Στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ επιβεβαιώνουν το Documento – Αποτυχία τα απογευματινά χειρουργεία

Στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ επιβεβαιώνουν το Documento – Αποτυχία τα απογευματινά χειρουργεία

Με στοιχεία που δίνει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της γίνεται αντιληπτό πως οι φόβοι για αποτυχία του μέτρου των απογευματινών χειρουργείων, επιβεβαιώνονται.

Όπως επίσης επιβεβαιώνεται και το ρεπορτάζ του Documento της Κυριακής στο οποίο γράφαμε μεταξύ άλλων πως «το επιχείρημά του αποσυντίθενται καθημερινά στην πράξη, αφού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία αποδεικνύεται ότι οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν χρόνια για να κάνουν μια απλή επέμβαση όχι μόνο δεν μικραίνουν, αλλά αντιθέτως μεγαλώνουν. Και αυτό διότι οι λίστες αναμονής παρακάμπτονται από όσους διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα, αφού μπαίνουν πρώτοι στο χειρουργικό τραπέζι. Αλλωστε εάν όσοι είναι σε λίστες αναμονής και περιμένουν εναγωνίως για ένα χειρουργείο εδώ και χρόνια ήταν εύποροι, θα είχαν επιλέξει νωρίτερα μια λύση στο πρόβλημα υγείας τους πηγαίνοντας στον ιδιωτικό τομέα».

Διαβάστε επίσης: Αύξησαν τις λίστες αναμονής τα απογευματινά χειρουργεία

Στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης η λίστα αναμονής φτάνει τα 9.000 χειρουργεία. Τον μήνα Μάρτιο από τα 29 απογευματινά χειρουργεία που πραγματοποιήθηκαν, τα 13 αφορούν ασθενείς εκτός λίστας αναμονής, η οποία σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ επικαιροποιήθηκε και περιλαμβάνει ασθενείς έως τέλος του έτους 2023.

Ένας από τους ασθενείς που χειρουργήθηκε στα απογευματινά χειρουργεία «δεν εξετάσθηκε ποτέ από χειρουργούς αντίστοιχης ειδικότητας στο νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Μάλιστα, από τους υπόλοιπους 16 ασθενείς που χειρουργήθηκαν σε απογευματινή ώρα, οι 6 είχαν εγγραφεί το 2023, ενώ χειρουργήθηκαν και ασθενείς που βρίσκονταν στην λίστα από το 2018 έως το 2022. Συμπερασματικά, ασθενείς περιμένουν μέχρι και 6 χρόνια να χειρουργηθούν.

Συμπερασματικά η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως δεν τηρείται καμία σειρά προτεραιότητας στις λίστες αναμονής και αναρωτιέται πώς με αυτά τα δεδομένα τα απογευματινά χειρουργεία θα βοηθήσουν να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής. Την ίδια ώρα μάλιστα που οι ασθενείς δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν.

Τέλος, αναφορά κάνουν και στις τέσσερις κλειστές χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου, οι οποίες αν λειτουργούσαν θα βοηθούσαν στο τέλος των λιστών αναμονής και την ικανοποίηση των εν αναμονή ασθενών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μιχάλη Γιαννάκου, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ:

«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ….ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ.

Στο νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ πραγματοποιήθηκαν τα περισσότερα απογευματινά χειρουργεία το μήνα ΜΑΡΤΙΟ 2024. Εξ άλλου ήταν και το νοσοκομείο εκκίνησης 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024. Θυμίζουμε ότι στη Βόρειο Ελλάδα έχουμε τα περισσότερα χειρουργεία σε αναμονή άνω του ενός έτους. Συγκεκριμένα το 53% του συνόλου που αντιστοιχούν σε πάνω από 15.000 χειρουργεία. Αξίζει να αναφέρουμε τα στοιχεία για να διαπιστωθεί πέραν της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ σε τι βαθμό βοηθάει το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων τους ασθενείς που περιμένουν χρόνια να χειρουργηθούν.

Στο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ υπάρχει λίστα αναμονής 9.000 χειρουργείων. Στη λίστα περιμένουν ασθενείς από όλη την Ελλάδα κυρίως από τη Βόρειο Ελλάδα. Αυτό δείχνει τις γεωγραφικές υγειονομικές ανισότητες και ταυτόχρονα πόσο καλύτερη θα ήταν η κατάσταση αν τα περιφερειακά νοσοκομεία ήταν στελεχωμένα και συγκρατούσαν τους ασθενείς να χειρουργηθούν στα νοσοκομεία της περιοχής κατοικίας τους. Δυστυχώς πολλά εξ αυτών των περιφερειακών νοσοκομείων έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών λόγω υπολειτουργίας των χειρουργικών τομέων τους.

Στο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ το μήνα Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 29 απογευματινά χειρουργεία. Τα 13 εξ αυτών απογευματινά χειρουργεία αφορούν ασθενείς εκτός λίστας αναμονής η οποία επικαιροποιήθηκε και περιλαμβάνει ασθενείς έως τέλος του έτους 2023. Η πρώτη εκτίμηση από γιατρό ότι χρήζουν χειρουργικής επέμβασης στους 12 εξ αυτών των ασθενών που χειρουργήθηκαν στα απογευματινά χειρουργεία έγινε το έτος 2024 στο νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Μάλιστα ένας ασθενής που χειρουργήθηκε στα απογευματινά χειρουργεία δεν εξετάσθηκε ποτέ από χειρουργούς αντίστοιχης ειδικότητας στο νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Οι υπόλοιποι 16 ασθενείς που χειρουργήθηκαν στα απογευματινά χειρουργεία και βρίσκονταν εντός της λίστας χειρουργείων των 9.000 ασθενών οι 6 είχαν εγγραφεί το έτος 2023. Χειρουργήθηκαν επίσης ασθενείς που ήταν σε αναμονή από το 2018 έως 2022. Δηλαδή υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν έξι χρόνια να χειρουργηθούν!!!!!!!!!!!! Οι περισσότεροι εκ των 29 ασθενών ήταν από περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης. Κυρίως από Βόρεια Ελλάδα. Υπήρχε όμως ασθενής που χειρουργήθηκε από τα Ιόνια Νησιά. Πως λοιπόν τα απογευματινά χειρουργεία θα βοηθήσουν να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής; Δεν τηρείτε καμία σειρά προτεραιότητας.

Οι ασθενείς αρνούνται να πληρώσουν και για αυτό δεν υπάρχει καμία σειρά. Ποιος θα κάνει αυτή τη δουλειά να ενημερώνει τους ασθενείς της λίστας εάν επιθυμούν να πληρώσουν για να χειρουργηθούν; Γι αυτό βρίσκουν όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον είτε είναι, είτε δεν είναι εγγεγραμμένος στη λίστα. Εάν είχε προσωπικό το νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και άνοιγε τις 4 κλειστές χειρουργικές αίθουσες δεν θα υπήρχε λίστα αναμονής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με τέτοια στελέχωση δεν θα λυθεί το πρόβλημα με τα ελάχιστα και εκτός λίστας τα περισσότερα απογευματινά χειρουργεία. Εάν υπήρχε το ταμείο ανάκαμψης και χειρουργούνταν δωρεάν οι ασθενείς θα μπορούσε να τηρηθεί η προτεραιότητα. Τώρα ότι να ναι. Κρίμα λοιπόν να διαλέγουμε το στραβό δρόμο βάζοντας τους ασθενείς να ξαναπληρώνουν τη δημόσια υγεία. Την αύξηση των μισθών των υγειονομικών πρέπει και έχει υποχρέωση να την αναλάβει το κράτος. Όχι οι ασθενείς. Αρκετά πληρώνουν σε φόρους και εισφορές».

Διαβάστε επίσης:

Άμφισσα: Σοκάρει βίντεο – ντοκουμέντο από τη φωτιά σε σχολείο – Μαθητές ζητούσαν βοήθεια (Video)

Κολωνός: Βγήκε από τη φυλακή η μητέρα της 12χρονης

Γιάννης Μάγγος στο documentonews.gr: «Νιώθω μια μικρή ικανοποίηση και μια πικρία»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter