσι οι τράπεζες καθάρισαν τους ισολογισμούς τους και ταυτόχρονα οι servicers κερδοσκόπησαν ασύστολα εις βάρος των δανειοληπτών, αφού δεν τους ενδιέφερε η ρύθμιση των οφειλών αλλά η αναγκαστική είσπραξη με πλειστηριασμούς.

Έτσι π.χ. ο sevricer π.χ. Metexelixis με 30 χιλιάρικα μετοχικό κεφάλαιο αγόρασε δάνεια 4,5 εκατομμυρίων ευρώ και διαχειρίζονταν κεφάλαια 343 εκατομμυρίων ευρώ!

Η πρώτη δουλειά της κυβέρνησης της ΝΔ αμέσως μετά το 2019 ήταν να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας (νόμος Κατσέλη) προκειμένου να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στους servicers.

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί με τον νέο νόμο που έφερε χθες προς ψήφιση θεσπίζει, μεταξύ άλλων, τον ακατάσχετο λογαριασμό των Servicers, δηλαδή οι εισπράξεις των servicers δεν κατάσχονται από χρέη που πιθανώς έχουν π.χ. ασφαλιστικές εισφορές απέναντι στους εργαζόμενους τους ή χρέη προς το δημόσιο ή ιδιώτες, παρέτεινε τις άδειες λειτουργίας τους χωρίς νέα δικαιολογητικά έτσι θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη και παράνομα και κατήργησε την εποπτεία λειτουργίας τους από την ΤτΕ, μείωσε τους φόρους που τους αφορούν όπως φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου (από 0,5% σε 0,2%) και χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, σε 1 τοις χιλίοις.

Τέλος παρά τις επιταγές της Οδηγίας της ΕΕ παρέλειψε οποιαδήποτε διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας και τους επέτρεψε να δίνουν οι ίδιοι servicers δάνεια σε ιδιώτες που θέλουν να κτυπήσουν σπίτια ή επιχειρήσεις των οφειλετών σε πλειστηριασμούς!

Σε αυτό το νομοθετικό ανοσιούργημα ψήφισαν χθες παρών οι 10 βουλευτές της Νέας Αριστεράς σε τρία άρθρα που προβλέπουν: Ακατάσχετο λογαριασμό των servicers, λειτουργία των servicers ως μη εποπτευόμενων από την ΤτΕ οργανισμών, παράταση των αδειών λειτουργίας των servicers χωρίς νέα δικαιολογητικά.

Διαβάστε επίσης: Νέα Αριστερά: «Πανηγύρι» στο Twitter με το σήμα – «Δείχνει αριστερά, κοιτάει δεξιά…»

Επικοινωνιακή «πρεμιέρα» των «11» με το όνομα «Νέα Αριστερά»

«Νέα Αριστερά»: Αυτό είναι το όνομα και το έμβλημα της ΚΟ για τους 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή: Δεν καταψήφισαν τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ των servicers οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter