Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αποκαλύψεις του Documento για το σκάνδαλο με το κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αποκαλύψεις του Documento για το σκάνδαλο με το κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού

«Το υπουργείο Πολιτισμού αντί να καταρτίσει ένα σχέδιο εγκατάστασης των υπηρεσιών σε ακίνητα από το μεγάλο κτιριακό του απόθεμα, ενοικιάζει, με πολυετές μίσθωμα (σ.σ. με κόστος 1,5 εκατομμύριο ευρώ) ακατάλληλο κτίριο επί της οδού Αχαρνών, για να στεγάσει δύο κρίσιμες Διευθύνσεις του» τονίζει η Κυριακή Μάλαμα.

Φαίνεται πως το εν λόγω κτίριο είναι παντελώς ακατάλληλο για την εργασία των μηχανικών που στελεχώνουν τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Επίσης, εγείρονται πολύ σοβαρά ζητήματα για την προστασία του αρχείου των υπηρεσιών, το οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί σε υπόγειο με σοβαρά προβλήματα υγρασίας!

Σκορπά χρήμα σε ενοίκια

Όπως αποκάλυψε το Docville του Documento, ενόψει της απόφασης της κυβέρνησης για τη μεταστέγαση εννέα υπουργείων (μεταξύ των οποίων και του ΥΠ.ΠΟ) σε κυβερνητικό πάρκο στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, προκαλεί εντύπωση η απόφαση του εν λόγω υπουργείου να νοικιάσει γραφεία μέχρι το 2032 με τεράστιο κόστος.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Πολιτισμού έχει στην ιδιοκτησία του μεγάλο αριθμό ακινήτων στην περιοχή της Πλάκας, τα οποία η ηγεσία του προτιμά να παραχωρεί σε τρίτους, όπως πρόσφατα στο Ιδρυμα Αντώνη Σαμαρά, αντί να τα αξιοποιεί για την επίλυση του μεγάλου στεγαστικού του προβλήματος.

Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς ακινήτων, το ύψος του ενοικίου που προκύπτει για το 2024 βρίσκεται στο ανώτατο όριο τιμών για την περιοχή. Η συνολική δαπάνη του υπουργείου για τα νέα γραφεία αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τα έτη 2023-32. Εντύπωση προκαλεί και η ετήσια αύξηση 5% του ενοικίου που είναι σχεδόν διπλάσια από τη συνηθισμένη…

Διαβάστε επίσης: Το υπουργείο Πολιτισμού σκορπά χρήμα σε ενοίκια

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη Λίνα Μενδώνη να απαντήσει γιατί επιλέχθηκε η ενοικίαση ενός ακατάλληλου κτιρίου για την εγκατάσταση σημαντικών υπηρεσιών «χωρίς μελέτη και με δεκαετές αναπροσαρμοζόμενο αυξητικά μίσθωμα…».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα : Γιατί δαπανά το Υπουργείο Πολιτισμού 1,5 εκατομμύριο ευρώ για μισθώματα ακατάλληλου κτιρίου για την στέγαση υπηρεσιών του;

Το Υπουργείο Πολιτισμού υποφέρει από πολυδιάσπαση υπηρεσιών, όμως αντί η ηγεσία του να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο εγκατάστασης των υπηρεσιών σε ακίνητα από το μεγάλο κτιριακό του απόθεμα, ενοικιάζει, με πολυετές μίσθωμα ακατάλληλο κτήριο επί της οδού Αχαρνών 172, για να στεγάσει δύο κρίσιμες Διευθύνσεις του. Την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Όπως, όμως, επισημαίνουν οι υπηρεσίες, το εν λόγω κτίριο είναι παντελώς ακατάλληλο για την εργασία των μηχανικών που στελεχώνουν τις εν λόγω Διευθύνσεις, ενώ εγείρονται πολύ σοβαρά ζητήματα για την προστασία του μεγάλου και μοναδικού αρχείου των υπηρεσιών, το οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί σε υπόγειο με σοβαρά προβλήματα υγρασίας, κάτι το οποίο σαφώς δεν συνάδει με τις ανάγκες μιας σύγχρονης υπηρεσίας. Σημαντικό ζήτημα, που πρέπει να προσεχθεί επίσης, είναι κι η αύξηση του κόστους του μισθώματος, συνυπολογίζοντας και το κόστος των επισκευαστικών εργασιών, ενώ ερωτήματα προκαλεί το γιατί επιλέχθηκε η δεκαετής μίσθωση. Σημειώνεται ότι τώρα η μία από τις δύο αυτές υπηρεσίες στεγάζεται σε κτίριο του ΕΦΚΑ χωρίς αναπροσαρμογή μισθώματος.

Επειδή είναι απαράδεκτο να μεταφέρονται κρίσιμες υπηρεσίες για τον πολιτισμό χωρίς σχεδιασμό.

Επειδή με τον τρόπο που λειτουργεί η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού δεν εξορθολογίζονται δαπάνες και δεν βελτιώνονται οι εργασιακές συνθήκες.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

Γιατί επιλέχθηκε η ενοικίαση ενός ακατάλληλου κτιρίου για την εγκατάσταση υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού χωρίς μελέτη και με δεκαετές αναπροσαρμοζόμενο αυξητικά μίσθωμα;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κυριακή Μάλαμα»

Διαβάστε επίσης:

Ακρόπολη: Φάμπρικα με παράτυπα εισιτήρια… ΥΠΠΟ το βλέμμα της Μενδώνη

Ακρόπολη: Μάννα εξ ουρανού ο ιδιώτης

Κασσελάκης από την Ακρόπολη: «Παλεύουμε για δημόσια μνημεία και για την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων» (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter