Σκάνδαλο υποκλοπών: «Ράπισμα» για Μητσοτάκη και από τον Guardian – «Όταν ολιγάρχης τα βάζει με πρωθυπουργό»

Σκάνδαλο υποκλοπών: «Ράπισμα» για Μητσοτάκη και από τον Guardian – «Όταν ολιγάρχης τα βάζει με πρωθυπουργό»

«Τι συμβαίνει όταν ένας ολιγάρχης τα βάζει με έναν πρωθυπουργό; Κοιτάξτε στην Ελλάδα για να μάθετε» τονίζει με νόημα ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ, ευθύς εξαρχής από τον τίτλο, στο άρθρο άποψης που φιλοξενείται στον βρετανικό Guardian, το οποίο θέτει στο «μικροσκόπιο» το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά τις αποκαλύψεις του Documento που έχουν προκαλέσει σεισμό. Υπογραμμίζεται πως παλιότερο άρθρο του Κλαπ για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με τίτλο «Η σαπίλα στη καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ολοφάνερη» φιλοξενήθηκε στους New York Times και προκάλεσε σεισμό.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, στο άρθρο του στον Guardian, που συνοδεύεται από τη φωτογραφία του Δημήτρη Ασπιώτη, τονίζει τον ρόλο – «πυροκροτητή» που διαδραμάτισαν τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Documento στην υπόθεση των υποκλοπών και τη συνακόλουθη ρήξη Μητσοτάκη – Μαρινάκη.

Ειδικότερα, στο άρθρο του ο Αμερικανός δημοσιογράφος γράφει πως «έχουν περάσει τρεις μήνες και η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις της πρόσφατης μνήμης», περιγράφοντας στη συνέχεια την αλληλουχία των γεγονότων αφορμώντας από τις παρακολουθήσεις Κουκάκη-Ανδρουλάκη και τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέων.

Οι αποκαλύψεις του Documento

Εν συνεχεία, όπως υπογραμμίζει, «τα γεγονότα πήραν μια θεαματική στροφή», καθώς όπως αποκάλυψε το Documento «επιπλέον των δύο Ελλήνων που είχαν ήδη στοχοποιηθεί, είχαν γίνει προσπάθειες να μπουν και δεκάδες άλλοι στα δίχτυα του κατασκοπευτικού λογισμικού. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υπουργοί του Μητσοτάκη, συντάκτες εφημερίδων και η σύζυγος του περιφερειάρχη Αττικής. Μια εβδομάδα μετά το Documento, αποκάλυψε επιπλέον 40 ονόματα. Η εφημερίδα κατηγορούσε τη κυβέρνηση για εμπλοκή».

Η στάση του Μαρινάκη

Επιπροσθέτως, ο Κλαπ συνδέει τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της εφημερίδας με τη θεαματική αλλαγή στάσης του Βαγγέλη Μαρινάκη, αφότου ο διαιτητής καταλόγισε το μοιραίο πέναλτι στο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού… Ακολούθως κάνει λόγο για «αυτοσχέδια συνέντευξη τύπου», στην οποία ο Μαρινάκης συνέδεσε «τον καταλογισμό του πέναλτι» με «έναν στημένο διαιτητή, ένα στημένο ματς και μια συνωμοσία του βαθέος κράτους». Ακόμα, ο Αμερικανός δημοσιογράφος περιγράφει τις δραστηριότητες και τις ανοιχτές υποθέσεις «από το 2014» του Μαρινάκη σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Τα ερωτήματα 

Συνεχίζοντας, ο Κλαπ αναρωτιέται «ποιος εκβιάζει ποιον εδώ; Η κυβέρνηση που χρειάζεται θετική κάλυψη από έναν μεγιστάνα των media καθώς πορεύεται προς τις εκλογές; Ή ένας ολιγάρχης που προσφέρει να φέρει λογοδοσία σε ένα κράτος, το οποίο τυγχάνει να τον διερευνά για διακίνηση ναρκωτικών;».

Και καταλήγοντας ο ίδιος προσθέτει «η ειρωνεία της παρέμβασης Μαρινάκη είναι ότι πιθανότατα δεν θα συνέβαινε ποτέ εάν μια σοβαρή έρευνα είχε γίνει καταρχάς, πριν από μερικούς μήνες, όταν εξερράγησαν οι ειδήσεις για το κατασκοπευτικό σκάνδαλο στην Αθήνα. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έριξε την ευθύνη σε “σκοτεινές ξένες δυνάμεις”, η υπηρεσία πληροφοριών του κατέστρεψε κρίσιμα αρχεία, το κόμμα του μπλόκαρε μάρτυρες από το να καταθέσουν. Εκείνος έχει επίσης πει τις συσσωρευμένες κατηγορίες ως ένα “απίθανο ψέμα”.

Να σημειωθεί πως ο Κλαπ είχε γίνει γνωστός στην καθ’ ημάς πραγματικότητα μετά το άρθρο του για τη «σήψη στη καρδιά της Ελλάδας» που φιλοξενήθηκε στους New York Times και προκάλεσε την οργή Μητσοτάκη, η οποία έφτασε στο σημείο να μποϊκοτάρει το ιστορικό αμερικανικό μέσο στο Athens Democracy Forum.

Δείτε επίσης: Νέο «χαστούκι» από New York Times στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές: «Ολοφάνερη σήψη στην καρδιά της Ελλάδας»

Ο Μητσοτάκης «κρατάει μούτρα» στους New York Times και απουσιάζει από το Athens Democracy Forum

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter