Σκάνδαλο υποκλοπών: Στη Βουλή ο… μουσικός που διορίστηκε διοικητής της ΕΥΠ με λαθροχειρία Μητσοτάκη

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στη Βουλή ο… μουσικός που διορίστηκε διοικητής της ΕΥΠ με λαθροχειρία Μητσοτάκη

Στη Βουλή μεταφέρεται το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τις ετεροχρονισμένες διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου για επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Τασούλα προκειμένου να οριστεί σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 14:00 και θα παρευρεθούν ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, για χάρη του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τροποποίησε μεταγενέστερα το νομοθετικό πλαίσιο για τα προσόντα του επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει να απαντά εξ ονόματος του πρωθυπουργού σε ζητήματα κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών λόγω της παρουσίας του διοικητή της ΕΥΠ, κάτι που είθισται να συμβαίνει όποτε ο εκάστοτε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας περνά το κατώφλι της εν λόγω Επιτροπής. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής, οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και τα μέλη της δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους. «Η επιτροπή μπορεί να δημοσιεύει τα πορίσματα του ελέγχου της, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την, κατά τα ανωτέρω, υποχρέωση τήρησης του απορρήτου» προβλέπεται στον Κανονισμό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είχε γνωστοποιήσει πως ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, ενώ σε δεύτερο χρόνο διαπίστωσε πως το κινητό του είχε χακαριστεί από το προηγμένο λογισμικό, Predator. Αξίζει να προστεθεί ότι τον Μάρτιο του 2021, η κυβέρνηση -με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης- αφαίρεσε το δικαίωμα ενημέρωσης όσων ήταν αντικείμενο παρακολούθησης από την ΕΥΠ, φρενάροντας ουσιαστικά το σχετικό αίτημα του Θ. Κουκάκη. Η τροπολογία είχε υπερψηφιστεί και από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όμως, ο Χρήστος Καστανίδης ανακοίνωσε την Τετάρτη στην Ολομέλεια ότι ζητά την κατάργηση της ρύθμισης.

Διαβάστε επίσης

Οργουελικό καθεστώς Μητσοτάκη: Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ζητά κατάργηση της τροπολογίας συγκάλυψης των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ (Video)

Μυστικά & Documento

02/10/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter