Σλοβακία: Ο Ρόμπερτ Φίτσο σχηματίζει κυβέρνηση και υπόσχεται διακοπή βοήθειας στην Ουκρανία

Σλοβακία: Ο Ρόμπερτ Φίτσο σχηματίζει κυβέρνηση και υπόσχεται διακοπή βοήθειας στην Ουκρανία

Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός επιστρέφει στην κυβέρνηση αφού ο Πίτερ Πελεγκρίνι, που αποσκίρτησε από το κόμμα του Φίτσο, ανακοίνωσε ότι θα εγκρίνει το συνασπισμό με το Smer και τους εθνικιστές. Η πρώτη υπόσχεση του μελλοντικού πρωθυπουργού ήταν ότι θα σταματήσει κάθε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και ότι θα «πολεμήσει τις Βρυξέλλες».

«Θα εγγυηθούμε ότι η ένταξη της Σλοβακίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν θα τεθεί σε κίνδυνο», είπε ο Πελεγκρίνι από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι εάν γίνουν οποιεσδήποτε κινήσεις για αλλαγή της κατεύθυνσης της εξωτερικής πολιτικής της Σλοβακίας, το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Το κόμμα του Φίτσο, Smer, ζήτησε επανεκτίμηση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την «αποτελεσματικότητά τους», χρησιμοποιώντας ρητορική που μοιάζει με εκείνη του Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος χρησιμοποιεί το βέτο του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να αποσπάσει παραχωρήσεις από άλλα κράτη μέλη και την Επιτροπή.

Επίσης, το Smer υποσχέθηκε επίσης να εξομαλύνει τις σχέσεις της Σλοβακίας με τη Ρωσία και να επιδιώξει «καλές φιλικές και οικονομικά αμοιβαία επωφελείς σχέσεις» με όλες τις χώρες.

Όσον αφορά τις πολιτικές της ΕΕ, ο Smer θέλει να υποστηρίξει τις πράσινες φιλοδοξίες της ΕΕ μόνο εάν δεν θέσουν σε δραστικό κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και δεν οδηγήσουν σε μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της ΕΕ και σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα στα «εθνικά συμφέροντα» της Σλοβακίας στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Το Smer είναι μέλος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), το οποίο είπε ότι o συνασπισμός με το ακροδεξιό SNS θα είχε συνέπειες. Το κόμμα του Πελεγκρίνι, Hlas είναι επί του παρόντος συνεργαζόμενο κόμμα του PES.

Σλοβακία: Σλοβακία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Φίτσο – Παρακολουθεί τις εξελίξεις η Μόσχα

Προς αναζήτηση συμμάχων ο Φίτσο για σχηματισμό κυβέρνησης

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter