Στη Βουλή οι αποκαλύψεις του Documento για Μεγάλου, Πειραιώς και Πηλαδάκη: Πόσο κόστισε η διαγραφή των δανείων;

Στη γραμματεία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης, Χρήστου Γιαννούλη για τις αποκαλύψεις του Documento για την προκλητική διαγραφή χρέους από την Τράπεζα Πειραιώς της εταιρίας επιχειρηματικών συμφερόντων του Κώστα Πηλαδάκη.

Το σκάνδαλο με πρωταγωνιστές έναν στρατηγικό κακοπληρωτή, τον γνωστό επιχειρηματία του τζόγου Κώστα Πηλαδάκη, και την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συμφώνησε να του διαγράψει περίπου 138 εκατ. ευρώ από δάνειο μεγαλύτερο των 149 εκατ., βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκαλώντας το κοινό αίσθημα, έφερε στο φως της δημοσιότητας το Documento.

Δείτε επίσης: Η Πειραιώς χαρίζει 138 εκατ. ευρώ στον Πηλαδάκη

Πλέον, ο υπογράφων βουλευτής, ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών και συγκεκριμένα υπογραμμίζει πως: «Αποτέλεσμα της παραβίασης ήταν η έλλειψη κάθε εξασφάλισης των δανείων, ενώ οι δανειολήπτριες εταιρείες ουδέποτε κατέβαλαν κανένα ποσό, ούτε καν τους τόκους. Η τράπεζα σε αίτησή της προς τη Δικαιοσύνη για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων έκανε τότε λόγο για δική της βλάβη από τις πρακτικές του επιχειρηματία μεγάλου ύψους. Ωστόσο σήμερα έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του επιχειρηματία για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της υπέρογκης οφειλής του. Επειδή η παραπάνω συμφωνία έχει συναφθεί υπό την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδας και του Υπουργού των Οικονομικών την ίδια στιγμή που χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά οδηγούνται στην καταστροφή».

Ακόμα, καλεί τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να απαντήσει: «Σε τι ποσό ανέρχεται η ζημία του ελληνικού δημοσίου από την χορήγηση των παραπάνω δανείων, που δόθηκαν χωρίς καμία προηγούμενη εξασφάλιση; Και πως δικαιολογείται η πρόθεση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει σε μια εμφανώς προκλητική και χαριστική ρύθμιση διαγραφής χρέους».

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Εφημερίδας Ντοκουμέντο (DOCUMENTO) η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να διαγράψει πάνω από 100.000.000 ευρώ από δάνειο συνολικού ύψους 149.519.568,52 ευρώ, που έχει χορηγηθεί σε εταιρίες, επιχειρηματικών συμφερόντων του Κ. Πηλαδάκη. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη συμφωνία εξυγίανσης μεταξύ της Τράπεζας και των εταιρειών, που θα κατατεθεί προς κύρωση στο αρμόδιο δικαστήριο, οι τελευταίες προτίθενται να καταβάλλουν από το χρέος μόλις 11,1 εκατομ. και σε διάρκεια 22 ετών, την ίδια στιγμή, που η τράπεζα έχει προχωρήσει σε απολύσεις δεκάδων εργαζομένων της. Τα δάνεια αυτά έχουν ληφθεί από το 2010 και το 2011 από την τράπεζα Marfin και ουσιαστικά πρόκειται για δύο δάνεια, 68 και 11,5 εκατ. ευρώ, που καταγγέλθηκαν από την –εξαγορασμένη από τη Marfin– Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου μετά την αποχώρηση Βγενόπουλου από τη διοίκησή της. Σύμφωνα με τη Λαϊκή, η οποία προτού πτωχεύσει και αναλάβει το χαρτοφυλάκιό της η Τράπεζα Πειραιώς, αν και διεκδικούσε να της καταβληθούν τα οφειλόμενα, οι ανωτέρω εταιρείες αρνούνταν να συναινέσουν στη σύναψη συμβάσεων ενεχυρίασης, παραβιάζοντας κατάφωρα τους όρους των συμφωνιών και τις δεσμεύσεις τους.

Αποτέλεσμα της παραβίασης ήταν η έλλειψη κάθε εξασφάλισης των δανείων, ενώ οι δανειολήπτριες εταιρείες ουδέποτε κατέβαλαν κανένα ποσό, ούτε καν τους τόκους. Η τράπεζα σε αίτησή της προς τη Δικαιοσύνη για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων έκανε τότε λόγο για δική της βλάβη από τις πρακτικές του επιχειρηματία μεγάλου ύψους. Ωστόσο σήμερα έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του επιχειρηματία για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της υπέρογκης οφειλής του. Επειδή η παραπάνω συμφωνία έχει συναφθεί υπό την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδας και του Υπουργού των Οικονομικών την ίδια στιγμή που χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά οδηγούνται στην καταστροφή.

Ερωτάται ο Υπουργός των Οικονομικών

Σε τι ποσό ανέρχεται η ζημία του ελληνικού δημοσίου από την χορήγηση των παραπάνω δανείων, που δόθηκαν χωρίς καμία προηγούμενη εξασφάλιση; Και πως δικαιολογείται η πρόθεση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει σε μια εμφανώς προκλητική και χαριστική ρύθμιση διαγραφής χρέους.

Ο ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Γιαννούλης»

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο Πηλαδάκη: Καλόμαθε με την Πειραιώς, ζητάει «κούρεμα» εκατομμυρίων και από τον ΕΦΚΑ

Σκάνδαλο Πηλαδάκη: Προκλητική «απάντηση» της τράπεζας Πειραιώς

Απάντηση Πηλαδάκη στις αποκαλύψεις του Documento: Κουβέντα για την... ταμπακιέρα

Aπόφαση - πρόκληση: Δώρο στον Πηλαδάκη τα χρήματα που πήρε από εργαζόμενους

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.