«Σφίγγει» κι άλλο ο κλοιός γύρω από το πρακτορείο «Άργος», συμφερόντων Μαρινάκη, μετά τις αποκαλύψεις του Documento

«Σφίγγει» κι άλλο ο κλοιός γύρω από το πρακτορείο «Άργος», συμφερόντων Μαρινάκη, μετά τις αποκαλύψεις του Documento

«Σφίγγει» ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από τις πρακτικές της εταιρείας «Άργος», συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά τις καταγγελίες για την πολιτική που ακολουθεί αλλά και τις  αποκαλύψεις του Documento για παρακράτηση, σε βάρος του δημοσίου, των ασφαλιστικών εισφορών από το τίμημα των πωλήσεων εφημερίδων και περιοδικών, που όμως έχουν καταργηθεί με νόμο από το 2017.

Έτσι, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού θέτει στο «μικροσκόπιο» τη διαδικασία της διανομής του Τύπου, από την εταιρεία «Άργος ΑΕ», ζητώντας από το Documento, τα στοιχεία για όσα είχε φέρει στο «φως» της δημοσιότητας το περασμένο διάστημα, προκειμένου να αποφανθεί για το θέμα των ασφαλιστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι το Documento, με μηνυτήρια αναφορά κατά της εταιρείας διανομής Τύπου είχε ζητήσει να ερευνηθούν, αν αποδίδονταν, σύμφωνα με τον νόμο που ίσχυε πριν την 1-1-2017, τα παρακρατηθέντα κάθε φορά χρηματικά ποσά, που συνιστούσαν τις ασφαλιστικές εισφορές, προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, ζητούσε να διερευνηθεί η διάπραξη κακουργηματικής υπεξαίρεσης σε βάρος της «Documento Media»,από τους υπευθύνους του πρακτορείου Τύπου του Ευάγγελου Μαρινάκη.

Εγκλήματος, η τέλεση του οποίου ενδέχεται -όπως τονίζεται στην αναφορά- να έχει τελεστεί τόσο από το «Άργος» όσο και από την «Ευρώπη» (που πλέον δεν υφίσταται στο χώρο της διανομής Τύπου) ακόμα και σε βάρος του δημοσίου. 

Επισημαίνεται ότι όταν το εν λόγω αδίκημα διαπράττεται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου επισείει την ποινή της ισοβίου καθείρξεως.

Το «Άργος» είναι το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου στην Ελλάδα και ανήκει, ιδιοκτησιακά, στην Alter Ego (Μαρινάκης, ΝΕΑ και ΒΗΜΑ), στα Παραπολιτικά και το Πρώτο Θέμα. 

Το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στο Documento

Με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, που κοινοποιήθηκε στην εφημερίδα Documento, στις 31 Ιανουαρίου 2019, ζητά τη συναίνεση της «Documento Media» για τη χρήση των στοιχείων που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία ώστε να ερευνηθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά διανομής αθηναϊκού και πανελλήνιου τύπου.

Εν συνεχεία, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού ζητά από το Documento τα στοιχεία που διαθέτει προς επίρρωση και απόδειξη των αποκαλύψεών του, σε πέντε ημέρες μετά την κοινοποίηση του σχετικού εγγράφου.

Ειδικότερα, αναφορικά με τη νέα πολιτική της εταιρείας, για αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, την οποία «πάγωσε» η Διεύθυνση Ανταγωνισμού, με σχετική απόφαση την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, αναφέρει: «Διευκρινίστε εάν, πότε και με ποιο τρόπο πραγματοποιήθηκε επικοινωνία της εταιρίας σας με την Άργος ΑΕ με σκοπό την ενημέρωσή σας και τυχόν μεταξύ σας διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη νέα εμπορική πολιτική της τελευταίας. Προσκομίστε αντίγραφα του συνόλου της επικοινωνίας σας (πχ αντίγραφα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιστολές, αλληλογραφία κλπ) προς επίρρωση των ισχυρισμών σας».

Στο μεταξύ, επί της διαδικασίας της διανομής, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού, ζητά διευκρινίσεις: «εάν στο πλαίσιο της επικοινωνίας σας με την Άργος ΑΕ, έχει συμφωνηθεί μαζί σας ή σας έχει προσδιοριστεί τι περιλαμβάνεται στην υπηρεσία “διεκπεραίωσης αποστολών”. Ειδικότερα αναφέρετε εάν έχει καθοριστεί από εσάς ή/και από τη συνεργασία σας με την Άργος ΑΕ ποια θα ήταν, βάσει των πωλήσεών σας, η βέλτιστη κατανομή μεταξύ της ευρείας και επιλεκτικής διαχείρισης ακέραιων ή μη δεμάτων (πχ πόσα φύλλα θα περιέχονται σε κάθε δέμα ευρείας και πόσα σε κάθε δέμα επιλεκτικής διαχείρισης). Κατά τις εκτιμήσεις σας, ποια θα είναι η επίπτωση στο κόστος λειτουργίας σας για την επίτευξη της ως άνω βέλτιστης κατανομής (δεματοποίησης) των εντύπων σας; 

Διευκρινίστε εάν δύναται η εταιρία σας να καθορίσει η ίδια το πόσα και ποια έντυπα θα διανεμηθούν πανελλαδικά και ανά σημείο πώλησής τους μέσω της Άργος ΑΕ».

Πωλήσεις και οικονομικά μεγέθη

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού προσθέτει: «Ενημερώστε μας αν υφίσταται συρρίκνωση του αριθμού των σημείων πώλησης πανελλαδικά, και αν ναι, ποιος ευθύνεται για αυτό. Επηρεάζει η εν λόγω συρρίκνωση τις πωλήσεις της εταιρίας σας και σε ποιο βαθμό; Προσκομίστε τυχόν στοιχεία προς επίρρωση της απάντηση σας.

Σε συνέχεια του ως άνω ερωτήματος, διευκρινίστε εάν λόγω της εφαρμογής της νέας εμπορικής πολιτικής της Άργος εκτιμάτε ότι θα μειωθεί ο όγκος των πωληθέντων εντύπων σας και κατά πόσο αυτό ενδεχομένως επηρεάσει τα έσοδά σας από προβληθείσες μέσω των εντύπων σας διαφημίσεις. Επιπλέον διευκρινίστε ποιο τμήμα του κύκλου εργασιών σας προέρχεται από πωλήσεις εντύπων και ποιο από διαφημιστικές δαπάνες, παραθέτοντας σχετικά μεγέθη για τα έτη 2017-2018».

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, ζητά να μάθει: «Πώς επηρεάζεται η οικονομική θέση της εταιρίας σας λόγω των επικείμενων αλλαγών στις εκκαθαρίσεις και χορηγητέες προκαταβολές αναφορικά με τις πωλήσεις των εντύπων σας στην Επαρχία στο πλαίσιο της νέας εμπορικής πολιτικής της Άργος.

Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η επίπτωση της νέας εμπορικής πολιτικής της Αργος στο κόστος διανομής των εντύπων σας και στα έσοδά σας. Παραθέστε συγκεκριμένα παραδείγματα και προσκομίστε σχετικά στοιχεία από τα οποία να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις σας. Επιπλέον και βάσει του ισχύοντος τιράζ σας (για το έτος 2018), παραθέστε αναλυτικά μέσω παραδείγματος πώς διαμορφώνεται το κόστος εκτύπωσης και διανομής των εντύπων σας, ανά φύλλο και πώς αυτό θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο της νέας εμπορικής πολιτικής της Άργος. Παραθέστε τα ως άνω μεγέθη και παραδείγματα και υπό το σενάριο μείωσης του τιράζ σας».

Ασφαλιστικές εισφορές

Στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών υπογραμμίζει το εξής: «Ενημερώστε μας αν υφίσταται τυχόν παρακράτηση ποσών για ασφαλιστικές εισφορές της εταιρίας σας από το Πρακτορείο Άργος. Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης διευκρινίστε μας το ποσό παρακράτησης και τον χρόνο έναρξης, διακοπής και επιστροφής του ποσού της παρακράτησης».

Καταγγελίες και από ΕφΣυν και «Δημοκρατία» κατά του μονοπωλίου της «Άργος Α.Ε»

Μετά το Documento και την Εφημερίδα των Συντακτών, μία ακόμα εφημερίδα, η «Δημοκρατία» με άρθρο του εκδότη της Ι.Ν. Φιλιππάκη, κατήγγειλε την «αναγκαστική επιβολή μονοπωλίου από την «Άργος Α.Ε.» επισημαίνοντας πως «η κατάσταση στη διανομή έχει φτάσει πλέον σε οριακά επίπεδα».

Πρόκειται, όπως αναφέρει για «Επιστολή προς τους δύο υπουργούς που έβλεπαν τον Τύπο να καταρρέει».

Πρόστιμο 350.000 ευρώ – Πώς «Άργος» και «Ευρώπη» νόθευαν τη διανομή Τύπου

Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 350.000 ευρώ στα πρακτορεία Τύπου «Άργος» και «Ευρώπη» για παράβαση των κανόνων περί ανταγωνισμού.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά και τις καταγγελίες του Documento περί αθέμιτων τακτικών στη διανομή του Τύπου, όπως και για οικονομικές ατασθαλίες των πρακτορείων «Άργος» και «Ευρώπη», καθώς παρακρατούν σε βάρος του δημοσίου τις ασφαλιστικές εισφορές από το τίμημα των πωλήσεων εφημερίδων και περιοδικών, που όμως έχουν καταργηθεί με νόμο από το 2017.

Δείτε επίσης: Το «Άργος» παραδέχεται ότι το Documento δεν φτάνει σε όλα τα σημεία πώλησης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter