Πέδρο Σάντσεθ: Ανακοινώνει εάν θα παραιτηθεί ή όχι – Τα σενάρια και η επόμενη ημέρα

Πέδρο Σάντσεθ: Ανακοινώνει εάν θα παραιτηθεί ή όχι – Τα σενάρια και η επόμενη ημέρα

Κρίσιμη ημέρα η σημερινή για τα πολιτικά δρώμενα στην Ισπανία καθώς ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα ανακοινώσει εάν θα παραιτηθεί η όχι, μετά τις κατηγορίες για διαφθορά εναντίος της συζύγου του, Μπεγκόνια Γκόμεθ.

Ο Πέδρο Σάντσεθ είχε γνωστοποιήσει από την περασμένη Τετάρτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο της παραίτησης. Ως εκ τούτου, ακύρωσε το πρόγραμμά του και ανήγγειλε ότι η Δευτέρα (29/4) θα είναι ημέρα ανακοινώσεων.

Σε μήνυμα που δημοσιοποίησε μέσω X, ανέφερε ότι ήθελε να εξετάσει εάν μπορεί να συνεχίσει τη θητεία του υπό το βάρος των «ανυπόστατων κατηγοριών», όπως σημείωσε, αλλά και τη «λάσπη που εξαπολύει η δεξιά και η άκρα δεξιά».

Η εισαγγελία της Μαδρίτης εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της κυρίας Γκόμεθ να μπει στο αρχείο.

Διαδηλώσεις υπέρ του Σάντσεθ

Το Σαββατοκύριακο χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης διαδηλώνοντας υπέρ της παραμονής του 52χρονου πολιτικού στο τιμόνι της ισπανικής κυβέρνησης.

Κρατώντας πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «μην εγκαταλείψεις» οι διαδηλωτές εξαπέλυσαν «πυρά» κατά της δεξιάς και της άκρας δεξιάς τονίζοντας ότι καταφεύγουν σε «εκβιασμούς» και «ψευδείς ειδήσεις» για να τον ανατρέψουν.

«Πρωθυπουργέ, μείνε. Πέδρο, μείνε. Είμαστε μαζί σου», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο

Τα σενάρια

Εάν ο Πέδρο Σάντσεθ παραιτηθεί, ο βασιλιάς Φίλιππος Στ΄ θα πρέπει να διαβουλευτεί με τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων και κατόπιν να προτείνει τον διάδοχό του στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε είτε να αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ισπανική εθνική αντιπροσωπεία, ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η συντομότερη πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους σε αυτή την τελευταία περίπτωση θα ήταν η 21η Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης σε βέρτιγκο – Φάσκει και αντιφάσκει για τα Τέμπη

Καιρός: Μεγάλη Εβδομάδα με πολλά μποφόρ – Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες

Δώρα Αυγέρη: «Δοκιμάζουμε παπούτσια, γιατί τα λιώσαμε» (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter