«SOS» από τις φυλακές Λάρισας: Ένας στους πέντε κρατούμενους θετικός στον κορονοϊό – Καταγγελία των συνηγόρων του Βαγγέλη Σταθόπουλου

«SOS» από τις φυλακές Λάρισας: Ένας στους πέντε κρατούμενους θετικός στον κορονοϊό – Καταγγελία των συνηγόρων του Βαγγέλη Σταθόπουλου

Πάνω από 150 θετικά κρούσματα κορονοϊού καταγράφονται στις φυλακές Λάρισας, με το υπερφορτωμένο κατάστημα κράτησης να φιλοξενεί 729 κρατούμενους ενώ η επίσημη χωρητικότητα του είναι 552 άτομα. Κρατούμενοι κάνουν λόγο για πάνω από 200 κρούσματα μέχρι και σήμερα Τρίτη.

Οι συνήγοροι του Βαγγέλη Σταθόπουλου ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό και βρίσκεται εδώ και δεκατρείς μήνες κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας χωρίς επαρκή στοιχεία κατηγορίας, υπογραμμίζουν ότι τυχόν παράταση της προσωρινής του κράτησης «θα ισοδυναμεί με προκαταβολική θανατική ποινή».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Β. Σταθόπουλος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες καθώς έχει ένα νεφρό και αναπνευστικά προβλήματα.

Ο ίδιος σε δήλωσή του στις αρχές του μήνα είχε πει ότι «η κατάσταση στις φυλακές δεν είναι ανευθυνότητα, είναι ένα διαρκές έγκλημα» ενώ τόνισε πως για ό,τι του συμβεί τους καθιστά υπεύθυνους.

Οι συνήγοροί του, Γιώργος Κακαρνιάς και Αντωνία Λεγάκη, αναφέρονται στην τραγική κατάσταση στις φυλακές της Λάρισας και σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή 1 στους 5 κρατούμενους είναι θετικός στο κορονοϊό, με την τήρηση των μέτρων προστασίας να είναι απλώς ανέφικτη.

Παράλληλα κάνουν γνωστό πως έχουν καταθέσει σχετική αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ θα προχωρήσουν και σε όποια άλλη κίνηση θεωρήσουν αναγκαία.

Η ανακοίνωση των δικηγόρων:

Από τις αρχές του μήνα μέχρι και σήμερα στις φυλακές Λάρισας έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 143 κρατούμενοι θετικοί στον κορονοϊό. Με δεδομένο ότι στην φυλακή αυτή, με επίσημη χωρητικότητα 552 ατόμων, οι κρατούμενοι είναι 729, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για αποφυγή συνωστισμού, τήρηση αποστάσεων και διαχωρισμό ασθενών είναι εκτός πραγματικότητας. Η διενέργεια τεστ στον πληθυσμό της φυλακής μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος έγινε μόνο κατόπιν διαμαρτυριών και δημοσιοποίησης της κατάστασης από τους ίδιους τους κρατούμενους. Μέχρι και σήμερα το μόνο μέτρο που έχει ληφθεί είναι ο περιορισμός των θετικών κρουσμάτων σε θαλάμους, όπου 60 άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς διαχωρισμό ασυμπτωματικών από συμπτωματικούς. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού έχει ήδη φανεί, αφού από τα 54 κρούσματα των αρχών Δεκέμβρη, σήμερα είναι θετικός 1 στους 5 κρατούμενους. Μεταξύ των πρώτων κρουσμάτων είναι και ο εντολέας μας Βαγγέλης Σταθόπουλος ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος εδώ και 13 μήνες άδικα και χωρίς κανένα ουσιαστικό εις βάρος του στοιχείο. Η κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή, αλλά το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του, καθώς ο Β. Σταθόπουλος ζει με μόνο ένα νεφρό και έχει μόνιμη αναπνευστική δυσλειτουργία, σε συνδυασμό με παράταση της προσωρινής του κράτησης θα ισοδυναμεί με προκαταβολική θανατική ποινή. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, καταθέσαμε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας να εξετάσει κατά πόσο τα μέτρα που έχει προτείνει ο ΕΟΔΥ για τις φυλακές εφαρμόζονται και κατά πόσο επαρκούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ θα προχωρήσουμε και σε όποια περαιτέρω κίνηση κριθεί αναγκαία. Οι συνήγοροι Γιώργος Κακαρνιάς Αντωνία Λεγάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter