Σφηνάκια ελαιόλαδου: Ελιξίριο ομορφιάς ή μόδα που μπορεί να κρύβει κινδύνους;

Σφηνάκια ελαιόλαδου: Ελιξίριο ομορφιάς ή μόδα που μπορεί να κρύβει κινδύνους;

Ανάμεσα στις τάσεις ευεξίας και τους υγιεινούς τρόπους ζωής που προωθούν πολλές διασημότητες, έχει γίνει viral στο διαδίκτυο εκείνη που μας προτρέπει να πίνουμε καθημερινά ένα σφηνάκι ελαιόλαδου.

Πολλές σταρ της σόου μπιζ, όπως η Κόρτνεϊ Καρντάσιαν, η Μπιγιονσέ, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Τζένιφερ Λόπεζ, εκθειάζουν τις αρετές της έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, απλώνοντάς το στο δέρμα τους, για να έχουν όπως υποστηρίζουν λαμπερή επιδερμίδα.

Η Λόπεζ έχει βασίσει μάλιστα ακόμη και το brand της «JLo Beauty», γύρω από το ελαιόλαδο, υποστηρίζοντας ότι η νεανική εμφάνισή της – παρά την ηλικία της – δεν είναι αποτέλεσμα botox ή χειρουργικής επέμβασης, αλλά χάρη στο οικογενειακό μυστικό ομορφιάς: την ενυδάτωση με ελαιόλαδο.

Από την άλλη, η Γκόλντι Χον λέει ότι πίνει λίγο ελαιόλαδο πριν τον ύπνο, αλλά και ότι το χρησιμοποιεί τοπικά, όπως μια ενυδατική κρέμα, ενώ η βραβευμένη ηθοποιός Σοφία Λόρεν, αναφέρει ότι κάνει μπάνιο με αυτό.

Ωστόσο, παρόλο που ολοένα και περισσότεροι celebrities διαφημίζουν σθεναρά τις καλλωπιστικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, άτομα που διαθέτουν ορισμένους τύπους δέρματος, πιθανότατα θα πρέπει να αποφύγουν αυτή την τάση.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Conversation, σε όσους είναι επιρρεπείς σε ακμή ή έκζεμα, για παράδειγμα, ενδέχεται το ελαιόλαδο να επιδεινώσει τα προβλήματά τους και έτσι ορισμένοι δερματολόγοι προειδοποιούν να μην χρησιμοποιείται το προϊόν ως περιποίηση του δέρματος γενικότερα. Μπορεί όμως η κατανάλωση ελαιολάδου να κάνει πραγματικά θαύματα για την υγεία μας;

Τα οφέλη του ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο είναι μια υπερτροφή που περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθά στην υποστήριξη της ανάπτυξης υγιών βακτηρίων και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αποτελεί επίσης πλούσια πηγή βασικών λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του ελαϊκού οξέος, το οποίο είναι γνωστό για τη μείωση της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι η συμπερίληψη του ελαιολάδου στη διατροφή δείχνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μια ομάδα διαφορετικών ασθενειών και μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Η αντικατάσταση του βουτύρου, της μαργαρίνης, της μαγιονέζας και των γαλακτοκομικών λιπαρών με ελαιόλαδο έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι προστατευτικές ενώσεις στο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο, την άνοια και να ενισχύσουν το συκώτι και τα νεφρά .

Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν αποτελεί νέα πληροφορία για τους επαγγελματίες υγείας. Τα οφέλη για την υγεία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχουν ερευνηθεί καλά και οι διατροφολόγοι έχουν προωθήσει το ελαιόλαδο ως εναλλακτική λύση για κορεσμένα μαγειρικά λίπη εδώ και χρόνια.

Άλλωστε, η μεσογειακή διατροφή έχει διαφημιστεί ως μια από τις πιο υγιεινές δίαιτες στον κόσμο εδώ και δεκαετίες. Η ίδια η διατροφή μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά το ελαιόλαδο είναι ένα σταθερό στοιχείο. Χρησιμοποιείται ως η κύρια πηγή μαγειρικού λίπους και περιλαμβάνεται σε πάρα πολλές συνταγές.

Ο παράγοντας λίπος

Ωστόσο, το λίπος κάθε είδους έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες και η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), για να αποφευχθεί η ανθυγιεινή αύξηση βάρους, οι ενήλικες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη λίπους στο 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, με όχι περισσότερο από το 10% να προέρχεται από κορεσμένα λίπη.

Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (η τυπική ποσότητα στις φωτογραφίες που κοινοποιούν οι διάσημοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) περιέχουν 28 γραμμάρια λίπους (238 θερμίδες) και 3,8 γραμμάρια κορεσμένου λίπους που αντιστοιχεί στο 19% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Αυτή η καθημερινή λήψη ελαιόλαδου λοιπόν, μπορεί να μην είναι και η καλύτερη ιδέα, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα και καταλήγει στο ότι η προσθήκη μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου στα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για την ενσωμάτωση υγιεινών λιπαρών στη διατροφή.

Διαβάστε επίσης: Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με 32 κινδύνους για την υγεία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter