Σκάνδαλο υποκλοπών: Προπέτασμα καπνού και λάσπης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σκάνδαλο υποκλοπών: Προπέτασμα καπνού και λάσπης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ακόμα μία επικοινωνιακή κυβίστηση και προσπάθεια να αλλάξει την αλήθεια εγκαινίασε τη Δευτέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιχειρώντας να μετατοπίσει τη συζήτηση από τις βαριές ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ανοίγοντας νέα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, επενδύοντας στα «δώρα» του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την ώρα μάλιστα που τα προβλήματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας φαίνονται πια με γυμνό μάτι.

Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να δημιουργήσουν «θέμα παρακολούθησης Πιτσιόρλα» το οποίο στην ουσία χτυπά την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτή του Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων για το ενδεχόμενο δεύτερης αλλαγής του εκλογικού νόμου επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει σε δηλώσεις του χλευάσει μία τέτοια περίπτωση, τονίζοντας πως «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα». Την αρχή έκανε το ίδιο πρωί ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, Γιώργος Γεραπετρίτης, που δήλωσε πως «το κλίμα δεν ευνοεί τις συνεργασίες, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη», για να πιάσει το νήμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η πάγια θέση της παράταξής μας είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει προφανώς τους εκλογικούς συσχετισμούς και να οδηγεί σε ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις μπορούν να παίρνουν γρήγορα ουσιαστικές, αποτελεσματικές, θαρραλέες αποφάσεις. Και αντίστροφα, ο εκλογικός νόμος να είναι τέτοιος ώστε να αποτρέπει και την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες ανάγκες ουσιαστικών αποφάσεων που επιβάλλει το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε» ήταν το στίγμα της αλλαγής στάσης του πρωθυπουργικού γραφείου διά στόματος Οικονόμου, που δεν θυμίζει σε τίποτα τις απόλυτες διαβεβαιώσεις του πρόσφατου παρελθόντος πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μία τέτοια πρωτοβουλία.

Μάλιστα, ακόμα και στην ερώτηση του documentonews.gr για το εάν η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση την ώρα που βιώνει πρωτοφανή φθορά, και μάλιστα, με τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ να καίγονται και με την παρέμβαση Καραμανλή να δημιουργεί ρήγματα στο εσωτερικό του κόμματος, ο Γ. Οικονόμου επιχείρησε να το «μαζέψει» χωρίς όμως να κλείσει το θέμα.

«Μια Κυβέρνηση έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση και τη δημοκρατική εντολή να κυβερνά τέσσερα χρόνια μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος, διότι αυτό  είναι κάτι που απορρέει από τη λαϊκή νομιμοποίηση και από την ψήφο που πήρε όταν κέρδισε τις εκλογές» μπήκε άμεσα σε θέση άμυνας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ λίγο αργότερα πρόσθεσε πως «υπάρχουν ζητήματα που κανείς οφείλει να προσμετρά και να τους δίνει τη δέουσα σημασία που πρέπει να τους δώσει» ρίχνοντας πολύ νερό στο μύλο των σχετικών σεναρίων.

Και Πιτσιόρλας στον… ανεμιστήρα

Γνωρίζοντας πως για να αλλάξει η συζήτηση δεν αρκεί η προκλητική «δεύτερη σκέψη» για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί και τα «ξαναζεσταμένα» δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, βάζοντας στο κάδρο την κυβέρνηση Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις, αυτή τη φορά με επίκληση «θέματος παρακολούθησης Πιτσιόρλα», παρότι καταλήγει επί της ουσίας να χτυπά την κυβέρνηση Σαμαρά και να επιβεβαιώνει

«Πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, στην οποία, μέχρι στιγμής, αναδεικνύονται δύο-τρία σημαντικά ζητήματα. Πρώτα από όλα, αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα. Όταν μιλούσε στη Βουλή και είπε ότι δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα επί των ημερών της δικής του διακυβέρνησης, αποδεικνύεται ότι είπε ψέματα. Διότι ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου είναι κατ’ εξοχήν πολιτικά πρόσωπα» έσπευσε να βάλει κεντρικά το ζήτημα, βασιζόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα των περασμένων ημερών, και μία δήλωση του πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Οικονόμου δεν έμεινε εκεί, συνεχίζοντας πως «η προσπάθεια να πουν ότι αυτό ήταν μια υπόθεση που ερχόταν από το παρελθόν, δηλαδή ότι είχε ξεκινήσει μια παρακολούθηση από την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως φάνηκε από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κι αυτός είναι ένας ισχυρισμός, ο οποίος δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», προσπαθώντας έτσι να αποκρούσει τα επιχειρήματα περί μη παρέμβασης της προηγούμενης κυβέρνησης στις όποιες επιχειρήσεις της ΕΥΠ.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κι ένα ζήτημα κατά πόσον ήταν και νόμιμη η συγκεκριμένη επισύνδεση. Είναι και αυτά ζητήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Σε όλα αυτά, νομίζω ότι πρέπει να δώσει απαντήσεις ο κ. Τσίπρας, όπως του ζητά σήμερα και με συνέντευξή του ο στενός του συνεργάτης, πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και Υπουργός κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου, επιχειρώντας έτσι να μετατρέψει σε μείζον θέμα τις εν λόγω αναφορές.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Πιτσιόρλας σε συνέντευξη που παραχώρησε, «μου είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να με ενημερώσει, με άφησε εκτεθειμένο ενώ χειριζόμουν όλα αυτά τα θέματα. Ναι, ο Τσίπρας με απασχολεί. Γιατί ειδικά μ’ εκείνον είχα μια σχέση που πήγαινε πολύ βαθιά πίσω, καθώς και μια άριστη συνεργασία, δεν μπορώ να πω ότι οποιαδήποτε στιγμή με άφησε σε ένα πολιτικό θέμα ακάλυπτο. Ή ότι μου έστησε παγίδα. Χωρίς να αποκλείω λοιπόν τις νομικές ενέργειες, το καθοριστικό για μένα είναι η πολιτική και ηθική διάσταση αυτής της υπόθεσης. Εγώ αποφάσισα να αποσυρθώ πριν από 3,5 χρόνια όχι γιατί σιχάθηκα τα πράγματα, αλλά γιατί θεώρησα ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος, μεγάλωσα και δεν έχει κανένα νόημα να επιμένω σε τέτοιους ρόλους. Και το έκανα διατηρώντας μια θετική εικόνα για την πορεία μου και για τον χώρο τον οποίο υπηρέτησα. Εχω μια σχέση ζωής με τον συγκεκριμένο χώρο».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η αξιωματική αντιπολίτευση από πλευράς της σήκωσε το γάντι, απαντώντας ωστόσο χωρίς να κατονομάσει το ιστορικό της στέλεχος, αρκούμενη να τονίσει στην κυβέρνηση πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, μπορεί να πει το ίδιο ο κ. Μητσοτάκης; – Τον προκαλούμε να αποχαρακτηριστούν όλα τα έγγραφα και για ΠΙΜΑΝΑ και για Ανδρουλάκη, για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια».

Μετρούν τα χτυπήματα

Πάντως η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης προδίδει πανικό και αγωνία για τις εξελίξεις, όπως παραδέχονται ακόμα και στελέχη της παράταξης. Από τη μία οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις φτάνουν μέχρι και τα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες της Βουλής. Από την άλλη, το μετεκλογικό σκηνικό έχει σκοτεινιάσει εξαιρετικά για τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς προοπτικές συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και με ρωγμές στο εσωτερικό που ξεκινούν από τον Κώστα Καραμανλή και φτάνουν στην Όλγα Κεφαλογιάννη, που ξαναχτύπησε με αφορμή την προαγωγή της δικαστικού Μαριάνθης Παγουτέλη με τις γνωστές αντισημιτικές απόψεις.

Η καλλιέργεια σεναρίων εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου, μετά από τόσο μακρά συζήτηση και απόρριψη από την κυβέρνηση, προδίδει όχι μόνο πανικό, αλλά και ηττοπάθεια άνευ προηγουμένου από τον πρωθυπουργό, σε μία ιδιότυπη συμφωνία ανθρώπων από την αντιπολίτευση έως το περιβάλλον της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, μπορεί να πει το ίδιο ο κ. Μητσοτάκης»;

Αντιπερισπασμός στο σκάνδαλο υποκλοπών η κουβέντα για νέο εκλογικό νόμο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σκάνδαλο υποκλοπών: Κυβερνητική οπισθοχώρηση για την άρση απορρήτου, καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Χτύπημα της Κεφαλογιάννη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την κάλυψη δικαστικού με αντισημιτικό παρελθόν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter