Χτύπημα της Κεφαλογιάννη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την κάλυψη δικαστικού με αντισημιτικό παρελθόν

Χτύπημα της Κεφαλογιάννη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την κάλυψη δικαστικού με αντισημιτικό παρελθόν

Ένα ολοένα και βαθυνόμενο είναι το ρήγμα που προκύπτει ανάμεσα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς με αφορμή τον διορισμό της Μαριάνθης Παγουτέλη στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αντισημιτικές θέσεις που έχει παρουσιάσει στο παρελθόν, η Όλγα Κεφαλογιάννη θέτει προ τον ευθυνών της την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης για την προαγωγή της.

Έτσι, αν και το πρωί της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις της εβραϊκής κοινότητας αγνοώντας τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, λίγη ώρα αργότερα, η Όλγα Κεφαλογιάννη σήκωσε το γάντι και κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι η επιλογή της στη Βουλή υπερψηφίστηκε, όχι μόνο από βουλευτές μέλη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από βουλευτές άλλων κομμάτων. Ότι κατά την διάρκεια της προαγωγής της στον Άρειο Πάγο δεν υπήρξαν ενστάσεις» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου, που στη συνέχεια προσπάθησε μάταια να καλύψει την κυβέρνηση, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει πως οι δηλώσεις της Μ. Παγουτέλη δεν εκφράζουν ούτε την… ίδια!

«Σε κάθε περίπτωση, για την ελληνική κυβέρνηση είναι αυτονόητο ότι δε νοείται η οποιαδήποτε προσέγγιση ρατσιστικού περιεχομένου ή μη αναγνώρισης και σεβασμού των δεινών που έχουν υποστεί οι Εβραίοι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ταραγμένου αιώνα. Μακριά από την ελληνική κυβέρνηση και από τους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας οι οποιεσδήποτε τέτοιες προσεγγίσεις και απόψεις, οι οποίες νομίζω δεν εκφράζουν έτσι όπως τοποθετήθηκε ούτε τη συγκεκριμένη δικαστικό για την οποία συζητήσαμε» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την κυβέρνηση να έρχεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μόλις λίγη ώρα αργότερα.

Αξίζει ωστόσο να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με την από τις 2 Σεπτεμβρίου 2022 ανακοίνωση που εξέδωσε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος «στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 30ης Αυγούστου 2022 και κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης, προήχθη στη θέση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, δικαστής που είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του Κωνσταντίνου Πλεύρη κατά τη γνωστή δίκη για το αντισημιτικό βιβλίο του “Εβραίοι, όλη η αλήθεια”».

Η κα Παγουτέλη είχε συντάξει ένα εκτενές σκεπτικό 32 σελίδων, δικαιολογώντας τις αντισημιτικές απόψεις του Κ. Πλεύρη» αναφέρει μεταξύ άλλων η Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού στο μεταξύ τονίζει πως «η χώρα μας έχει υιοθετήσει το ψήφισμα των Ορισμών Εργασίας της IHRA για τον Αντισημιτισμό και την Άρνηση του Ολοκαυτώματος, όπως άλλωστε καλούσε τα κράτη μέλη και τα όργανα και τους φορείς της Ένωσης το αρ. Β8-0383/2017 Ψήφισμα σχετικά με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Πώς διασφαλίζεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα συνεχίσει απρόσκοπτα να διαφυλάττει και να προστατεύει τις αξίες της Δημοκρατίας, απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό;» ρωτά η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας πως προτίθεται να βγει στην αντεπίθεση απέναντι στην κυβέρνηση σε ζητήματα κράτους δικαίου, όπως διαμήνυσε και στη δήλωση με την οποία απαντούσε στις κυβερνητικές διαρροές περί αντικαταστάσεώς της από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για τυχαίο δικαστικό στέλεχος, αφού η Μ. Παγουτέλη αναμένεται να συμμετέχει στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη, στις 19 Σεπτεμβρίου, γεγονός που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για τις πράξεις της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Νέο «χτύπημα» Κεφαλογιάννη σε Μητσοτάκη για τον διορισμό δικαστικού με αντισημιτικό παρελθόν

Έντονη αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου για τον διορισμό δικαστικού με αντισημιτικό παρελθόν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter