Στο «σκαμνί» ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας για κατάχρηση εξουσίας

Το πρωί της Δευτέρας, το Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Γαλλίας έδωσε εντολή για να οδηγηθεί σε δίκη ο Ερίκ Ντυπόν-Μορετί, για κατάχρηση εξουσίας. Οι δικηγόροι του είπαν ότι θα εφεσιβάλουν «την πρωτοφανή απόφαση για εν ενεργεία υπουργό».

Ο Μορετί, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο διάσημους ποινικούς δικηγόρους της Γαλλίας προτού ο πρόεδρος Μακρόν τον κάνει υπουργό Δικαιοσύνης, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τη θέση του για να ενεργήσει εναντίον προσωπικών αντιπάλων στο δικαστικό σώμα, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Ένας εκ των δικηγόρων του, ο Κριστόφ Ινγκρέν, δήλωσε ότι ο Μορετί δεν έχει νομικό λόγο να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού.

Το δικαστικό όργανο, το Δικαστήριο της Δημοκρατίας, ασχολείται με εγκλήματα ή αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Από τη δημιουργία του το 1993, έχει πραγματοποιήσει μόνο οκτώ επίσημες δίκες, όλες για πρώην μέλη κυβέρνησης, ενώ κατηγορείται για την υπερβολική επιείκιά του.

Μεταξύ των παλαιών κατηγορουμένων ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο αποτελείται από βουλευτές και δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γαλλίας, ήταν και η υπουργός Οικονομικών και νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Κρίθηκε ένοχη για αμέλεια σχετικά με μια κρατική πληρωμή.

Ο Μορετί εντάχθηκε στη γαλλική κυβέρνηση το 2020, αφού ήταν ένθερμος επικριτής, όπως είπε, των υπερβολικά μακροχρόνιων ποινικών διαδικασιών της Γαλλίας και των υπερ-πληθυσμένων φυλακών της.

Με πληροφορίες από AFP, Libération