Στα δίχτυα κατασκόπων Βρυξέλλες και Πεκίνο – Οι συλλήψεις ανεβάζουν το θερμόμετρο μεταξύ Δύσης και Κίνας

Στα δίχτυα κατασκόπων Βρυξέλλες και Πεκίνο – Οι συλλήψεις ανεβάζουν το θερμόμετρο μεταξύ Δύσης και Κίνας

Οι συλλήψεις για κατασκοπεία σε Βρετανία και Γερμανία ανεβάζουν το θερμόμετρο μεταξύ Δύσης και Κίνας

Με τις πρόσφατες συλλήψεις Ευρωπαίων πολιτών σε Βρετανία και Γερμανία για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας –μεταξύ των συλληφθέντων είναι κι ένας βοηθός ευρωβουλευτή της γερμανικής ακροδεξιάς– οι έντονες εξελίξεις στις σχέσεις των Βρυξελλών και γενικά της Δύσης με το Πεκίνο παίρνουν πλέον και πολιτική χροιά.

Οι συλλήψεις δεν έρχονται μόνο μετά τις αποκαλύψεις για δίκτυα επιρροής επί των ευρωπαϊκών πολιτικών όπως τα Qatar-gate και Russia-gate αλλά και με την αποκάλυψη του δικτύου συνεργατών της Μόσχας εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Ερχονται σε μια περίοδο που η διπλή φύση των σχέσεων της Κίνας τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ (βασικός εμπορικός εταίρος και στρατηγικός ανταγωνιστής) γίνεται πλέον κεντρικό θέμα σε πολλές πρωτεύουσες και απασχολεί ανοιχτά τις συζητήσεις μεταξύ των ηγετών.

Πέρα από τις συλλήψεις, που απασχόλησαν έντονα τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης εξαιτίας της σύλληψης του Τζιαν Τζ., βοηθού του ευρωβουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μαξιμίλιαν Κραχ, η υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνεργασία Γερμανών πολιτών με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας «απαράδεκτη» και «άκρως ανησυχητική».

Σε άλλη γραμμή ο Σολτς…

Ο Σολτς έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο. Ο Γερμανός καγκελάριος επέστρεψε στο Βερολίνο επαναβεβαιώνοντας ότι η γερμανική οικονομία είναι εξαρτημένη από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, κάτι που τον τοποθετεί σε αντιδιαμετρικά αντίθετη θέση από τη στάση που παίρνουν οι Βρυξέλλες και η ΕΕ. Ο Σολτς έσωσε τα προσχήματα με τη δήλωση που είχε κάνει στη Σανγκάη: «Το μοναδικό πράγμα που θα πρέπει όμως να είναι πάντα ξεκάθαρο είναι ότι ο ανταγωνισμός θα πρέπει να είναι δίκαιος».
Απηχώντας τις δηλώσεις Σολτς, και στη σκιά των συλλήψεων για κατασκοπεία, η γερμανική αντικατασκοπεία προειδοποίησε τις γερμανικές εταιρείες να είναι σε επιφυλακή εξαιτίας της βιομηχανικής κατασκοπείας που διενεργεί το Πεκίνο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής αντικατασκοπείας Σινάν Σέλεν, οι τομείς που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Κίνα περιλαμβάνουν την αεροδιαστημική τεχνολογία, τη ρομποτική, την ηλεκτροκίνηση και την τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, τη βιοϊατρική και την τεχνολογία της πληροφορικής. Οπως ανέφερε, απώτερος στόχος της Κίνας είναι να γίνει η μεγαλύτερη οικονομική, τεχνολογική και πολιτική παγκόσμια δύναμη μέχρι το 2049.

Τα παραπάνω επίσης συνέπεσαν χρονικά με εφόδους που έκαναν οι αρχές σε Πολωνία και Ολλανδία στα γραφεία εταιρείας εμπορίας ειδών ασφαλείας στο πλαίσιο ευρωπαϊκής έρευνας για αθέμιτη στήριξη μέσω επιδοτήσεων κινεζικών εταιρειών, αλλά και με την έναρξη ευρωπαϊκής έρευνας σχετικά με το κατά πόσο ευρωπαϊκές εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού έχουν δίκαιη πρόσβαση στην κινεζική αγορά. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν είχε ξεκινήσει έρευνα για τις επιδοτήσεις σε ηλεκτρικά οχήματα που έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως στην προμήθεια ανεμογεννητριών.

Περιοδεία Τζινπίνγκ

Ολες αυτές οι εξελίξεις διαδραματίζονται ενώ ανακοινώθηκε η πρώτη περιοδεία του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Τζινπίνγκ αναμένεται στα τέλη της άλλης εβδομάδας στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί δύο πρωτεύουσες με ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, αφού θα μεταβεί στο Βελιγράδι και στη συνέχεια στη Βουδαπέστη για να συναντηθεί αντίστοιχα με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Βίκτορ Ορμπάν. Ο Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί το Βελιγράδι ανήμερα της 25ης επετείου από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.

Στην εξίσωση και οι ΗΠΑ

Για να ολοκληρωθεί όμως η εικόνα της πίεσης που ασκεί η Δύση στην Κίνα και να γίνει καλύτερα κατανοητό το σημείο που βρίσκονται οι σχέσεις των δύο πλευρών, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι ΗΠΑ στην εξίσωση. Μέσα στην εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν βρέθηκε στο Πεκίνο. Η ατζέντα της επίσκεψης περιλάμβανε όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Από τον εμπορικό πόλεμο μέχρι τη βοήθεια της Κίνας προς τη Ρωσία και τις απειλές για κυρώσεις εναντίον κινεζικών τραπεζών και άλλων εταιρικών οντοτήτων εξαιτίας των εμπορικών σχέσεων με τη Μόσχα που επηρεάζουν την έκβαση στον πόλεμο της Ουκρανίας (αγαθά διπλής –πολιτικής και στρατιωτικής– χρήσης), αλλά και την κατάσταση στην Ταϊβάν και τη Νότια Σινική θάλασσα.
Την ίδια μέρα που ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε στο Πεκίνο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο που προβλέπει ότι το TikTok θα πρέπει να πουλήσει τα περιουσιακά του στοιχεία στις ΗΠΑ το αργότερο μέσα σε ένα χρόνο, ένα θέμα-αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών. Παράλληλα ο Μπάιντεν υπέγραψε και το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων για στήριξη σε Ουκρανία, Ισραήλ αλλά και… Ταϊβάν, κάτι που αποτελεί κόκκινο πανί για την κινεζική ηγεσία.

Ολα αυτά ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μια εικόνα ηρεμίας στις σινοαμερικανικές σχέσεις πατώντας πάνω σε όσα συμφώνησαν Τζινπίνγκ και Μπάιντεν τον περασμένο Νοέμβριο αλλά και στο γεγονός ότι οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική συνομιλία προ ημερών.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Θα εξελίξουμε τις σχέσεις μας με το Πεκίνο – Υποβάθμιση επίσκεψης Μπλίνκεν στην Κίνα

Κυρώσεις εναντίον κινεζικών τραπεζών ετοιμάζει η Ουάσινγκτον για τις εξαγωγές του Πεκίνου προς την Μόσχα

Έρευνα δείχνει εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από την κινεζική καθώς ο Σολτς ετοιμάζει… βαλίτσες για Πεκίνο

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter