Σφάζονται οι φατρίες στη ΝΔ για το Bατερλό στις κάλπες

Σφάζονται οι φατρίες στη ΝΔ για το Bατερλό στις κάλπες

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να επιχείρησε τις πρώτες ώρες μετά το εκκωφαντικό χαστούκι της κάλπης της Κυριακής να απομειώσει το μέγεθος της προσωπικής ήττας του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως οι πληγές που άνοιξαν τα χαμένα στοιχήματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών γίνονται γρήγορα όζουσες και τοξικές, με τα γαλάζια μαχαίρια που ακονίζονται να προδίδουν τις εσωκομματικές διαμάχες που έπονται.

«Έχει πολλά προσωπικά χαρακτηριστικά» ήταν η ταμπέλα που κρέμασε στον Κώστα Μπακογιάννη ο Στέλιος Πέτσας απηχώντας τη γραμμή του πρωθυπουργικού γραφείου, όπως άλλωστε έκαναν από τις πρώτες ώρες των αποτελεσμάτων ο Θάνος Πλεύρης, ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης. Ο τελευταίος επανήλθε μάλιστα, διαμηνύοντας πως στην ήττα του ανιψιού «υπάρχουν και στοιχεία προσωπικής αξιολόγησης», ρίχνοντας ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά που από την Κυριακή έχει ανάψει στο Μοσχάτο, αλλά και στην οικογένεια Μητσοτάκη.

Από κοντά, οι ριπές Πορτοσάλτε για την «ήττα της οικογενειοκρατίας», που έπιασε στο στόμα του έως και την πρωθυπουργική αδελφή, σε μία διόλου τυχαία αναφορά. Ήδη, οι αντιδράσεις από το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη είναι πύρινες και χρεώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου πως άφησε μόνο τον απερχόμενο δήμαρχο, ενώ οργή προκαλεί το γεγονός πως από την πρώτη στιγμή της ήττας γίνεται μεθοδευμένη επιχείρηση να «πεταχτεί στα σκυλιά».

Η ήττα του Κώστα Μπακογιάννη αποτελεί πολλαπλό πλήγμα που προκαλεί ποικίλους σπαραγμούς, αλλά ταυτόχρονα, είναι και η κορυφή του παγόβουνου με το οποίο συγκρούστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία του Κυρ. Μητσοτάκη.

Άδωνης Γεωργιάδης και Λευτέρης Αυγενάκης συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος των πυρών εντός της παράταξης, αφού με δύο τους δηλώσεις μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ακύρωσαν κάθε προσπάθεια που κατέβαλε πλήθος βουλευτών για την στήριξη υποψηφίων. Μάλιστα, η οργή μεγαλώνει ακόμη περισσότερο μετά την δημόσια στήριξη που παρείχε στον υπουργό Εργασίας και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα» για κανέναν από τους δύο, υποστηρίζοντας μάλιστα τα λεγόμενά τους.

Εκτός των παραπάνω ωστόσο, έντονη είναι η μουρμούρα και για την κεντρική στρατηγική που επελέγη από το πρωθυπουργικό γραφείο να πάει το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η οποία καταποντίστηκε.

Τα πράγματα είναι απλά και τα γεγονότα αδυσώπητα. Ο στόχος είχε τεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο «13 στα 13 και 3 στα 3» για τις περιφέρειες και τους δήμους αντίστοιχα. Εάν ο προσωπικός τζόγος του Κυρ. Μητσοτάκη έπιανε, θα είχε ως αποτέλεσμα «ένα νέο μήνυμα εμπιστοσύνης» της κοινωνίας στην κυβέρνηση το οποίο θα εξέπεμπαν τα κυβερνητικά φερέφωνα. Κατ’ επέκταση, η αποτυχία του προσωπικού στοιχήματος του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας έφερε ταραχή και προβληματισμό, αλλά και την ανάγκη αναζήτησης ενόχων για να πάρουν στις πλάτες τους τις ευθύνες του.

Ακόμη χειρότερα, η επικράτηση τεσσάρων ανταρτών αποκαλύπτει πως αρκετοί εκ των φορέων της «γκρίνιας» δεν πειθάρχησαν στις ντιρεκτίβες του Μαξίμου, όμως δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Τουναντίον, φαίνεται πως ουκ ολίγοι έβαλαν τις δυνάμεις τους για να εκλεγούν οι αντίπαλοι των κεντρικών επιλογών του Μαξίμου, ανάγνωση που προκαλεί ταραχή και ανασφάλεια στο ίδιο το πρωθυπουργικό περιβάλλον που ειδικεύεται στην… αναζήτηση εσωτερικών εχθρών. Αποκαλυπτικές οι περιπτώσεις της ήττας Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη που βρέθηκε χωρίς ουσιαστική κομματική υποστήριξη, ή της επικράτησης Αμανατίδη στη Δυτική Μακεδονία που κέρδισε δρώντας κάτω από τη μύτη των κυβερνητικών παραγόντων.

Για μία κυβέρνηση που ήδη από το πρώτο τρίμηνό της έχει αναγκαστεί να αποπέμψει δύο υπουργούς, να διαχειριστεί με μεγάλη ανεπάρκεια σοβαρές καταστροφές και να αντιμετωπίσει σοβαρά επικοινωνιακά πλήγματα που άνοιξαν έως και σενάρια ανασχηματισμού, το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής αποτελεί κάτι παραπάνω από αλάτι σε μεγάλες πληγές. Τα πρώτα 24ωρα μετά τις κάλπες είναι αποκαλυπτικά, όμως η συνέχεια μπορεί και να θυμίζει «Αποκάλυψη».

Διαβάστε σχετικά: Τώρα στη ΝΔ τους φταίει ο Μπακογιάννης: Βέλη και αιχμές από Πέτσα και Βορίδη (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter