Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ από την κυβέρνηση

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ από την κυβέρνηση

Σήμερα Τετάρτη, τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ. Παρά το γεγονός πως η αντιπολίτευση ζητά την άμεση απόσυρση της τροπολογίας-έκτρωμα που προβλέπει ομαδικές απολύσεις 1.084 εργαζόμενων και άμεσο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ έναντι πινακίου φακής, η κυβέρνηση αγνοώντας τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης και τις φωνές των εργαζομένων συνεχίζει να υπερασπίζεται με θέρμη την παράδοση της.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας έχουν υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πλην του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που αρκέστηκε στη διατύπωση κριτικής, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης στοιχήθηκαν με την πρόταση του ΚΚΕ για απόσυρση της τροπολογίας, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να κάνει λόγο για έγκλημα και τον Κλέωνα Γρηγοριάδη, από την πλευρά του ΜέΡΑ25, να κατηγορεί την πλειοψηφία πως «νομοθετεί με μαφιόζικο τρόπο».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη σειρά του υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με το αίτημα του ΚΚΕ. «Συμφωνούμε απολύτως με την παρέμβαση του κ. Καραθανασόπουλου» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καυτηρίασε τη μανιέρα νομοθέτησης που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ειδικότερα, σημείωσε πως η τροπολογία δεν ήταν εν γνώσει των βουλευτών στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και συμπέρανε πως το μόνο που απασχολεί την πλειοψηφία είναι το πολιτικό κόστος.

Μετά τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τη τροπολογία που θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στην ανεργία, ο Χρήστος Σταϊκούρας έκρινε σκόπιμο να απαντήσει πως το πολιτικό πρόταγμα της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας.

Την ίδια ώρα, χθες Τρίτη απεργία και συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ως απάντηση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και την «εν κρυπτώ» κατάθεση νέας τροπολογίας στη Βουλή από το ΥΠΟΙΚ, η οποία οδηγεί τους ανθρώπους στην ανεργία.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

  •  Δίνει στον ειδικό διαχειριστή την εξουσία να προχωρήσει στην απόλυση και των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στον προσδιορισμό των αποζημιώσεών τους που θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
  • Του δίνει επίσης τη δυνατότητα να προβεί σε σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσο συνεχίζεται η ειδική διαχείριση και για διάστημα μέχρι 5 μηνών. Οι δαπάνες πάλι θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
  • Προβλέπει την ένταξη των απολυόμενων της ΛΑΡΚΟ άνω των 55 ετών σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης και για διάστημα μέχρι επτά ετών. Προβλέπει επίσης την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων στήριξης για ευάλωτους απολυόμενους που δεν εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία με χρηματοδότηση από πόρους του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για απολυμένους».

Διαβάστε επίσης

«Πρόταγμά μας η μείωση της ανεργίας» λέει ο Σταϊκούρας ενώ δρομολογεί 1.084 απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Δέλεαρ για τους επενδυτές το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ εν μέσω αύξησης της τιμής του νικελίου

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter