Σουηδία: Κάψιμο της Βίβλου, μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία, επέτρεψε η αστυνομία

Σουηδία: Κάψιμο της Βίβλου, μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία, επέτρεψε η αστυνομία

Η σουηδική αστυνομία ενέκρινε την Παρασκευή ένα αίτημα για τη διεξαγωγή δημόσιας συγκέντρωσης που σκοπό θα έχει την καύση του ιερού βιβλίου του Ιουδαϊσμού, Τορά, και μια Βίβλο μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία.

Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, η καύση θα γίνει το Σάββατο έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στη Στοκχόλμη. Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι πίσω από το αίτημα βρίσκεται ένας άνδρας γύρω στα 30. Δήλωσε ότι αυτή η πράξη είναι μια απάντηση στο κάψιμο του Κορανίου έξω από το τέμενος της Στοκχόλμης τον Ιούνιο και «μια συμβολική συγκέντρωση για χάρη της ελευθερίας της έκφρασης».

Το κάψιμο του Κορανίου πυροδότησε οργή στον μουσουλμανικό κόσμο και οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε μεγάλες διαδηλώσεις και στην εισβολή στη σουηδική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη.

Διαβάστε επίσης: «Χτύπημα» Αφγανιστάν σε Σουηδία για το κάψιμο σελίδων του Κορανίου

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Σουηδία, Ζιβ Νέβο Κούλμαν, έγραψε ότι είναι σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος από περαιτέρω αιτήματα για καύση ιερών βιβλίων.

«Είναι ξεκάθαρα μια πράξη μίσους που πρέπει να σταματήσει», έγραψε στο Twitter στις αρχές Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ εξέδωσε επίσης δήλωση την Παρασκευή καταδικάζοντας την καύση των βιβλίων.

«Καταδικάζω απερίφραστα την άδεια που δόθηκε στη Σουηδία για την καύση ιερών βιβλίων. Ως πρόεδρος του κράτους του Ισραήλ, καταδίκασα το κάψιμο του Κορανίου, ιερού για τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, και τώρα νιώθω λυπημένος που η ίδια μοίρα περιμένει μια εβραϊκή Βίβλο, το αιώνιο βιβλίο του εβραϊκού λαού», έγραψε ο πρόεδρος.

«Το να επιτρέπεται η σπίλωση ιερών κειμένων δεν είναι άσκηση ελευθερίας έκφρασης, είναι κατάφωρη υποκίνηση και πράξη καθαρού μίσους. Όλος ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για να καταδικάσει ξεκάθαρα αυτή την αποκρουστική πράξη», κατέληξε η ανάρτηση του Χέρτσογκ στο Twitter.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός έγραψε: «Καταδικάζω έντονα την απόφαση των αρχών στη Σουηδία να επιτρέψουν το κάψιμο ενός βιβλίου της Βίβλου μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία στη χώρα. Το κράτος του Ισραήλ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την επαίσχυντη απόφαση που βλάπτει τα Άγια των Αγίων του εβραϊκού λαού. Τα ιερά βιβλία όλων των θρησκειών πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter