Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία δεν θα χρειαστεί ενταξιακό πλάνο δράσης για το ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία δεν θα χρειαστεί ενταξιακό πλάνο δράσης για το ΝΑΤΟ

Σε μια σημαντική ανακοίνωση προχώρησε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, το μεσημέρι της Τρίτης, αφού δήλωσε ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και ότι υπάρχει συμφωνία να προχωρήσει η διαδικασία με fast track ρυθμό, χωρίς δηλαδή την ανάγκη ενός ενταξιακού πλάνου δράσης.

Ο Στόλτενμπεργκ συμπλήρωσε ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν οι θα έχει εκπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Από την πλευρά του, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα λάβει διαβεβαιώσεις ασφαλείας μετά τον πόλεμο.

«Για εμάς είναι σημαντικό από την αρχή να υπάρχουν διαβεβαιώσεις ασφαλείας για την Ουκρανία που μπορούν να είναι αποτελεσματικές (όταν υπάρξει) ειρήνη. Και για αυτό θα κάνουμε επίσης τις απαραίτητες συμφωνίες», είπε στο περιθώριο της συνόδου του Βίλνιους. Σημειώνεται ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην γρήγορη εισαγωγή της Ουκρανίας στη συμμαχία.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η πορεία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα περιλαμβάνει εκτός από την ακύρωση της απαίτησης εκπλήρωσης του ενταξιακού πλάνου δράσης, ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού και την πλήρη μετάβαση στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, δημιουργία και λειτουργία του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ, η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη με τη συμμετοχή του προέδρου Ζελένσκι, στην οποία θα πρέπει να συμφωνηθεί το σχέδιο για την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία και παροχή στην Ουκρανία αεροσκαφών F-16.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter