Ο Ερντογάν μετέτρεψε σε ελληνοτουρκική αρένα τη Σύνοδο Κορυφής

Ο Ερντογάν μετέτρεψε σε ελληνοτουρκική αρένα τη Σύνοδο Κορυφής

Με το νέο δεδομένο των δημόσιων απειλών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο του δείπνου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και το ζήτημα αναγνώρισης των κατεχόμενων υπό μάλης αναμένεται να βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η «ενημέρωση» στην οποία θα προχωρούσε ο πρωθυπουργός προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιμάκωση της προκλητικής τουρκικής ρητορικής, βαρύνεται πλέον και από το «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των δύο ανδρών το βράδυ της Πέμπτης.

Δείτε επίσης: Ένταση στο δείπνο των ηγετών: Θερμό επεισόδιο Μητσοτάκη – Ερντογάν

Εκρηκτική αποδείχτηκε η επιλογή της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με συμμετοχή τους σε διαφορετικά τραπέζια στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, χωρίς όρους και αστερίσκους από πλευράς Ευρώπης. Ο Τούρκος πρόεδρος που συμμετείχε στο θεματικό τραπέζι της ασφάλειας εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού και της χώρας μας, που βρέθηκε στο τραπέζι που συζητήθηκαν τα θέματα της ενέργειας.

Κατά πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, για προκλητικές ενέργειες, ενώ μετά το δείπνο την κατηγόρησε για ψέματα, και επανέλαβε τις απειλές πως «θα έρθουμε το βράδυ». Διαμαρτυρήθηκε ακόμα κατά τις δηλώσεις του πως η Ελλάδα «βάζει και πολλές χώρες στη μέση», ενώ έφτασε στο σημείο να θέσει ζήτημα αναγνώρισης των κατεχόμενων ως «ΤΔΒΚ». Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός τον κάλεσε να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών, να μην προκαλεί εντάσεις, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο και να εγκαταλείψει τις εντάσεις και την ακραία ρητορική.

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης έρχεται μία ημέρα πριν την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης επρόκειτο -κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- να ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. «για την κλιμάκωση της προκλητικής τουρκικής ρητορικής, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης διεθνούς συγκυρίας».

Η στάση με την οποία θα εμφανιστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού ήδη από την Πέμπτη, ο Γιάννης Οικονόμου είχε δηλώσει για το ενδεχόμενο αιτήματος κυρώσεων κατά της Τουρκίας πως «η ελληνική πλευρά στον κατάλληλο τόπο και χρόνο, ό,τι θεωρεί ότι είναι καλύτερο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, πάντοτε το κάνει με αποτελεσματικότητα».

Το γεγονός ωστόσο πως ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να βάλει το ζήτημα της Κύπρου με τέτοια ένταση, έρχεται σε συνδυασμό με τα όσα μεταφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, που θέλουν τον Τ. Ερντογάν να απέρριψε το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού σε αυτή τη φάση, καθώς «δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να δουν το συγκεκριμένο θέμα».

Σημειώνεται πως το επόμενο Σάββατο είναι προγραμματισμένο το Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες, το οποίο επίσης «δείχνουν» από την κυβέρνηση. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι προσδοκίες της Ελλάδας για μία ευρωπαϊκή αντίδραση αυξάνουν, αναλογικά με την ένταση που αυξάνει και ο τούρκος πρόεδρος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter