Στέλιος Πέτσας: Είμαστε ανοικτοί για διάλογο με την Τουρκία αν σταματήσει τις προκλήσεις

Στέλιος Πέτσας: Είμαστε ανοικτοί για διάλογο με την Τουρκία αν σταματήσει τις προκλήσεις

«Σε τόσο σημαντικά θέματα δεν χωρά παρόν», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «παρόν» στην Συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, Ελλάδας – Αιγύπτου.

Ανέφερε ότι οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία εισάγονται σήμερα το απόγευμα προς ψήφιση στην Βουλή και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ιστορική στιγμή, στην οποία καλούνται όλες οι δυνάμεις να τοποθετηθούν ξεκάθαρα».

Όσον αφορά τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί τμηματικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο παρέθεσε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «θα πρέπει να κλείσει και η Συμφωνία με την Αίγυπτο. Να προχωρήσει τώρα, τμηματικά θα πάμε…».

Διαβάστε επίσης: «Ναι» στη συμφωνία με την Ιταλία – «Παρών» σε αυτή με την Αίγυπτο από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχέση με την συμπεριφορά της Τουρκίας και την προοπτική των συνομιλιών είπε ότι «είμαστε πάντα ανοικτοί για να συζητήσουμε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που είναι η μόνη διαφορά μας… Η Τουρκία όμως ήλθε και κλιμάκωσε τις προκλήσεις, αυτό πρέπει να απασχολήσει τους διεθνείς παράγοντες σχετικά με την αξιοπιστία της τουρκικής διπλωματίας. Περιμένουμε ένα κατάλογο κυρώσεων από τον κ. Μπορέλ στην περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις προκλήσεις. Αν σταματήσει τις προκλήσεις είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τον διάλογο».

Όσο για το τι θα αφορούν οι συνομιλίες με την Τουρκία δεν διευκρίνισε αν θα μιλάμε για διάλογο ή για διαπραγματεύσεις αν θα αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ή της υφαλοκρηπίδας. Ανέφερε πάντως ότι: «Το πλαίσιο των συνομιλιών με την Τουρκία είναι δεδομένο, είναι το πλαίσιο που διεκόπη με ευθύνη της Τουρκίας το Μάρτιο του 2016».

Για την γερμανική στάση η Γερμανία έχει αυξημένη βαρύτητα. Ωστόσο για να αναλάβει κανείς πρωτοβουλίες θα πρέπει να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές.

Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι μετά την παράταση της προηγούμενης παράνομης τουρκικής NAVTEX, η Ελλάδα δεσμεύει με NAVTEX περιοχή μεταξύ ΝΑ της Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελόριζου για την διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων. Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 23ης Αυγούστου μέχρι το το βράδυ της 27ης Αυγούστου. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter