Γραμμή Μαξίμου η στοχοποίηση μεταναστών για τις φωτιές

Γραμμή Μαξίμου η στοχοποίηση μεταναστών για τις φωτιές

Ακούγοντας κανείς τις λίγες κυβερνητικές φωνές που εμφανίζονται στη δημόσια σφαίρα για να στηρίξουν το κυβερνητικό αφήγημα, εύκολα θα διαπιστώσει πως η Ελληνική Λύση και άλλα ακροδεξιά μορφώματα δεν έχουν το μονοπώλιο στο εμπόριο ρατσισμού, πολλώ δε μάλλον όταν οι αιτιάσεις των κυβερνητικών οδηγούν στο ξέπλυμα των κυβερνητικών ευθυνών.

Πρώτα ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης, έπειτα ο άλλοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και τέλος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης. Οι τρεις γαλάζιοι, από τους λίγους που αντιμετωπίζουν την… βάσανο της δημόσιας τοποθέτησης για την υπεράσπιση της κυβέρνησης, συναντήθηκαν στα σενάρια συνωμοσίας και στην κατηγορία των αλλοδαπών, ακόμα και των ανθρώπων που κάηκαν στο δάσος της Δαδιάς.

Την ώρα που η ανάρτηση του βουλευτή του Βελόπουλου, Πάρη Παπαδάκη, για πρόκληση σε αυτοδικία προς τους πολίτες γινόταν viral, ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας εμφανιζόταν ως συνήγορος υπεράσπισης των «αυτόκλητων σερίφηδων», που αργότερα βρέθηκαν στα χέρια της αστυνομίας.

Ο Ευρ. Στυλιανίδης, όχι μόνο δήλωσε σε τοπικό μέσο προς τους συμπολίτες του πως «οι περισσότερες νέες εστίες φωτιών εμφανίζονται την ίδια ώρα, σε σχετικά μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, κατά μήκος της οροσειράς της Ροδόπης και κατά μήκος των ορεινών μονοπατιών που διέρχονται κατά κανόνα μαζικά όλο το προηγούμενο διάστημα παράνομοι μετανάστες», αλλά έκανε και έκκληση ώστε «να στελεχωθεί με συνοριοφύλακες ο Νομός Ροδόπης με κριτήρια εντοπιότητας, ώστε οι ίδιοι οι χωριανοί να μπορούν να περιφρουρούν τον τόπο και την οικογένειά τους».

Άνθρωποι, με λίγα λόγια, σαν τους συλληφθέντες, που μετά την σύλληψή τους κατηγόρησαν τους μετανάστες που «συνέλαβαν» ως εμπρηστές.

Διαβάστε επίσης: Le Monde: «Στην Ελλάδα οι πυρκαγιές τροφοδοτούν το ρατσιστικό μίσος»

Χωρίς να καμφθούν από τις εικόνες της ντροπής και το δηλητήριο του ρατσισμού που ρέει άφθονο στην περιοχή, ο βουλευτής Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, δεν δίστασαν να βάλουν στο στόχαστρό τους ακόμα και τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Δαδιά.

«Ο κόσμος δεν είναι μόνο έρμαιο των λαθροδιακινητών μεσοπέλαγα αλλά και στο πυκνό δάσος, με απώλεια ζωών, παρά το γεγονός ότι είχε σταλεί 112» ανέφερε ο Στ. Πέτσας, ενώ ο υπουργός υπογράμμισε πως «έθεσαν τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο και εντέλει είχαμε την τραγωδία», αφού πρώτα τόνισε πως «οι μετανάστες αυτοί δεν έπρεπε να είναι στο δάσος».

Θα αναρωτηθεί κανείς, σημαίνουν τα παραπάνω πως οι απόψεις αυτές απηχούν την γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή. Ο Παύλος Μαρινάκης, κληθείς να σχολιάσει τις παραπάνω δηλώσεις, αρνήθηκε επιτακτικά πως είναι ρατσιστικές, κάλεσε να μην γίνεται «τσουβάλιασμα», και κατηγόρησε σύσσωμη την «Αντιπολίτευση» για διαστρέβλωση δηλώσεων. Μέχρι εδώ, τίποτα το μη αναμενόμενο.

Στη συνέχεια όμως ήρθε ο απόλυτος εμπαιγμός, από μία κυβέρνηση που κατηγορείται διεθνώς για σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα, για το μεγαλύτερο ναυάγιο προσφύγων τις τελευταίες δεκαετίες, για δεκάδες χιλιάδες επαναπροωθήσεις και σειρά άλλων σοβαρών υποθέσεων. Ο Π. ΜΑρινάκης έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως «η τελευταία Κυβέρνηση που μπορεί να κατηγορηθεί για ρατσιστική ή μη ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», επειδή έκλεισε την Μόρια και αντιμετώπισε το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στο σημείο αυτό, υπό τον φόβο να κατηγορηθεί από το ακροδεξιό ακροατήριο της κυβέρνησης ως… φιλομεταναστευτική, ο εκπρόσωπος επανέφερε τις κορώνες για τον φράχτη του Έβρου, τονίζοντας πως «η Ελλάδα έχει σύνορα και χερσαία και θαλάσσια σύνορα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα οποία τα προστατεύει. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι σαφές. Θα συνεχίσει να γίνεται σαφές, όπως προβλέπει ο νόμος, με τις νόμιμες διαδικασίες», δήλωσε ακόμα πιο εμφατικά ο Π. Μαρινάκης, πριν δώσει την πιο τρανή απόδειξη πως οι δηλώσεις των γαλάζιων -και όσοι αυτοδικούν- έχουν την ευλογία του Μεγάρου Μαξίμου.

«Ως προς το περιστατικό που είπατε με τους πολίτες, η πιο τρανή απόδειξη από το ότι λειτουργούν οι Αρχές, από το γεγονός ότι ήδη έχει επιληφθεί και η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη. Και αυτοί οι οποίοι θεωρούνται υπαίτιοι, κατηγορούνται για μια συγκεκριμένη πράξη, για την οποιαδήποτε πράξη, θα ακολουθήσουν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τη Δικαιοσύνη» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προκύπτει από πουθενά απόσταση του Μαξίμου από τον ρατσιστικό λόγο; Ρητορικό το ερώτημα. Άλλωστε, όλα τα παραπάνω πατούν γερά στο αφήγημα του πρωθυπουργικού «αντιπροσώπου» στη Βουλή, Μάκη Βορίδη. Με την επίκληση της εμπλοκής της ΕΥΠ, τονίζει πως «εκείνο το οποίο βλέπουμε, είναι πάρα πολλές φωτιές – σε όλους μας δημιουργείται μια εντύπωση, πώς εκείνες τις μέρες της πιο αυξημένης επικινδυνότητας, ξαφνικά έχουμε πάρα πολλές εστίες;». Έλα μου ντε, άλλωστε, ποια Κλιματική Αλλαγή;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter