Στον αέρα η δίκη του Γηροκομείου Αθηνών;

Στον αέρα η δίκη του Γηροκομείου Αθηνών;

Μετέωρη κινδυνεύει να μείνει εκτός της δίκης του ΚΕΕΛΠΝΟ όπως έγραψε το Documento της Κυριακής και η δίκη για το πολύπαθο Γηροκομείο Αθηνών.

Και αυτό διότι, όπως και στην περίπτωση του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ και νυν ΕΟΔΥ, το Δ.Σ της προσωρινής διοίκησης της ΕΕΑ δεν έχει υποβάλει ακόμα δήλωση με την οποία θα αναφέρει ρητά στο Δικαστήριο πως επιθυμεί την πρόοδο της δίκης. Έτσι, το κατηγορητήριο που αφορά τα βαρύτατα κακουργήματα για υπεξαίρεση των κατηγορουμένων κινδυνεύει να… πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων!

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα και δη, το άρθρο 464ΠΚ του νόμου 4619/2019: «Εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες, που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως με αντικείμενο πράξεις για τη δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση στον παρόντα Κώδικα ενώ διώκονταν αυτεπαγγέλτως υπό το προϊσχύσαν δίκαιο, συνεχίζονται, εφόσον ο δικαιούμενος να υποβάλει έγκληση δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος ότι επιθυμεί την πρόοδό τους».

Με απλά λόγια, αν το Δ.Σ της προσωρινής Διοίκησης της ΕΕΑ δεν υποβάλει εμπρόθεσμα δήλωση ότι επιθυμεί την πρόοδο της δίκης, τότε τα υπόδικα πρώην μέλη του Γηροκομείου, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε ισχυρός αρχιμανδρίτης Μπούμπας, μπορεί να απαλλαχθούν από τα αδικήματα της υπεξαίρεσης για τα οποία κατηγορούνται! Μιλάμε για το σύνολο σχεδόν της δικογραφίας! (Διαβάστε το κατηγορητήριο που “καίει” Μπούμπα όπως το αποκάλυψε πρώτο το koutipandoras.gr ).

Σημειώνεται ότι απαιτείται απόφαση – δήλωση του ΔΣ που εφαρμόζεται κατά αντιστοιχία διάταξης εγκλήσεως και πρέπει να έχει σαφές περιεχόμενο ως προς την επιθυμία για την πρόοδο της συγκεκριμένης δίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, μόνο μετά το σάλο που προκλήθηκε στις τελευταίες δικάσιμους του Γηροκομείου (σ.σ με τη στάση της πολιτικής αγωγής του ιδρύματος κατά της βασικής μάρτυρα κατηγορίας, τη δήλωση της Εισαγγελέως της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πως θα στείλει τη συνήγορο πολιτικής αγωγής στον αρμόδιο εισαγγελέα για απιστία δικηγόρου αλλά και την πρωτοφανή απόφαση της προσωρινής διοίκησης να εκδιώξει ουσιαστικά τον δικηγόρο που είχε διορίσει η ίδια να παραστεί για πολιτική αγωγή), το νυν Δ.Σ αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες για να λάβει σχετική απόφαση. Ειδικότερα, συγκαλεί για αύριο, Τετάρτη (26-9-2019) λόγω του κατεπείγοντος της υπόθεσης, έκτακτη συνεδρίαση μεταξύ άλλων και για αποφασίσει για τη δήλωση. Να αναφέρουμε, πως εάν δεν παρθεί η εν λόγω απόφαση, τα μέλη του Δ.Σ είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες για απιστία.

Είναι πάντως απορίας άξιο γιατί το Δ.Σ δεν είχε κινήσει τις διαδικασίες νωρίτερα, καθώς, όπως δήλωσε στο documentonews.gr, ο μέχρι πρότινος δικηγόρος του Γηροκομείου, Ιωάννης Βλάχος, όχι μόνο είχε ενημερώσει από τον Ιούλιο για το φλέγον αυτό ζήτημα αλλά θύμιζε και συνέχεια τη σπουδαιότητα λήψης και κατάθεσης της εν λόγω δήλωσης.

Μάλιστα, το δικαστήριο, τόνισε το θέμα ξεκάθαρα σε πρόσφατη δικάσιμο στη συνήγορο της πολιτικής αγωγής, κα. Στραϊτούρη, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της ΕΕΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη συγκεκριμένη υπενθύμιση, ο πρόεδρος του Δ.Σ της προσωρινής διοίκησης κάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση. Το αν θα λάβει η όχι την απόφαση, θα το δούμε μετά το πέρας της αυριανής συνεδρίασης.

Παράλληλα, όπως πληροφορείται το documentonews.gr, η απόφαση με την οποία εκδιώχθηκε κακήν κακώς ο κ. Βλάχος από συνήγορος πολιτικής αγωγής, αναλώνεται στο ότι ο γνωστός ποινικολόγος «δεν γνωρίζει τα τεκταινόμενα στην ΕΕΑ ούτε τι πρεσβεύει ο καθένας που είναι μέσα ή έξω από αυτή και δεν μπορεί να φέρει σε πέρας το βαρύ έργο της ανάδειξης του διαχρονικού εγκλήματος σε βάρος της ΕΕΑ».

Θυμίζουμε πως την ανάκληση της εντολής για παράσταση πολιτικής αγωγής προς τον κ. Βλάχο την είχε προαναγγείλει εντός της δικαστικής αίθουσας ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης, κ. Κολιός όταν ο κ. Βλάχος, κατήγγειλε τη συνάδελφό του πως δεν υπερασπίζεται το Γηροκομείο. Ειδικότερα, της είχε επισημάνει πως ο ρόλος της πολιτικής αγωγής είναι άλλος! Να εξυπηρετεί φυσικά τα συμφέροντα του φορέα που εκπροσωπεί, στην προκειμένη περίπτωση το πολύπαθο γηροκομείο με τη μαύρη τρύπα εκατομμυρίων ευρώ και όχι να αντιστρέφει το ρόλο της και να δρα ως υπεράσπιση των κατηγορουμένων!

Εν τω μεταξύ, μετά τη δημοσίευση ρεπορτάζ του documentonews.gr για το πρωτοφανές περιστατικό με την εισαγγελέα να δηλώνει ότι θα πάει για απιστία δικηγόρου τη νυν συνήγορο της πολιτικής αγωγής, μέλος του Δ.Σ υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο λόγος για τον δημοσιογράφο, Γιάννη Ντάσκα που είχε αναλάβει χρέη γραμματέα. Στην επιστολή παραίτησής δηλώνει… «τρομοκρατημένος» για τα όσα συμβαίνουν στο γηροκομείο και την ακροαματική διαδικασία, ενώ αναφέρει μεταξύ άλλων πως δεν έπρεπε να έχει διοριστεί «εξτρά και εξωτερικός δικηγόρος».

Ρωτάει συγκεκριμένα από «πού το παρόν προσωρινό ΔΣ έχει την πολυτέλεια να καταβάλει χρήματα για “εξτρά” δικηγόρο πολιτικής αγωγής όταν έχει μόνιμη νομική υπηρεσία;». Βέβαια, δεν ανέφερε ποτέ αν είναι σε θέση η νομική υπηρεσία να εκπροσωπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του Γηροκομείου και το ότι η επικεφαλής αυτής, έχει καταθέσει αγωγή κατά της βασικής μάρτυρας κατηγορίας για συκοφαντική δυσφήμιση, ζητώντας το εξωφρενικό ποσό των 300.000 ευρώ. Άραγε, θα ακολουθήσουν και άλλες παραιτήσεις μελών της προσωρινής διοίκησης;

Κλείνοντας, όπως έχει γίνει φανερό κατά την ακροαματική διαδικασία, γίνεται συστηματική και επίμονη προσπάθεια τόσο από πλευράς υπεράσπισης και μαρτύρων όσο και από τη νυν συνήγορο της πολιτικής αγωγής(!), να πλήξουν την αξιοπιστία της βασικής μάρτυρας κατηγορίας, κ. Πολυξένης Πραστάκου. Αν και η δίκη εξετάζει συγκεκριμένες κατηγορίες, αδικήματα και πράξεις της πολυετούς κακοδιαχείρισης επί προεδρίας Μπούμπα, επιχειρείται να απαξιωθεί πλήρως η μάρτυρας με κατηγορίες που αναλώνονται στο ότι δήλωνε οικονομολόγος χωρίς να έχει πτυχίο -η μάρτυρας διαθέτει πτυχίο δεν είμαι όμως γραμμένη στο οικονομικό επιμελητήριο-, το τί έπραξε όταν έγινε μέλος προσωρινής διοίκησης (σ.σ μεταγενέστερος χρόνος σε σχέση με τις παράνομες πράξεις που περιγράφονται στο κατηγορητήριο), το ότι κέρναγε τραπεζώματα με λεφτά του Γηροκομείου κ.α.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter