Στα τάρταρα η κατανάλωση το 2024

Στα τάρταρα η κατανάλωση το 2024

Αν θέλουμε να δούμε την πραγματική εικόνα της οικονομίας, αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι στερείται παραγωγικής βάσης και στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην κατανάλωση ιδιωτών και δημοσίου. Υπό αυτό το πρίσμα, τα στοιχεία του προϋπολογισμού 2024 προκαλούν ασφυκτικές καταστάσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για τεράστια μείωση τζίρου, σε καθεστώς ασφυκτικών φορολογικών πιέσεων και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Από την άλλη, τα νοικοκυριά θα πρέπει να ετοιμάζονται για νέα, μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που φέρνει η ακρίβεια μέσω του ΦΠΑ. Για άλλη μία χρονιά διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό που πυροδοτεί καταστροφικές συνέπειες είναι ο πληθωρισμός της αισχροκέρδειας τον οποίο έχουν επιβάλει οι πολιτικές του.

Κατανάλωση στη μέγγενη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το 2024 η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί. Από το 2,9% του 2023 προβλέπεται αύξηση μόλις 1,3%. Αυτό σημαίνει επιβράδυνση κατά 55%. Από την άλλη, μείωση κατά 1,6% προβλέπεται και για τη δημόσια κατανάλωση. Το θέμα είναι πού θα κατευθυνθεί αυτό το μόλις 1,3% της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (σε απόλυτους αριθμούς περίπου 2,5 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, 1,16 δισ. είναι η προϋπολογιζόμενη αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, ενώ το υπολειπόμενο ποσό θα κατευθυνθεί, σύμφωνα με διαπιστώσεις, στην αισχροκέρδεια της ενέργειας. Στην πράξη η όποια αύξηση δεν θα αφορά τον τζίρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν κατά συντριπτική πλειονότητα τη λεγόμενη πραγματική οικονομία, αλλά θα κατευθυνθεί στο κόστος ρεύματος (αναμένονται νέες αυξήσεις και μάλιστα χωρίς επιδότηση) και στην αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων.

Eξαγωγές ίσον ακρίβεια

Δυσθεώρητη είναι η προϋπολογιζόμενη αύξηση 51,8% των εξαγωγών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 5,6% (από 2,7% φέτος). Εδώ γεννάται το ερώτημα πώς είναι δυνατό να επιτευχθεί τέτοιο άλμα δεδομένης της καταστροφικής διαχείρισης από το «επιτελικό κράτος» του Κυρ. Μητσοτάκη στον Θεσσαλικό Κάμπο με τις πλημύρες και στον Εβρο με τις πυρκαγιές;

Η Ελλάδα εξάγει κυρίαρχα τρεις κατηγορίες προϊόντων: αγροτικά προϊόντα, καύσιμα και βιομηχανικά είδη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών για το 2022 καταλαμβάνουν τα καύσιμα (36,8%) και ακολουθούν τα βιομηχανικά είδη (14,8% + 11% χημικά), τα τρόφιμα και τα ζωντανά ζώα (12,7%).

Αναλυτικότερα, σε απόλυτους αριθμούς η συνολική αξία των εξαγωγών για το 2022 ανήλθε σε 54,6 δισ. ευρώ. Η αξία των εξαγωγών καυσίμων το 2022 ανήλθε στα 19,5 δισ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες εξαγωγές πλην των καυσίμων απέδωσαν 35,1 δισ. ευρώ.

Οσο κι αν έχουν αυξηθεί οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα –ειδικά στο ελαιόλαδο, καθώς Ιταλία και Ισπανία εμφανίζουν τεράστια μείωση παραγωγής– με δεδομένες τις καταστροφές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, φέτος σε όρους όγκου οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων θα είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 30%. Απομένουν τα καύσιμα και τα βιομηχανικά είδη. Οπως εύκολα γίνεται κατανοητό, για να υπάρξει τέτοιο άλμα στις εξαγωγές θα πρέπει να αυξηθούν δραματικά οι τιμές των καυσίμων.

Αυτό που μας δείχνει τι έρχεται είναι η σύγκριση των εξαγωγών. Οπως προκύπτει από την ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές το 2022 σημείωσαν αύξηση 36,7% σε σχέση με το 2021 (από 39,9 δισ. ευρώ στα 54,6 δισ.). Οσον αφορά τις εξαγωγές καυσίμων, ενώ το 2021 ήταν 11 δισ. ευρώ, το 2022 εκτοξεύτηκαν στα 19,5 δισ.

Την ίδια ώρα τα διυλιστήρια της χώρας κατέγραψαν αύξηση κερδών της τάξης του 380% μεταξύ 2021 και 2022, διαψεύδοντας το αφήγημα Μητσοτάκη ότι για την ακρίβεια ευθυνόταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έφερε αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών.

Διαβάστε επίσης: Βερβεσός: «Φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, στο απυρόβλητο καύσιμα και μερίσματα»

Ακρίβεια: Αυξήσεις – «φωτιά» σε καύσιμα και τρόφιμα καίνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό (Video)

Ακρίβεια: Ζαλίζουν οι τιμές στα καύσιμα – Σταθερά πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter