Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς ατζέντα ο Μητσοτάκης

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς ατζέντα ο Μητσοτάκης

Με την ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών να εξαντλείται στην πανδημία, τη συνεργασία με τους ανατολικούς γείτονες και τις αυξήσεις στο ρεύμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και την Πέμπτη, με τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης την πρώτη ημέρα, και τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη.

Κατά τα όσα έχουν γίνει γνωστά, την Τετάρτη, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης θα επικεντρωθούν στις σχέσεις συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ανατολικούς γείτονές της. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των πέντε από τους έξι εταίρους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, με Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία και Λευκορωσία, με τη σημείωση πως η τελευταία δεν προσκλήθηκε, αφού έχει αυτοεξαιρεθεί από το σχήμα.

Όπως αναφέρεται, στη Σύνοδο, που πραγματοποιείται εν μέσω εξελίξεων τόσο στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, όσο και στα σύνορα της Λευκορωσίας με χώρες της Ευρώπης με την προσπάθεια εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού για την επίτευξη πολιτικών σκοπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των εταίρων της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως κυβερνητικές πηγές που μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρουν πως ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να σταθεί «στη σημασία ευθυγράμμισής τους με αποφάσεις και δηλώσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε., ιδιαίτερα με αυτές που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε.». Επίσης, αναμένεται να αναφερθεί και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα στο Σότσι.

Την Πέμπτη έπεται η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και το δείπνο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης, με τα ζητήματα που θα τεθούν να επικεντρώνονται στην πανδημία και τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ακόμη να ενημερώσει για την πρόσφατη συνάντησή του στο Σότσι και θα υπογραμμίσει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν για την αποκλιμάκωση, καθώς από μια σύγκρουση κανένας δεν θα βγει νικητής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να ασχοληθούν με την κατάσταση στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία και το μήνυμα για οριζόντια μέτρα έναντι όσων εργαλειοποιούν το Μεταναστευτικό. Στην ίδια συνάντηση θα συζητηθεί και το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, για το νέο στρατηγικό δόγμα της ΕΕ, με βάση την «στρατηγική πυξίδα».

Το ίδιο βράδυ θα ακολουθήσει και το δείπνο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης με θέματα στην ατζέντα την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, και την πρόοδο ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή στη Σύνοδο της Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter