Στα ύψη τα κέρδη των γαλλικών τραπεζών μέσα στην πανδημία

Στα ύψη τα κέρδη των γαλλικών τραπεζών μέσα στην πανδημία

Τη στιγμή που η Γαλλία οδεύει ολοταχώς στην κορύφωση του τέταρτου κύματος οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας καταγράφουν τις υψηλότερες αυξήσεις στα κέρδη τους εδώ και καιρό.

Η αύξηση που είδε στα κέρδη της η ΒΝΡ Paribas άγγιξε το 32%, στο τρίτο τρίμηνο. Και δεν είναι η μόνη. Στα τρία τρίμηνα του 2021 η Société Générale έβγαλε τα περισσότερα κέρδη της ιστορίας της, 3,9 δις ευρώ. Η BPCE, που είναι αποτέλεσμα συνένωσης της Banque Populaire, Caisse d’Epargne και Natixis, είδε τα κέρδη της να διπλασιάζονται μέσα σε έναν χρόνο. Αύξηση είδαν και στις μετοχές τους, με την προοπτική να συνεχίζουν να αυξάνονται σε αξία να είναι πολύ πιθανή. Ενδεικτικά, η μετοχή της Société Générale αυξήθηκε κατά 127% σε έναν χρόνο.

Οι γαλλικές τράπεζες σταμάτησαν το 2020 να πληρώνουν μερίσματα, εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας, μετά από παρότρυνση της ΕΚΤ. Φέτος είναι διαφορετική η ιστορία: όχι μόνο έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν τη διανομή μερισμάτων αλλά έχουν επιστρέψει και στην πρακτική της επαναγοράς μετοχών, που εκτοξεύει την αξία τους ακόμα περισσότερο. Πιο αναλυτικά, η Crédit Agricole αφιερώνει 500 εκατομμύρια ευρώ σε αυτήν την ενέργεια, η Société Générale 470 εκ., ενώ η ΒΝΡ Paribas σπάει τα ταμεία με 900 εκατομμύρια ευρώ!

Για να επιτύχουν αυτά τα αποτελέσματα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν όλα επωφεληθεί από την αύξηση του τζίρου τους. Πιο συγκεκριμένα, έχουν δει τα έσοδά τους από τα επενδυτικά τμήματά τους να φτάνουν στα ουράνια. Όσο για την λιανική τραπεζική, η ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και την αύξηση της αποταμίευσης, που υπολογίζεται σε 200 δις ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι τραπεζίτες παραπονούνταν στην αρχή της πανδημίας ότι τα επιτόκια κοντά στο μηδέν που τους επέβαλαν οι κεντρικές τράπεζες τους επέβαλαν μια κάθοδο στην κόλαση. Τώρα, με τα κέρδη τους στα ύψη και τον πληθωρισμό να έχει κάνει δριμύτερος την επιστροφή του, οι τραπεζίτες δεν έχουν κανένα λόγο να παραπονιούνται.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter