Σουδάν: Νέα εύθραυστη εκεχειρία εν μέσω σποραδικών συγκρούσεων και ανθρωπιστικής κρίσης

Σουδάν: Νέα εύθραυστη εκεχειρία εν μέσω σποραδικών συγκρούσεων και ανθρωπιστικής κρίσης

Νέα εκεχειρία διάρκειας 24 ωρών ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης στο Σουδάν, τη στιγμή που οι νεκροί υπολογίζονται σε τουλάχιστον 270 και οι τραυματίες σε άλλους 2.600, ενώ την ίδια στιγμή νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι αγνοείται ασθενοφόρο που μετέφερε δύο έλληνες τραυματίες. Παράλληλα, εκατομμύρια κάτοικοι της αφρικανικής χώρας βρίσκονται στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ειδικότερα, οι δύο πλευρές, οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης RSF και o στρατός του Σουδάν, συμφώνησαν σε 24ωρη εκεχειρία, από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης (τοπική ώρα) μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης. Η προηγούμενη εκεχειρία έμεινε στα χαρτιά, καθώς για πέμπτη ημέρα συνεχίστηκαν οι σφοδρές συγκρούσεις στη χώρα.

Αυτή τη φορά, οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να συμμορφωθούν σε πλήρη κατάπαυση του πυρός, αν και ακούστηκαν σποραδικά πυρά και εκρήξεις το βράδυ της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται πως στο Σουδάν παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 100 Έλληνες εγκλωβισμένους, μεταξύ των οποίων οι δύο τραυματίες. Όσο παραμένουν οι συγκρούσεις, είναι ανέφικτη κάθε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Χαρτούμ.

Όλα αυτά ενώ οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Χαρτούμ είναι σε απελπιστική κατάσταση, καθώς έχουν ξεμείνει από τρόφιμα και άλλες προμήθειες, κι ενώ είναι επικίνδυνο να βγουν από τα σπίτια τους όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Τα νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές και αναγκάστηκαν να κλείσουν ή έχουν κατακλυστεί από τραυματίες, με το προσωπικό να έχει εξαντληθεί και τα ιατρικά εφόδια να μηδενίζονται. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αμπντάλα Χουσείν, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Σουδάν, στο CNN: «Μέσα σε 72 ώρες το 50% των νοσοκομείων του Χαρτούμ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας».

Διεθνής έκκληση για ειρήνευση

Στο μεταξύ, διπλωματικές αποστολές στο Σουδάν κάλεσαν ξανά τις αντίπαλες δυνάμεις να παύσουν το πυρ και να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ώστε να προστατεύσουν τους αμάχους, τους διπλωμάτες και τους ανθρωπιστικούς παράγοντες.

Στις εν λόγω διπλωματικές αποστολές περιλαμβάνονται οι πρεσβείας του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ισπανίας, της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κοινή ανακοίνωση, κάλεσαν τον στρατό και την πιο ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και να ξεκινήσουν συνομιλίες για την επίλυση θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Διαβάστε επίσης:

Στη δίνη του εμφυλίου το Σουδάν: Τουλάχιστον 270 νεκροί – Αγωνία για τους Έλληνες τραυματίες

Σουδάν: Έκρυθμη η κατάσταση και τουλάχιστον 270 νεκροί – Στο κενό οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Σουδάν: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter