Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με 32 κινδύνους για την υγεία

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με 32 κινδύνους για την υγεία

Την άμεση σύνδεση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (Ultra-processed foods – UPF) με 32 βλαβερές συνέπειες για την υγεία, μεταξύ αυτών ο υψηλός κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και ο πρόωρος θάνατος, έδειξαν τα ευρήματα από την μεγαλύτερη ολοκληρωμένη ανασκόπηση του είδους.

Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν εν μέσω της ταχέως αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης προϊόντων UPF, όπως δημητριακά, μπάρες πρωτεΐνης, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα και fast food.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής αποτελείται πλέον από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Για μερικούς, ειδικά για τους νέους ή τους χαμηλόμισθους, είναι συχνά συνηθισμένη μια δίαιτα που περιλαμβάνει έως και 80% UPF.

Στην ανασκόπηση συμμετείχαν σχεδόν 10 εκατομμύρια άτομα, ενώ έλαβαν μέρος και κορυφαία ιδρύματα, όπως η Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία.

Τα αποτελέσματά της, που κοινοποιήθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ και αναδημοσιεύτηκαν από τον Guardian, υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στόχευση και τη μείωση της έκθεσης στα προϊόντα UPF, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες ανέφεραν στο εξής: «Συνολικά, βρέθηκαν άμεσες συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης σε υπερ- επεξεργασμένα τρόφιμα και 32 παραμέτρων υγείας που καλύπτουν τη θνησιμότητα, τον καρκίνο και τα ψυχικά, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά και μεταβολικά αποτελέσματα.

Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ένα σκεπτικό για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης μέτρων με βάση τον πληθυσμό και τη δημόσια υγεία για τη στόχευση και τη μείωση της διατροφικής έκθεσης σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών».

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων συσκευασμένων αρτοσκευασμάτων, σνακ, ανθρακούχων ποτών, δημητριακών με ζάχαρη και έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συχνά περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και άλλες ουσίες. Αυτά τα προϊόντα τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή/και αλάτι, ενώ παράλληλα είναι χαμηλά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Οι εκτιμήσεις της έκθεσης προέρχονται όλες από δείγματα που ελήφθησαν όλα τα τελευταία τρία χρόνια και αφορούσαν 9,9 εκατομμύρια ανθρώπους. Σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα λήφθηκαν από έναν συνδυασμό ερωτηματολογίων συχνότητας τροφής, 24ωρων ανακλήσεων διατροφής και διατροφικού ιστορικού και μετρήθηκαν ως υψηλότερη έναντι χαμηλότερης κατανάλωσης, πρόσθετες μερίδες ανά ημέρα ή αύξηση 10%.

Ορισμένοι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα τόνισαν επίσης ότι μεγάλο μέρος της που συμπεριλήφθηκε στην ανασκόπηση της ήταν αδύναμο, σημειώνοντας ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτία και αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο Δρ. Κρις βαν Τάλεκεν, αναπληρωτής καθηγητής στο University College του Λονδίνου και ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον τομέα των επεξεργασμένων τροφίμων στον κόσμο, υποστήριξε ότι τα ευρήματα ήταν «εντελώς συνεπή» με έναν πλέον «τεράστιο αριθμό ανεξάρτητων μελετών που συνδέουν σαφώς μια δίαιτα υψηλή σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με πολλαπλά επιζήμια αποτελέσματα για την υγεία».

«Έχουμε κατανοήσει τους μηχανισμούς με τους οποίους αυτά τα τρόφιμα προκαλούν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό», πρόσθεσε. «Εν μέρει αυτό οφείλεται στο φτωχό διατροφικό προφίλ, το οποίο συχνά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.

Ο τρόπος επεξεργασίας τους είναι επίσης σημαντικός. Το πώς κατασκευάζονται, πώς διατίθενται στην αγορά και με ποιους τρόπους οδηγούμαστε στην υπερβολική κατανάλωση. Για παράδειγμα τα τρόφιμα, τα οποία δεν είναι τόσο καλά κατασκευαστικά, διατίθενται συνήθως σε μειονεκτούσες κοινότητες», επεσήμανε ο Τάλεκεν.

Διαβάστε σχετικά:

Εγκλημα Τέμπη: Τα ονόματα των 57 νεκρών με κόκκινο χρώμα μπροστά στη Βουλή (Video)

Έγκλημα Τέμπη: Άρον άρον έσβησαν τα ονόματα των θυμάτων μπροστά από τη Βουλή (Video)

Έγκλημα Τέμπη: Tι απαντά ο δήμος Αθηναίων για το σβήσιμο των ονομάτων των 57 θυμάτων έξω από τη Βουλή (Video)

Έγκλημα Τέμπη: Με εντολή Φρουραρχείου της Βουλής έσβησαν τα ονόματα – Τα πέρασαν για… συνθήματα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter