Σκάνδαλο υποκλοπών: Οι πολίτες «δείχνουν» Μητσοτάκη για παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Εντείνεται η κυβερνητική φθορά

Σκάνδαλο υποκλοπών: Οι πολίτες «δείχνουν» Μητσοτάκη για παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Εντείνεται η κυβερνητική φθορά

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνουν ως βασικό υπεύθυνο για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που εκθέτει διεθνώς την χώρα και την κυβέρνηση, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σύμφωνα και με τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega, ενώ εμφανής γίνεται και η υποχώρηση του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο καταγράφει σημαντική διαρροή ψηφοφόρων στα ακροδεξιά του.

Eιδικότερα, το 61% των πολιτών πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε για την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ μόλις το 28% έχει την πεποίθηση πως πρόκειται για μεμονωμένο λάθος, γεγονός που πιστοποιεί την πλήρη απαξίωση του πρωθυπουργού στα μάτια της μεγαλύτερης μερίδας της κοινωνίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ανά γενιές, οι ηλικίες 26-41 (millenians) σε ποσοστό 71% δεν πιστεύουν τον πρωθυπουργό, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα της Generation Z (17-25) με ποσοστό 66%.

Αξιολογώντας συνολικά την κυβέρνηση, το 56% την κρίνει αρνητικά και το 35% θετικά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αξιολογείται αρνητικά από το 54% και θετικά από το 38%.

Υποχώρηση όμως καταγράφεται και σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, καθώς στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 27,6%, από 28,9% τον Ιούνιο, έχοντας απώλεια 1,3 μονάδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 20,2%, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τον Ιούνιο (20,1%) με τη διαφορά των δύο κομμάτων να υποχωρεί στις 7,4 μονάδες, από 8,8 μονάδες τον Ιούνιο. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 12,7% και άνοδο 0,4 μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση (12,3% τον Ιούνιο). Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,1% (από 5,6%), το ΜέΡΑ25 που ανεβαίνει στο 4% από 3,3%, η Ελληνική Λύση που υποχωρεί στο 3,4% από 3,7%.

Ανοδική είναι η πορεία σχηματισμών στα ακροδεξιά του κυβερνώντος κόμματος, αφού στο 1,6%  βρίσκεται η Εθνική Δημιουργία, ενώ το κόμμα του Κασιδιάρη, Ελληνες (από 2,3% τον Ιούνιο).

Ως σημαντικότερο πρόβλημα αυτή την εποχή οι Ελληνες κρίνουν ότι είναι η οικονομία, μαζί με την ακρίβεια, με ποσοστό 27%. Ακολουθεί η ενεργειακή κρίση με 13%, από μόλις 3% τον Ιούνιο (μεγάλη αύξηση), η ανεργία με 7%, η εξωτερική πολιτική και ο πόλεμος με 7% και οι πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5%,

Τέλος, σε ό,τι αφορά το αν πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές ή όχι, το 58% λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της και το 39% ότι πρέπει να στηθούν κάλπες.

Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter