Στη σκιά της όξυνσης στο Κόσοβο η Σύνοδος των Δυτικών Βαλκανίων

Στη σκιά της όξυνσης στο Κόσοβο η Σύνοδος των Δυτικών Βαλκανίων

Στη σκιά της όξυνσης των σχέσεων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου με την κυβέρνηση της χώρας για το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας λαμβάνει χώρα σήμερα στο Βερολίνο η ετήσια Σύνοδος των Δυτικών Βαλκανίων. 

Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε η Άνγκελα Μέρκελ το καλοκαίρι του 2014 με στόχο την αναζωογόνηση των πολυμερών δεσμών μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και επιλεγμένων κρατών-μελών της ΕΕ προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ.

Δυστυχώς τα πρώτα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα, όπως και οι Βουλγαρία και Ρουμάνια, δεν κλήθηκαν να συμμετέχουν (το 2016 και 17 συμμετείχαμε ως παρατηρητές) ενώ η χώρα μας έλαβε για πρώτη φορά επίσημη πρόσκληση να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Λονδίνου το 2018 και εδραίωσε τον ρόλο της στην περιοχή με τη Συμφωνία των Πρεσπών τον Φεβρουάριο του 2019. 

Στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Βερολίνο σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά συναντήσεων ενώ στη φετινή διάσκεψη θα δώσουν το «παρών» η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Συναντήσεις που εκ των πραγμάτων έχουν τη σημασία τους λόγω της τουρκικής επιθετικότητας σε ρητορικό κυρίως επίπεδο με τον Ρ. Τ. Ερντογάν να προαναγγέλλει γεωτρήσεις ακόμη και νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη προφανώς ως απάντηση των δηλώσεων του επικεφαλής της NOC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου) της αφρικανικής χώρας για συνεργασία με Ελλάδα και Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα και συμφωνίες για εξόρυξη με την Ιταλία.

Πολλώ δεν μάλλον όταν  κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις στο Βερολίνο θα έχει το ενεργειακό, καθώς μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει ζητούμενο η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρέμβει σε ειδική ενότητα που αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Μάλιστα η Σύνοδος αναμένεται να καταλήξει στην υιοθέτηση Διακήρυξης για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση στην περιοχή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter