Σοφία Βούλτεψη: Η Βουλή σαν κομμωτήριο κι η πολιτική στο κοιμητήριο

Σοφία Βούλτεψη: Η Βουλή σαν κομμωτήριο κι η πολιτική στο κοιμητήριο

Δεν χρειάζεται μεγάλος κόπος να γράψεις κάτι για τη Σοφία Βούλτεψη. Μια απλή παραβολή των λεγομένων της αρκεί για να γεμίσει δισέλιδο. Μια απλή μελέτη της συμπεριφοράς της επιβεβαιώνει πως μερικές φορές από τη μηλιά δεν πέφτουν μήλα αλλά κουκουνάρες τίγκα στη λακ, αν σκεφτείς πως η μηλιά, ο πατέρας της δηλαδή, ήταν διακεκριμένος δημοσιογράφος και αντιστασιακός. 

Ρεπορτάζ: Παύλος Μεθενίτης

Θα έδινα τα πάντα για να είμαι παρών και αόρατος σε μια συζήτηση πατέρα και κόρης. Ακόμη και ο μάστορας του σουρεαλισμού, ο Μπουνιουέλ, δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει τη σκηνή σε όλο της το μεγαλείο.

Διάλογοι μπιντέ και χαρτιών υγείας

Αναφέρομαι σε σκηνή, γιατί όλος ο δημόσιος βίος της αποτελείται ουσιαστικά από μονόπρακτα του παραλόγου. Οπως το υπέροχο σκετσάκι-διάλογος με τη Ραχήλ Μακρή στη Βουλή:

Βούλτεψη: Βρε Τέρενς (σ.σ.: Κουίκ), είμαστε κι εμείς εδώ. Πώς κάνετε έτσι;

Μακρή: Τι λες, μωρή, που είστε κι εσείς εδώ;

Βούλτεψη: Εγώ εδώ είμαι. Εσύ πού μεγάλωσες;

Μακρή: Εγώ μεγάλωσα στη Σαλονίκη. Εσύ ξέρουμε πού και πώς μεγάλωσες και ποιος ήταν ο πατέρας σου;

Βούλτεψη: Ποιος ήταν ο πατέρας μου;

Μακρή: Αμα δεν τον ξέρεις, θα σ’ τον μάθω εγώ ποιος ήταν.

Βούλτεψη: Αϊ σιχτίρ, ρε παλιοτσόκαρο.

Eντάξει, για να είμαι δίκαιος, ομολογώ πως και η Ραχήλ τη συναγωνίζεται συχνά πυκνά σε κομψότητα και ο συνδυασμός των δύο είναι κάτι σαν σφηνάκια μπόμπα, κερασμένα σε μεθυσμένες Βρετανίδες τουρίστριες στο Φαληράκι. Ποτέ η Βουλή δεν θα είναι ίδια χωρίς αυτές τις ανάσες δροσιάς ανάμεσα στα βαρετά διαδικαστικά, άσε που υποπτεύομαι πως ο κόσμος πλέον τις ψηφίζει ακριβώς γι’ αυτό. Τώρα που δεν έχουμε ελληνική κωμική μυθοπλασία στην τηλεόραση, να μπορεί τουλάχιστον να διασκεδάζει με το κανάλι της Βουλής το οποίο, ναι, σύντομα θα έχει και διαφημίσεις όταν πρόκειται για τη Βούλτεψη. Συγκεκριμένα διαφημίσεις για κωλόχαρτα με υαλουρονικό και αλόη. Η πρώτη απόδειξη του συμβολαίου που προφανώς η κυρία Σοφία έχει υπογράψει με εργοστάσιο παραγωγής χαρτιών υγείας δόθηκε το 2015 στην πρωινή εκπομπή του Mega και σε συζήτησή της με τον Γιώργο Οικονομέα:

Βούλτεψη: Ο κόσμος νομίζει ότι χρεοκοπία είναι αυτό που ζει τώρα. Χρεοκοπία σημαίνει πραγματική χρεοκοπία, στη διάρκεια της οποίας σταματούν αμέσως οι εισαγωγές καυσίμων, πρώτων υλών και φαρμάκων.

Οικονομέας: Κοντεύετε να μας πείτε ότι δεν θα έχουμε και χαρτιά υγείας.

Βούλτεψη: Οχι, χαρτί υγείας δεν έχει η Αργεντινή και η Βενεζουέλα. Πάντως σου συνιστώ να αγοράσεις.

Δεν διευκρίνισε στην αισχρή κινδυνολογία της (το βίντεο έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς από παντού αλλά το βρίσκεις στο YouTube) αν προτείνει το μονό, το διπλό, το αρωματισμένο ή αυτό με την αυξημένη απορροφητικότητα και τις κυψέλες, κρατώντας μας σε αγωνία. Καταλαβαίνω την εμμονή της με τα χαρτιά υγείας αν σκεφτώ τη δημοσιογραφική της πορεία σε πλήθος εντύπων και το προφανές κόμπλεξ της από το γεγονός ότι οι αντιστασιακοί στα βουνά και μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε μαρμάρινες τουαλέτες, όπως ο πατέρας της, αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν για τον καθαρισμό τους φύλλα εφημερίδας. Κατά κάποιον τρόπο το έκανε και η ίδια με τη δημοσιογραφική της θητεία, για να το τερματίσει με τη βουλευτική.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά και η Βούλτεψη μισερή αρχόντισσα που ψάχνει να βρει την άλλη μισή αρχοντιά, αλλά αφού δεν της κάθεται βρίσκει τον χρόνο να σχολιάσει (από επαγγελματική ζήλια) όσους ασχολούνται επαγγελματικά με αυτήν, όπως π.χ. τις καθαρίστριες. Οταν είχε γίνει η συναυλία με τη Χαρούλα Αλεξίου για τις απολυμένες καθαρίστριες, η Βούλτεψη είχε βγει μετά στο Mega και είχε πει: «Οποιαδήποτε γυναίκα και οποιοσδήποτε άντρας μπορεί να καθαρίσει. Γιατί πρέπει να είναι κρατικός υπάλληλος; Αυτοί οι τομείς πρέπει να είναι στον ιδιωτικό τομέα… Θεωρώ προσβολή και ύβρη να ασχολούμαστε όλη μέρα με αυτό το θέμα όταν έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους». Σωστή σκέψη. Αφού έχουμε ήδη τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους στα σκατά, να βάλουμε και τους ανέργους, για να υπάρχει αν μη τι άλλο δικαιοσύνη στον καμπινέ, να πάρει και καμιά μίζα η όποια ιδιωτική εταιρεία αναλάβει το έργο του βοθρατζή εξ αποστάσεως. Και η κ. Βούλτεψη, αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει πως με τον βόθρο λεκτικά και όχι μόνο έχει ένα φλερτ.

«Εσείς πνίξατε περισσότερους απ’ ό,τι εμείς»

Επειδή η χυδαιότητα δεν προκύπτει μόνο από κακές λέξεις αλλά και από στάσεις ή δηλώσεις που αποκαλύπτουν ολόκληρο αποχετευτικό σύστημα αναισθησίας. Μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί η απάντησή της στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βέτα σε εκπομπή της ΕΡΤ για τους πνιγμούς των προσφύγων: «Επί των ημερών σας πνίγηκαν τα παιδιά. Επί των ημερών μας ένα ναυάγιο έγινε και πέσατε να μας φάτε. Εμείς δεν πνίγαμε παιδιά». Ειλικρινά, αν περιοριστώ στον πιο ευγενικό χαρακτηρισμό που μου έρχεται στο μυαλό και την αποκαλέσω βλάκα, είναι μηνύσιμο; Λογικά θα έπρεπε να μου χρωστάει και χάρη που της δίνω άλλοθι σε προσβολή νεκρών λόγω βλακείας. Σε ποια χώρα ζείτε, μαντάμ; Πώς τη διαμορφώσατε ως πολιτικός; Με ευτυχισμένα παιδιά στα φανάρια και άλλα τόσα πνιγμένα στη θάλασσα; Οταν μετατρέπεις τον θάνατο ανθρώπων σε χαρτί πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κομμάτων, μετρώντας σε ποια κυβέρνηση πέθαναν οι περισσότεροι, είσαι χυδαία και το βλάκας σου το δίνω σαν άλλοθι.

Σαφέστατα και τα παραπάνω την αφήνουν αδιάφορη και πού να βρει καιρό δηλαδή να ενδιαφερθεί αν είναι απασχολημένη να κάνει ντεκορασιόν σε διαμέρισμα στη Γλυφάδα 239 τ.μ. που «συμπληρώνεται» από 130 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, το οποίο αγοράστηκε το 1985 και είναι κατά 100% στην πλήρη κυριότητά της; Ή στην οικία στην Αγία Μαρίνα (Λαγονήσι); Προφανώς πρόκειται για το εξοχικό της υπουργού. Είναι οικόπεδο 516 τ.μ. επί του οποίου βρίσκεται οικία 71,36 τ.μ. και ανήκει κατά 50% στην πλήρη κυριότητά της. Εχει ακόμη πάνω από 2.000 τ.μ. στο Ντράφι (μαζί με τον σύζυγό της Θανάση Αγγελόπουλο). Ουσιαστικά πρόκειται για δύο οικόπεδα μέσα σε δάσος (σύμφωνα με όσα δηλώνει η ίδια στο πόθεν έσχες) συνολικής έκτασης 2.019,16 τ.μ. Η Σοφία Βούλτεψη και ο σύζυγός της διαθέτουν έκαστος εξ αδιαιρέτου το 0,0825% της δασικής έκτασης που συνολικά φτάνει το 1.224.000 τ.μ. Και ένα αγροτεμάχιο 750 τ.μ. στην Αγία Αικατερίνη στη Μάνδρα. Το οικόπεδο ανήκει κατά 75% στην πλήρη κυριότητα της Σ. Βούλτεψη, ενώ, όπως διευκρινίζει, «δεν υπάρχει συμβόλαιο» καθώς είναι κληρονομιά από τον πατέρα της. Α, ναι, και ταυτόχρονα δηλώνει φορολογικά ακτήμων με έωλα επιχειρήματα.

Με τόσα ακίνητα και χωράφια, έχεις να προσλάβεις όσες καθαρίστριες θες για να μη διαμαρτύρονται. Και γυναίκες και άντρες, αρκεί οι άντρες να μην είναι τοιούτοι. Γιατί η κ. Βούλτεψη ένα θέμα με τον αντρισμό και πώς αυτός ορίζεται το έχει και μπόσικο μάλιστα.

Πού ’ν’ τα χρόνια που ’χαμε τη χούντα

Οταν πέρασε από τη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ξημερώματα, στα θεωρεία ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος έδωσε ένα φιλί στον σύντροφό του. Η Βούλτεψη ήταν απούσα από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Είπε σχετικά στο Mega: «Στα θεωρεία της Βουλής αν πάει ένα ζευγάρι άντρας και γυναίκα και αρχίσει να φιλιέται ή να κρατιέται από το χεράκι ή να χειροκροτεί τον συλλαμβάνει ο φρούραρχος. Εδώ υπάρχει δηλαδή πλέον διάκριση εις βάρος μας. Το είδα, ναι, είδα φιλιά και έφυγα. Ακουσα τον εισηγητή μας, άκουσα όλους τους εισηγητές, κάποια πράγματα έχουν τα όριά τους». Ο Βαλλιανάτος απάντησε: «Θα ήθελα να πω στην κυρία Βούλτεψη ότι δεν είμαι διατεθειμένος να απολογηθώ για ένα φιλί. Εκείνη πρέπει να απολογηθεί διότι η κυβέρνησή της διέσυρε τη χώρα με τον νόμο περί συμφώνου συμβίωσης, το οποίο αποκλείει μια μεγάλη μερίδα πολιτών». Και μάλλον δεν είναι το μόνο για το οποίο πρέπει να απολογηθεί.

Η απολογία δυστυχώς χρειάζεται επώδυνη αυτογνωσία. Κάτι μου λέει πως οι τόνοι προϊόντων styling στα μαλλιά της έχουν διεισδύσει και μεταλλάξει επικίνδυνα τα εγκεφαλικά της κύτταρα και την ιστορική της μνήμη. Ευτυχώς τη διατηρούν κάποιοι άλλοι για χάρη της. Με τρόπο αρκετά επώδυνο αλλά μάλλον δίκαιο. Το 2016 ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) Κώστας Μανταίος ζήτησε από τη Σ. Βούλτεψη: «Να μην εκπροσωπήσει ξανά τη ΝΔ στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει ο σύνδεσμός μας». Η Βούλτεψη παρομοίασε την κυβέρνηση με τη χούντα και, όταν της επισημάνθηκε ότι πρόκειται για δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, έφτασε στο σημείο να «ξεπλύνει» τους συνταγματάρχες. «Και η χούντα είχε κάνει το δημοψήφισμα» είπε. Και μετά πήγε να ανάψει ένα καντήλι στη μνήμη του πατέρα της και να κάνει τρισάγιο στον τάφο της βασίλισσας Φρειδερίκης δημοσία δαπάνη, αφού έχει ειπωθεί πως διόρισε τρεις συγγενείς της, την κόρη της, τον σύζυγό της και τον κουμπάρο της, στο δημόσιο.

Aυτόβουλο ψυχολουμπάγκο

Μια βάρκα (μαούνα) ήταν μόνη της σε θάλασσα γαλάζια

Ψυχολογεί ο Χάνιμπαλ Λέκτερ

Πώς είναι κάτι βαπόρια-μαούνες του ’60 που τα παίρνουν οι εφοπλιστές, τους πετάνε δέκα μπογιές και μια μοκέτα και τα βαφτίζουν highspeed; Το ίδιο και η κυρα-Σοφία. Απ’ τη μια ναρκισσιστικά θα ήθελε να είναι η Αλίκη στη βαρκαρόλα της Μανταλένας ως θεά, από την άλλη έκρινε πως τα ρούχα της σταρ είναι πολύ φτωχικά σε εκείνη την ταινία, δεν της κρύβουν τα παχάκια και την αδικούν όσον αφορά τον συνδυασμό που θέλει να έχει κινησιολογικά: μοντέλο πασαρέλας με βηματισμό τσολιά πάνω σε κρουαζιερόπλοιο. Πώς οι παπάδες βαφτίζουν στη νηστεία το γιουβετσάκι φακές; Ετσι και η ίδια τη ζωή της. Ο πολιτικός της λόγος δεν διαφέρει από μια διαφήμιση τύπου εμ σαμπού εμ κοντίσιονερ. Και το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς την έκρινε ικανή για υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Μέσων Ενημέρωσης και κυβερνητική εκπρόσωπο νομίζω πως δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού, εκτός και αν μοιράζονταν την ίδια πεντικιουρίστα για περιποίηση που χαρίζει ανάλαφρα βήματα παστωμένης λαφίνας.

Και ο «πατερούλης» Ιωσήφ Στάλιν να κυβερνούσε, με τέτοιο δεξί χέρι – πόδι δίπλα του θα τον είχανε φάει λάχανο σε έναν μήνα. Η Σοφία Βούλτεψη είναι μια πολιτικός που, όπως πολλοί συνάδελφοί της άλλωστε, θα μπορούσε να λάμψει, να διαπρέψει και να απογειωθεί στο θεατρικό σανίδι, αρκεί όταν θα έπαιζε «Αμλετ» ο σκηνοθέτης να άλλαζε τον μονόλογο του ήρωα «να ζει κανείς ή να μη ζει;» σε «είμαι πολύ όμορφη ή δεν είμαι πολύ όμορφη;». Προς τιμήν του πατέρα της δεν θα αναφερθώ στα προσωπικά της, προσβλητικά απέναντι στη μνήμη του, απωθημένα, απλώς θα αρκεστώ να της προτείνω όταν ντύνεται τσόκαρο, να βάζει πάτους από φελλό αφενός για να μη βουλιάξει, αφετέρου επειδή τα άλλα υλικά για πάτους μαζεύουν μύκητες.

Πάρε πέντε να ’χεις

Ενα

«Από εκβιασμό σε εκβιασμό φτάσαμε και στο τελευταίο στάδιο του ραγιαδισμού: στο σφάξε με πασά μου

ν’ αγιάσω»

Δύο

«Η Βούλτεψη μικρή είχε συλληφθεί με μικροποσότητα μυαλού. Εκτοτε δεν ξανάκανε χρήση» (Tweet)

Τρία

«Διαθέτω μόνο μια πρώτη κατοικία τριάντα ετών και το ήμισυ μιας εξοχικής κατοικίας, επομένως δεν διαθέτω ουσιώδη ακίνητη περιουσία»

Τέσσερα

«Εχουμε ιστορική υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όλα εκείνα για τα οποία έχυσαν το αίμα τους οι ήρωες της δημοκρατίας και της ελευθερίας»

Πέντε

«Εχεις μαλλιά γοργόνας και στόμα τσαπερδόνας, χεράκια χελιδόνας και μάγουλα λεχώνας, τι κρίμα που σε πήρε άκαρδα ο τυφώνας» (δικό μου)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter