Γάζα: Τριμερής συνάντηση στο Κάιρο με στόχο την εκεχειρία

Γάζα: Τριμερής συνάντηση στο Κάιρο με στόχο την εκεχειρία

Αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, συζητείται σήμερα στο Κάιρο.

Στην τριμερή συνάντηση Αιγύπτου/Κατάρ/Χαμάς· επικεφαλής της αντιπροσωπείας αυτής της τελευταίας αναμένεται να είναι ο Χαλίλ αλ Χάγια, μέλος του πολιτικού βραχίονα του κινήματος, με ενεργή συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.

«Η ατμόσφαιρα είναι θετική, αν εξαιρεθούν τα νέα εμπόδια που τίθενται από το Ισραήλ», είπε. «Δεν προέκυψε κανένα μείζον πρόβλημα στις παρατηρήσεις και στα αιτήματα που θα υποβληθούν από τη Χαμάς για το περιεχόμενο της πρότασης» στη συνάντηση, πρόσθεσε η πηγή.

Πρόκειται για πρόταση που καταρτίστηκε από το Κάιρο και τροποποιήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση. Είναι προφανώς εναλλακτική σε αυτήν της Χαμάς, η οποία στα μέσα Απριλίου επέμενε να ζητεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας — υπόθεση την οποία η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνείται να συζητήσει καν.

Οι λεπτομέρειες της πρότασης δεν έχουν γίνει γνωστές. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, που επικαλέστηκε ισραηλινούς αξιωματούχους, περιλαμβάνει τη βούληση να συζητηθεί η αποκατάσταση «διαρκούς ηρεμίας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Στα τέλη Νοεμβρίου, εκεχειρία μιας εβδομάδες επέτρεψε την απελευθέρωση 80 ομήρων που κράταγε η Χαμάς και, σε αντάλλαγμα, 240 Παλαιστίνιων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές. Και στη μια και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter