Στο σκαμνί ο Φουρθιώτης για το «συμβόλαιο θανάτου» κατά του Κώστα Βαξεβάνη

Στο σκαμνί ο Φουρθιώτης για το «συμβόλαιο θανάτου» κατά του Κώστα Βαξεβάνη

Στο σκαμνί θα καθίσει τον Ιούνιο του 2022 ο Μένιος Φουρθιώτης για το συμβόλαιο θανάτου τού δημοσιογράφου και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, κατ’ εντολήν του ιδίου. Η έρευνα των αρχών οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του παρουσιαστή για «το αδίκημα της πρόκλησης και προσφοράς σε τέλεση εγκλήματος» και η δίκη του αναμένεται να διεξαχθεί στο Θ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Πρόκειται για πλήρη επιβεβαίωση όσων είχε καταγγείλει δημοσίως τον Απρίλιο του 2021 ο Κ. Βαξεβάνης και επιβεβαίωσαν στη συνέχεια μάρτυρες με επίσημες καταθέσεις τους στην ΕΛΑΣ, ενώ αποτελεί ακόμη μία εμπλοκή του Μ. Φουρθιώτη με τη Δικαιοσύνη.

Ηταν 23 Απριλίου 2021 όταν ο Κ. Βαξεβάνης προχώρησε σε δημόσια καταγγελία σχετικά με την ύπαρξη συμβολαίου θανάτου σε βάρος του. Σύμφωνα με αυτήν, ο Φουρθιώτης αναζητούσε άτομο στον χώρο του υποκόσμου προκειμένου να στήσει σκηνικό με πυροβολισμούς στο σπίτι του, ώστε να του επιστραφεί η αστυνομική φρουρά που του είχε αφαιρεθεί, αλλά και να εκτελέσει συμβόλαιο κατά του «Βαξεβάνη και ενός ακόμη δημοσιογράφου».

Μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης ξέσπασε σάλος. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση όσων κατήγγειλε ο εκδότης του Documento και ειδικότερα για τη διάπραξη του αδικήματος της πρόκλησης – προσφοράς προς τέλεση εγκλήματος. Τον ίδιο μήνα (Απρίλιος 2021) ο Φουρθιώτης συνελήφθη, διώχτηκε ποινικά για βαριά αδικήματα και προφυλακίστηκε. Στη φυλακή οδηγήθηκαν όμως ακόμη δύο πρόσωπα τα οποία φέρονται να διέπραξαν την επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του παρουσιαστή.

Τις πληροφορίες περί ύπαρξης συμβολαίου θανάτου κατά του Κ. Βαξεβάνη, για την οποία σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία, έχει επιβεβαιώσει με επίσημη κατάθεση βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, καθώς επίσης και μια σειρά από άλλα πρόσωπα τα οποία ενεπλάκησαν. Μεταξύ αυτών και ο πρώην σύντροφος της δημοσιογράφου Νανάς Παλαιτσάκη αλλά και το πρόσωπο με το ψευδώνυμο «Ταρίφας», τον οποίο είχε επικαλεστεί ως πηγή του ο μάρτυρας-κλειδί σε συνάντηση με τον Κ. Βαξεβάνη και τον συνεργάτη του και υπογράφοντα το άρθρο Βαγγέλη Τριάντη στα γραφεία του Documento. Ολοι τους επιβεβαίωσαν ότι ο Μ. Φουρθιώτης αναζητούσε άτομο προκειμένου να πυροβολήσει το σπίτι του και, όπως επισημαίνουν, «εάν αυτό πήγαινε καλά, τότε ο Φουρθιώτης θα έδινε ακόμη δύο δουλειές».

Η κρίσιμη για την υπόθεση κατάθεση

Ο μάρτυρας-κλειδί φέρεται να κατέθεσε στο τμήμα Δίωξης και Εκβιαστών της ΕΛΑΣ τον Οκτώβρη του 2021. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε επισήμως, «στις αρχές Μαρτίου του 2021, 10 με 15 ημέρες πριν

από τους πυροβολισμούς στο σπίτι του Φουρθιώτη» συνάντησε τυχαία στον Πειραιά ένα πρόσωπο το οποίο απασχολείται ως οδηγός ταξί. Ο ταξιτζής ή «Ταρίφας», όπως τον αποκαλούν, είχε αποφυλακιστεί το 2017 έπειτα από έκτιση ποινής κάθειρξης για υπόθεση ναρκωτικών.

Το πρόσωπο αυτό του είπε ότι είχε συναντηθεί με τον Φουρθιώτη έξω από το σπίτι του δεύτερου στον Διόνυσο και «του πρότεινε (σ.σ.: ο Φουρθιώτης) να πάει να πυροβολήσει το σπίτι του έναντι χρηματικής αμοιβής προκειμένου να πάρει πίσω την αστυνομική του προστασία». Τις μέρες εκείνες πράγματι η ΕΛΑΣ είχε αφαιρέσει την αστυνομική φρουρά από τον παρουσιαστή.

O «Ταρίφας» είπε στον μάρτυρα ότι «ο Φουρθιώτης του πρότεινε να βγάλει από τη μέση τον Βαξεβάνη και έναν ακόμη δημοσιογράφο με αλβανικό όνομα». Ο μάρτυρας είπε στον «Ταρίφα» να «μην κάνει τίποτα παράνομο γιατί θα μπλέξει» κι εκείνος συμφώνησε μαζί του.

«Θα βάλει άτομο να σκοτώσει τον Βαξεβάνη»

Δύο μέρες μετά τη συνάντηση με τον «Ταρίφα», ο μάρτυρας επισκέφτηκε τα γραφεία του Documento και συναντήθηκε με τον Κ. Βαξεβάνη. Εκεί, παρουσία μου, ανέφερε ότι ο Φουρθιώτης έψαχνε πρόσωπα του υποκόσμου για δύο πράξεις: να πυροβολήσουν το σπίτι του και να εκτελέσουν συμβόλαιο σε βάρος του Βαξεβάνη. Επειτα από μέρες έπεσαν οι πυροβολισμοί στο σπίτι του Μ. Φουρθιώτη. Είχε εκτελεστεί δηλαδή το πρώτο μέρος του συμβολαίου Φουρθιώτη, για το οποίο ο μάρτυρας είχε ενημερώσει τον Βαξεβάνη.

Οι αστυνομικοί ρωτούν τον βασικό μάρτυρα για το συμβόλαιο κατά Βαξεβάνη και τι κατάλαβε από τον «Ταρίφα». Ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός: «Κατάλαβα πως (σ.σ.: ο Ταρίφας) εννοούσε ότι ο Φουρθιώτης θα βάλει άτομο να σκοτώσει τον Βαξεβάνη και τον άλλο δημοσιογράφο, γι’ αυτό και κανόνισα να δω τον Τριάντη».

«Επειτα από αυτή την παραπομπή, χάρη και μόνο στα γρήγορα αντανακλαστικά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εκτίθενται ακόμη μία φορά το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αφενός επειδή παρείχαν αφειδώς προστασία σε έναν άκρως επικίνδυνο άνθρωπο, αφετέρου γιατί ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν να παράσχουν άμεσα προστασία στα πιθανά θύματά του. Θέλω να πιστεύω ότι ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος θα ζητήσει να ενημερωθεί για τα προηγούμενα έκτροπα και θα αποκαταστήσει τη νόμιμη και ηθική των πραγμάτων τάξη» τονίζει στο Documento ο νομικός σύμβουλος της εφημερίδας Γιάννης Απατσίδης.

Η έρευνα των αρχών οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του παρουσιαστή για «το αδίκημα της πρόκλησης και προσφοράς σε τέλεση εγκλήματος»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter