Στα χέρια του Μπρατάκου η ΕΥΠ, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ

Στα χέρια του Μπρατάκου η ΕΥΠ, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα και πρώην Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας είναι ο νέος παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου που παίρνει τα ηνία της κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, και φυσικά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Τη Δευτέρα, κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας επικαλέστηκε τη μη αρμοδιότητά του σε νομοθετικό έργο για να δικαιολογήσει τον διπλό του ρόλο, εισάγοντας νέα ήθη και έθιμα στην αποσάθρωση της έννοιας του διαχωρισμού κυβέρνησης και κόμματος. Το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης που είχε τυπωθεί ήδη από την περασμένη Παρασκευή επιβεβαιώνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ορρωδεί πλέον προ ουδενός, μετά την εκλογική επικράτηση της περασμένης Κυριακής.

Διαβάστε σχετικά: «Διπλοθεσίτης» κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας ΝΔ ο Μαρινάκης

Σύμφωνα λοιπόν με το ΦΕΚ 4249, ο άνθρωπος που κλήθηκε το καλοκαίρι του 2022 να αναπληρώσει το κενό του πρωθυπουργικού ανιψιού, Γρηγόρη Δημητριάδη μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών, αναλαμβάνει πλήθος αρμοδιοτήτων, μεταξύ των οποίων και της ΕΥΠ.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΡΤ, το ΑΠΕ- ΜΠΕ και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης υπάγονται πλέον στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο. Το γεγονός πως στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη διατέλεσε μέχρι πριν από μόλις μία εβδομάδα πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα (στις πρόσφατες εκλογές), ενώ μέχρι τον περσινό Αύγουστο ήταν Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται πως δεν αποτελεί κανενός είδους ηθικό και δεοντολογικό εμπόδιο για το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μπρατάκο, με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων, ανατίθενται:

α) απευθείας οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ήτοι:
αα) ο Τομέας Υποστήριξης του Πρωθυπουργού,
αβ) ο Τομέας Επιστημονικής Υποστήριξης του Πρωθυπουργού και
αγ) ο Τομέας Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Προεδρίας της Κυβέρνησης,
β) η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης,
γ) ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση, η μετάταξη και η λύση της υπαλληλικής σχέσης του προσωπικού των υπηρεσιών που υπάγονται στον Πρωθυπουργό,
δ) η εποπτεία και η ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών,
ε) η εποπτεία και η ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων των κάτωθι νομικών προσώπων:
εα) Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ Α.Ε.),
εβ) Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.).

2. Στις αρμοδιότητες της παρ. 1 περιλαμβάνονται:

α) οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της νομοθετικής πρωτοβουλίας,
β) η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων,
γ) η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα,
δ) η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς, 47138 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος B’ 4249/30.06.2023
ε) η υποβολή ερωτημάτων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η αποδοχή σχετικών γνωμοδοτήσεων και πρακτικών,
στ) η εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς,
ζ) ο διορισμός των διοικήσεων των προβλεπόμενων στην περ. ε) της παρ. 1, νομικών προσώπων και
η) ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση και η λύση της υπαλληλικής σχέσης των μελών του Ιδιαίτερου Γραφείου του και του Ιδιαίτερου Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, καθώς και κάθε θέμα που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του Ιδιαίτερων Γραφείων της παρούσας περίπτωσης.

 

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter